Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az ingatlanközvetítés színe és fonákja

Az ingatlanközvetítő – szükséges rossz. Ő az, aki adásvételnél összehozza egymással a vevőt és az eladót , segíti a szerződéskötést. Miután ez a közvetítés pénzbe kerül, fontos tisztázni, hogy ezek a szakemberek milyen szabályok szerint dolgoznak.

Magyarországon jelenleg nyugati összehasonlításban – az ingatlanforgalom egészét tekintve – az ingatlanközvetítők szerepe meglehetősen alacsony. Míg nálunk az összes ingatlanforgalomban 5–10 százalékos az ingatlanközvetítők közreműködése, addig ez az arány Nyugat-Európában – és főként Amerikában – éppen fordított. Ott az számít különlegesnek, ha valaki saját maga adja el a házát, lakását. Ennek okai közé tartozik, hogy nálunk a közvetítést jellemzően kisvállalkozások végzik, amelyek csak mintegy tíz évvel ezelőtt jelentek meg. A másik fontos oka az ingatlanközvetítői szakma alacsony elismertsége, rossz hírneve. Az elmúlt évek sajtója ugyanis olyan hírekkel volt tele, amelyek az ingatlanközvetítők közreműködésére vezették vissza a lakásokkal kapcsolatos visszaéléseket. E hírek sok igazságot tartalmaznak, nézzük azonban, hogy az „igazi" ingatlanközvetítők milyen szabályok szerint működhetnek.

A szükséges szakképesítés

Az ingatlanközvetítői tevékenység hazánkban képesítéshez kötött. Legalább érettségi vizsga szükséges ahhoz, hogy valaki ingatlanközvetítői tanfolyamra járhasson.
A tanfolyam után a közvetítők az Országos Képzési Jegyzékben elismert szakképesítést kapnak. Rajtuk kívül kizárólag az ügyvédek foglalkozhatnak ingatlanközvetítéssel. Mielőtt tehát bármit is tennénk, célszerű elkérni a felkeresett személy vagy cég szakképesítését igazoló dokumentumokat.
Az ingatlanközvetítőnek természetesen megfelelő irodahelyiséggel kell rendelkeznie. Az, hogy milyen irodában, milyen körülmények között fogadnak bennünket, természetesen számos információt elárul. Itt is érvényes az a szabály, hogy a nem túl bizalomgerjesztő megjelenés, illetve irodai körülmények akkor se csábítsanak el bennünket, ha a díjak az átlagosnál kedvezőbbek.

Amire a közvetítő jpgpsult – és amire nem

Az ingatlanközvetítő – mint ezt neve is mutatja – csupán arra jogosult, hogy az eladót és a vevőt megismertesse egymással, illetve az eladni kívánt lakást a vevő részére bemutassa. Magyarországon az ingatlan-adásvételi szerződések ügyvédi ellenjegyzéshez, illetve közjegyzői okiratba foglaláshoz kötöttek.
Így az ingatlanközvetítő nem jogosult arra, hogy a felek között az okiratot elkészítse és a földhivatalhoz benyújtsa. A feleknek tehát mindenképpen igénybe kell venniük ügyvéd vagy közjegyző közreműködését, akit persze az ingatlanközvetítő is ajánlhat. Fontos azonban tudnunk, hogy az ügyvéd, közjegyző kizárólag azt az okiratot láthatja el ellenjegyzésével, amelyet a felek előtte írtak alá.
Az adásvételi szerződés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy valaki az ingatlanon tulajdont szerezzen, ennek feltétele ugyanis a földhivatali bejegyzés. Tudjuk persze, hogy hazánkban a bejegyzés folyamata igen lassú, néha évekig is eltart, a földhivatali eljárást azonban az adásvételi szerződés megkötését követően haladéktalanul meg kell indítani. Ez azért fontos, mert a földhivatali nyilvántartás közhitelesnek tekintendő, azaz minden érdekelt az ingatlan-nyilvántartásba való betekintéssel győződhet meg az adott ingatlan aktuális jogi helyzetéről.
Amikor egy adásvételi szerződést benyújtunk a földhivatalhoz, azt még aznap széljegyzéssel látják el, tehát a földhivatal feltünteti, hogy valaki kérte a tulajdonjoga bejegyzését. A széljegyzés már elegendő ahhoz, hogy a bejegyzésre váró vevők megkerülésével az ingatlant ne lehessen másnak eladni. Általános szokás az, hogy a szerződés földhivatali beadását az azt ellenjegyző ügyvéd végzi el. Amennyiben ezt mégsem vállalja, úgy a vevőnek áll érdekében áll a szerződést beadni. A vevő tehát ragaszkodjon ahhoz, hogy ezt az ügyvéd, vagy ő maga tegye meg, ne az ingatlanközvetítő.

Akiket a szakma nem fogad be

Az ingatlanközvetítői szakma lejáratásához nagymértékben hozzájárultak az úgynevezett címközvetítő irodák. Tudnunk kell, hogy az ingatlanközvetítő feladatai közé tartozik a megvásárolni kívánt lakás bemutatása. A felek azért veszik igénybe ingatlanközvetítő közreműködését, mert ő az a szakember, aki az ingatlan értékére, műszaki helyzetére vonatkozóan objektív felvilágosítást tud adni. Mivel két egyforma adottságú lakás nincs, az adott ingatlan tulajdonságairól csak a helyszínen lehet meggyőződni, a vevő részéről ott merülhetnek fel olyan kérdések, amelyeket csak az ingatlanközvetítő tud megválaszolni. Ezért aztán soha ne bízzunk meg olyan irodában, amelyik a pénzünk ellenében csupán címlistát ad át azzal, hogy az ingatlanokat nekünk kell „bejárnunk".
Ha már fizettünk, nem tehetünk semmit az ellen, hogy utóbb, a bejárás során derül ki, hogy az ingatlanok nagy részét már értékesítették, vagy a bentlakó nem is tud arról, hogy lakása a listán van.
A szakma a címközvetítők eljárását nem tartja etikusnak, így a szakmai szövetségek soraiban címközvetítőkkel nem is találkozhatunk.

A közvetítő is kiszolgáltatott

Bár az ingatlanközvetítők tevékenységét számos jogos kritika éri, meg kell azonban említeni azt is, hogy a közvetítők is kiszolgáltatottak az ügyfeleknek. Gyakran előfordul ugyanis az a törekvés, hogy az üzletet végül a közvetítő nélkül, közvetlenül egymással szeretnék megkötni, és megspórolni a közvetítő részére jogosan járó jutalékot. Ezért a közvetítő és az eladó között már az eladni kívánt ingatlan felvételekor írásbeli szerződés jön létre az ingatlan értékesítésének feltételeiről, különösen az értékesítés határidejéről, limitáráról, illetve a közvetítői jutalékról. Amennyiben a vevő ténylegesen az ingatlanközvetítő közreműködése nyomán lép kapcsolatban az eladóval, és az adásvételi szerződést a felek megkötik egymással, a közvetítőnek jutalék jár. E jutalékot rendszerint az eladó fizeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sepsiszentgyörgyi színház vendégszereplése a Tháliában

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Rómeó és Júlia című darabot játssza jövő kedden… Tovább olvasom