Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Az ítélőtáblák elnökei Baka Andrást támogatják

Emberi adottságait, szakmai képességeit figyelembe véve egybehangzóan támogatják az ítélőtáblák elnökei Baka András jelölését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - derül ki abból a közös közleményből, melyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a magyarországi ítélőtáblák elnökei.
A főbírák szerint Baka András maradéktalanul alkalmas a Legfelsőbb Bíróság és a Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöki tisztségének betöltésére.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) kedden úgy döntött, hogy nem támogatja Baka András főbírói jelölését. A testület tagja között van a bírák mellett az igazságügyi és rendészeti miniszter, a legfőbb ügyész, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és két országgyűlési képviselő is.

Az OIT a Független Hírügynökséghez korábban eljuttatott közleménye szerint az államfő április 30-án levélben tájékoztatta Lomnici Zoltánt, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökét arról, hogy az Országgyűlésnek Baka Andrást javasolja a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A köztársasági elnök megkereste Lomnici Zoltánt, hogy a Tanács előzetesen véleményezze a jelölt személyét. A Testület kedden titkos szavazással döntött, és Baka András nem kapta meg a szükséges támogatást.

A Fidesz és az MDF az OIT döntésétől tette függővé a parlamenti támogatását. Az MSZP is később dönt a jelölt esetleges támogatásáról. Az SZDSZ szerint Baka András kiváló szakember, ám az utóbbi éveket külföldön töltötte, így bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. május 09. 07:24
    „Az "ítélétáblák elnökei" melyikek azok akik, tiz körömmel ragaszkodnak ahhoz a törvényhez amely a hasonszőrő jogászt rendel csupán nazért,hogy a panaszosokat ki tudják rúgni a igazságszolgáltatás elől? Természetesen akkor ,ha nem talál ügyvédet, vagy ha nem tudja azt megfizetni? Ezeknek a táblabíróknak más nem is kell a magyar "jogi diplomával "nem mrendelkezőkkel szóbaállni akkor sem ha a büncselekménnyel ,akár élete végéig fosztogathatják! Vajon miért ragaszkodnak egy Új elnökhöz, akkor amikor a régi elnézte, hogy diszkriminálják a lakósságot az igazságszolgáltatás területén? Vajon Ő is elfogja ezt nézni és tűrni is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasrúddal zúzta szét a rabló ujjait

Törött ujjai és a zsákmányként szerzett mobiltelefonja buktatta le azt a férfit, akit egy… Tovább olvasom