Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Az ízületi porcok kopása

A betegség leggyakrabban a csípő- és térdízületet érinti, mivel ezekre nehezedik a legtöbb teher.

Az arthrosis egy vagy több ízületnek a lassú folyamatú megbetegedése, melynek előterében az ízületi porc kopása áll. Leggyakrabban a csípő- és térdízületet érinti, mivel ezekre nehezedik a legtöbb teher.

Gyakori betegség

A betegség előfordulhat már a harmincadik életévtől. A röntgenfelvételek a 45 és 64 év közötti férfiak és nők mintegy 30 százalékánál mutatnak ki arthrotikus elváltozást. A 65 év felettiek esetében a gyakoriság csaknem 70 százalékos.
A röntgenvizsgálat segítségével megállapított arthrotikus elváltozások nem minden betegnél okoznak panaszt (fájdalom, mozgáskorlátozottság, duzzanat).

Milyen az egészséges ízület?

Az ízülethez tartozik az ízületi porc az alatta lévő csonttal, az ízületi tok és az ízületi nedvvel telt ízületi rés. Az ízületi porc sejtekből és a porcsejtek által termelt alapanyagból tevődik össze. A porc az ízületi nedvvel az ízület csaknem súrlódásmentes működését teszi lehetővé és jelentős lökéscsillapító hatással van az alatta található csontozatra, csökkentve annak terhelését.
Az ízületet az ízületi tok határolja. Részei a rostszövet és az ízületi belhártya, amely az ízületi nedvet termeli.

Kiváltó okok

Az arthrosis keletkezésnél számos tényező játszhat szerepet, mint például:
– veleszületett csípőfejlődési rendellenesség (például csípődiszplázia),
– a porc természetes elöregedése, a rugalmasság és terhelhetőség csökkenése,
– jelentős túlsúly,
– az ízületek túlterhelése (például  nehéz fizikai munka, élsport),
– sérülések (például törések),
 – sebészeti beavatkozások, például térdporc- (meniszkusz) műtét,
– gyulladásos folyamatok,
– anyagcsere-betegségek (például köszvény).

Hogyan keletkezik az arthrosis?

Sok esetben az arthrosis az ízület túlterhelésének hatására jön létre, porckárosodással kezdődik: a porcsejtek nem termelik a normális alapanyagot, csökken a kondroitin-szulfát-tartalom. Ez idővel a porc elvékonyodásához vezet, ami rugalmasságának csökkenését eredményezi oly módon, hogy a porc nem tud már megfelelni az azt érő terheléseknek. Az eredetileg sima porcfelület recéssé válik és ezáltal károsodik a súrlódáscsökkentő képessége. A porcleépülés folyamán ezen túl olyan enzimek szabadulnak fel, amelyek megtámadják a még érintetlen porcszövetet.

Apró csontrepedések

A porc alatt lévő csontban a túlterhelés részben apró csontrepedéseket (mikrofraktúrákat) eredményez. Ezek ellensúlyozására a csontszövet sűrűbbé és merevebbé válik (szklerózis). Elsősorban az ízületi peremeken tapasztalható új csontszövet kialakulása. Úgynevezett peremcsipke jön létre, és ezáltal korlátozottá válik az ízület mozgathatósága.
Mivel az ízületi porcban nincsenek idegek és a leépülési folyamat gyulladás nélkül megy végbe, az arthrosis keletkezése hosszú ideig nem válik észlelhetővé. A fájdalmak csak egy viszonylag előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a gyulladást okozó anyagok az ízületi tok gyulladását eredményezik és az ízület megduzzad. A fájdalom és a rendellenes terhelés hatására ugyancsak fájdalmas izomfeszülés jön létre.

A kezelésről

Előtérben áll a panaszok kezelése (úgynevezett szimptomatikus terápia) és az arthrosist okozó tényezők megszüntetése. Ezután egy hosszú távú kezeléssel meg kell kísérelni az arthrosis továbbfejlődésének lassítását, lehetőség szerint megállítását, ezáltal támogatni az ízület felépülését (úgynevezett bázisterápia).

Az arthrosis kezelésének lehetőségei:

– fizioterápia,
– ergoterápia,
– gyógyszeres kezelés,
– ortopédiai segédeszközök,
– műtéti kezelés (amennyiben az egyéb intézkedések nem, vagy csak egészen kis mértékben segítettek).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai csoport

Rábacsanak–Egyed 2–0 (0–0). Gsz.: Rákli, Nagyváradi. Markotabödöge–Rábakecöl… Tovább olvasom