Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az MDF az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazza

Még ezen a héten benyújtja az MDF azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy szeptember 30-i hatállyal oszlassa fel magát az Országgyűlés.
Mindezt Hock Zoltán, az MDF alelnöke mondta szerdán, miután egyeztetett Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével, és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével. A Fidesz és a KDNP elvben egyetért a javaslattal, de a Fidesz frakciója a hétfői ülésen, míg a KDNP hétvégi kihelyezett ülésén hozza meg a végső döntést. Az SZDSZ nem vett részt a találkozón.

Hock Zoltán az egyeztetést követő sajtótájékoztatón elmondta: tárgyaltak arról is, hogy az adórendszer átalakításáról, a szociális törvény megváltozatásáról és egyéb fontos kérdésekről meg tudnának-e állapodni az ellenzéki pártok a kormány ellenében. Végül azonban a résztvevők abban maradtak, hogy az ellenzéki pártok nem akarnak kívülről kormányozni, így az egyetlen helyes út az, ha az Országgyűlés kimondja önmaga feloszlatását. Hock Zoltán hozzátette: mivel sem Varga Mihálynak, sem Latorcai Jánosnak nem volt felhatalmazása a végleges megállapodásra, ezért később mondják ki a végső szót arról, hogy csatlakoznak-e az MDF kezdeményezéséhez.

Varga Mihály a Fidesz alelnöke azt mondta: egyetértés volt a most kialakult politikai helyzet értékelésében. A Fidesz szerint olyan gazdaság és szociális válság van az országban, amit a kisebbségi kormány nem tud kezelni, éppen ezért szerintük nem marad más megoldás, mint az előrehozott választás. A Fidesz is egyetért abban, hogy parlamenti demokráciában az ellenzék nem vehet át olyan szerepeket, amelyek kormányzati hatáskörbe tartoznak, így például az adótörvények, vagy a jövő évi költségvetés elkészítése. Az MDF javaslatáról a végső döntést a Fidesz parlamenti frakciója hozza meg jövő hétfői ülésén - tette hozzá.

A KDNP hétvégi kihelyezett országos elnökségi ülésén dönt az MDF javaslatáról, de elvben támogathatónak tartják ők is - mondta Latorcai János. Az MSZP teljesen felélte bizalmi tőkéjét, így nincs más lehetőség, mint az előrehozott választás - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az SZDSZ nem vett részt a szerdai találkozón, így a párt álláspontját nem ismerhette meg a többi ellenzéki párt, de mint mondták, az SZDSZ-nek is el kell döntenie, hogy hova áll.

Olvasóink írták

  • 2. szerepjátszás 2008. szeptember 11. 00:29
    „ugat a bolha...”
  • 1. zeusz 2008. szeptember 10. 22:00
    „Árulóiboly "történelmi" tettet akar véghezvinni, de nem ő áll ki a színre, hanem oda tolta Hock Zoltánt...
    Készülhet a bukásra (tisztújítás) ez a gerinctelen perszóna, igaz, úgy megtollasodott a tyúk, hogy 100 évig gondtalanul kapirgálhat a szemétdombján---”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűbb és olcsóbb lett vállalkozást indítani

A Világbank szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint egy év alatt az 50.-ről a 41. helyre… Tovább olvasom