Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Az MNB az euró mihamarabbi bevezetését szeretné

A Magyar Nemzeti Bank kedden nyilvánosságra hozott elemzése szerint az euró mielőbbi bevezetése lenne a legelőnyösebb Magyarország számára, de a kockázatok ma sokkal világosabban láthatók, mint hat évvel ezelőtti előző elemzésük idején.
Kulcsfontosságú a költségvetés és az államháztartás hiányának alacsony szintre szorítása és fenntartása.

Hosszabb távon a gazdasági növekedés ütemének emelkedését eredményezheti a közös valuta bevezetése, bár az euró átvételének vannak kockázatai, amint azt néhány gyengébben teljesítő ragállam (Olaszország és Portugália) példája mutatja - áll az elemzés összefoglalójában. E két ország gazdaságának szerkezete néhány kedvezőtlen vonást mutat, aminek következtében nem tudták maradéktalanul kiaknázni az euró kínálta előnyöket. Magyarország esetében azonban kedvezőbb a struktúra, ezért kevésbé valószínűek ilyen negatív következmények.

Magyarországnak azonban további reformokat kell végrehajtania az euró átvételéhez, bár ezek nem előfeltételei az eurónak, hanem attól függetlenül is végrehajtandók - szögezik le a jagybanki elemzők. Jelenleg még messze van a a magyar költségvetés attól az állapottól, ami ahhoz szükséges, hogy az önálló árfolyampolitika feladása után (az euró átvételekor) a megfelelő költségvetési mozgástér rendelkezésre álljon esetleges sokkok kezeléséhez.

A költségvetés konszolidációját folytatni kell akkor is, ha már sikerült elérni az euró feltételéül megjelölt 3 százalékos államháztartási hiányt, középtávon ennek a GDP-hez viszonyítva fél százalékra kell csökkennie (idén 4 százalék körül várható). A konszolidációnak azonban kedvezőtlen hatása van a gazdasági növekedésre, s ha ez tartósan fennmarad, az a kiigazítás eredményeinek megtartását veszélyezteti, ezért az MNB növekedésösztönző intézkedéseket sürget: például a munkát terhelő adók és járulékok csökkentését. A feladat azonban az, hogy mindeközben a konvergenciaprogram által kijelölt pályán maradjon a hiány csökkenése - veti fel a legnagyobb ellentmondást az MNB elemzése.

Olvasóink írták

 • 8. Kért Elek 2008. március 19. 07:19
  „Addig örüljünk még van FORINTUNK, mivel ez csak a mi fizetőeszközünk az euro pedig egy közös valuta, s mint tudjuk KÖZÖS LÓNAK TÚRÓS A HÁTA, de képviselőink örülnének neki.”
 • 7. Regos Bendeguz 2008. március 19. 04:03
  „Az Euro bevezetese elott le fog gyengulni a Forint, hogy az atvaltason nagyobb legyen az allami haszon. Megint megsarcolnak bennunket, ki tudja hanyadszor.”
 • 6. Attila. 2008. március 18. 22:43
  „Igazad van Icus, az osztrákok a jó öreg schillinget, a franciák meg a frankjukat. Ahány némettel, olasszal, franciával, osztrákkal beszéltem mindenki a régit szeretné vissza.”
 • 5. Icus 2008. március 18. 22:04
  „Attila!
  Nem csak a németek, de az olaszok is visszasírják a lírájukat! Az olaszoknál is megugrottak az árak az euro bevezetésekor.”
 • 4. Attila. 2008. március 18. 21:51
  „A nagy Németország is megsínylette az eurót. (Teuro) Az itteniek is a régi márkát sírják vissza. Majdnem duplaannyiba került minden az euro bevezetésével. Akkor Magyarországon mi lenne?”
 • 3. Kapuvári 2008. március 18. 19:31
  „Minek ide euró?forintban sem fizetnek tisztességesen, nemhogy euróban!”
 • 2. Gergő_ 2008. március 18. 19:26
  „ezt majd az MSZP fogja csak ebvezetni 2014- után, ha újra nyernek :)”
 • 1. radenko 2008. március 18. 18:48
  „Aki most az Euró bevezetéséről beszél az nem látja az erdőtől a fát. A magyar lakosság szenvedné meg, hiszen olyan alcsony átváltási áron tudnánk most bevezetni, amely kész öngyilkosság lenne. Nem beszélve a nyugdíjakról
  egyébb szolgáltatások negymértékű drágulását hozná magával.
  A reális euró bevezetés véleményem szerint a gazdaság fejlődés fügvénye,de nem 1%-os Gdp növekedés elérésekor, úgy 10 év múlva látok rá esélyt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Francia Filmnapok - Szegeden is

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg itthon a Francia Filmnapokat. Vidéken április 10-és 21-e… Tovább olvasom