Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Az MNB tervezete a devizahitelezés korlátozására

A Magyar Nemzeti Bank a devizahitelezés kockázatait érdemben csökkentő szabályozás mielőbbi megalkotását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál a napokban.
A javaslat részletei szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés/jövedelem arány maximuma forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalék lenne. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék. Az ennél magasabb, nettó 500 ezer forint feletti jövedelműek esetén a törlesztés forintkölcsönöknél 50 százalék, euró alapúaknál 38 százalék, egyéb devizákban felvett hiteleknél pedig a jövedelem 25 százaléka lehetne. A háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel/fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitele esetén 35 százalék lenne. A javaslat a gépjárműhitelek futamidejét 5 évben maximálná, ezeknél a kölcsönöknél a maximális hitel/fedezet arány forintban 80, euróban 62, egyéb devizában 40 százalék lenne.

Olvasóink írták

  • 1. zoltankis 2009. október 05. 13:07
    „Devizahitel felvétele = ügyfél eladja a devizát. Hitel törlesztése = ügyfél veszi a devizát. Ha korlátozzák a hitelfelvételt, ezzel csökken a deviza eladás, a vevők túlsúlyba kerülnek, tehát gyengülhet a forint, azaz a meglévő deviza betéteket igen jó áron lehet majd forintosítani. ez Simor úr személyes érdeke, hiszen van némi ("dehogyis") offshore "biznice".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: csak napok kérdése az oltási engedély

Kimutatták a 18 év alattiakon végzett tesztek, hogy a H1N1 új típusú influenza elleni vakcina nem… Tovább olvasom