Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

AZ MSZP-frakció egyöntetűen támogatja Bajnait

A kormányalakításhoz így az első feltétel teljesült. Nem számítanak arra, hogy valaki az aláírás ellenére mégsem szavazna Bajnai Gordon mellett.
Egy kivételével az összes, azaz 187 szocialista képviselő aláírta Bajnai Gordon kormányfő-jelölt programtervezetét a határidőként szabott pénteken délután kettő óráig - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója. Egy honatya nem írta még alá a dokumentumot, ő jelenleg külföldön tartózkodik. Bajnai Gordon korábban a felkérés elvállalását a parlamenti képviselők többségének írásos támogatásához kötötte.

Tóbiás József hangsúlyozta, hogy az MSZP országgyűlési frakciója tehát egyöntetűen vállalta, hogy támogatja a Bajnai Gordon vezette kormány felállítását. A kormányalakításhoz így az első feltétel teljesült, minden bizonnyal a szocialista párt a vasárnapi kongresszusán meghozza a következő döntést és ezután az előre elfogadott menetrend szerint, a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményével április 14-én fel fog állni az új kabinet.

Tóbiás József elmondta azt is, hogy bár az aláírásról mindenki szabad akaratából döntött, ez mégis a frakció egységét jelzi. A képviselők egy része egyébként személyesen szignózta a dokumentumot, de volt, aki faxon vagy e-mail-en juttatta el aláírását. A frakcióigazgató újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy nem számítanak arra, hogy valaki az aláírás ellenére mégsem szavazna Bajnai Gordon mellett.

A szocialista politikus a tervezettel kapcsolatban elmondta, hogy Bajnai Gordon is elismerte, hogy ez nem kormányprogram, ez egy gyors intézkedéssor, amit az ország érdekében meg kell tenni. A további lépésekről a következő hetekben még újabb egyeztetések lesznek.

Bajnai Gordon korábban feltételként szabta, hogy csak akkor vállalja a miniszterelnöki felkérést, ha előtte a szocialista és a szabad demokrata frakció tagjai is aláírásukkal biztosítják támogatásukról. Ennek határidőt is szabott: pénteken délután kettő óráig.

Az SZDSZ frakció vasárnap előtt nem írja alá a Bajnai-programot

Az SZDSZ parlamenti frakciójának tagjai csak abban az esetben támogatják a Bajnai-programot, ha azt az Országos Tanács vasárnapi ülésén jóváhagyja - ezt javasolja a párt Ügyvivői Testülete. Fodor Gábor, a párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján hozzátette, csak egy, a programot támogató döntés után írják alá a frakció tagjai a Bajnai Gordon által bemutatott javaslatcsomagot. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a kormányfő-jelöltet tájékoztatták a döntésről.

Az SZDSZ nem kíván ultimátumot megfogalmazni a leendő kormány személyi összetételével kapcsolatban, de alapvető változásokra van szükség - mondta pénteken az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor hozzátette: a következő napokban erről is fognak tárgyalni Bajnai Gordonnal. A pártelnök az Országos Tanácsnak (OT) azt fogja javasolni - az Ügyvivői Testület és a frakció tagjainak döntése alapján - hogy fogadják el a leendő kormány programját és támogassák a kormányfő-jelölt személyét. Fodor Gábor azonban hozzátette: mindenki számára kötelező érvényű az OT döntése, így ha elutasítják a Bajnai-programot, az előrehozott választást jelent.

Az SZDSZ elnöke szerint a kormányfő-jelölt programja jó, működőképes és alkalmas a magyar gazdaság iránti bizalom helyreállítására. Fodor Gábor elsősorban az adócsökkentést, a gazdaságélénkítést, az euró-bevezetését, az állami takarékosságot és legfőképp stabilitás megteremtését tartotta fontosnak a program-tervezetből.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. waterbear 2009. április 06. 22:49
  „És a köcsögök ezt is elhazudták... hát nem csodálnám, ha ezek után nem csak Pest, de az ország is kicsi lenne nekik....”
 • 63. maci52 2009. április 05. 10:58
  „Zárt ajtók mögött történnek a dolgok mert a belépéskor mutatni kell a Piros könyvet,s közben eléneklik a Vörös Csepel vezesd a harcot...!
  Lendvai mint Kádár titkárnője akkor nem tudott főtitkár lenni,most elérte célját,minden magyarországi kommunisták "pátriárkája"lett.Ott vannak körülötte hű udvartartói,talpnyalói,zsíros húscafatokra lesve,a ti polgármesteretek,ujhülyével együtt.
  Feri meg ne hogy úgyjárjon mint Rajk ,felakasszák párttársai,2 év mulva pallosra emelik.”
 • 62. achilleus 2009. április 05. 10:51
  „58. hozzászólás dodó 2009.04.04. 20:39
  Mindebből egyértelmű, hogy Gyurcsány pihentetése a cél, Bajnaival elvitetik a balhét, majd Gyurcsány pedig azt fogja kommunikálni, hogy "én ezt nem tettem volna meg veletek, mert én micsoda jófiú vagyok", aztán 2010-ben előkeveredik, ráadásul még az EU választási buktától is távol marad (ha van esze, nem ő lesz a kampányfőnök), és persze így az előrehozott választásokat is megpróbálják kibekkelni. Szanyi egyébként már az MSZP kongresszuson valamiféle "szolidaritási nyilatkozattal" hülyíti majd a népet. Csak hát Szanyi elvtárs, nehéz egyszerre Ba@ni és szűznek maradni, főleg hogy önként és dalolva derült ki rólatok, hogy elk@tátok.”
 • 61. PEPE 2009. április 04. 22:47
  „Én is támogatnám, ha Rákosi Mátyás lenne a csomag neve,és kivétel nélkül mindenkinek jutna belőle.”
 • 60. cselac 2009. április 04. 22:15
  „Dodó: nem Fideszezni akarok, de mintha akkoriban ezt már boncolgatták volna...akkor azt hazudta Veres, hogy nincs semmilyen szerződés...ezek szerint egy előre megírt forgatókönyvről van szó, amihez Gyurcsány nem merte a nevét adni, inkább bedobta a hóhér Bajnait? Nagyon úgy néz ki...azért ez más felhangot ad a történteknek...”
 • 59. Power 2009. április 04. 22:03
  „A cikk címe nem felel meg a valóságnak:" Az MSZP-frakció egyöntetűen támogatja Bajnait"
  Warvasovszky Tihamér (Székesfehérvár polgármestere) az MSZP frakció tagja nem támogatja.”
 • 58. dodó 2009. április 04. 20:39
  „Bárki is lesz a következő miniszterelnök, már egy aláírt, az EU felé bevállalt, és április 3-a óta hatályban lévő megszorítási csomag rendelkezései szerint kell irányítania Magyarországot - írja az Inforádió.hu

  Veres János pénzügyminiszter március 10-én írta alá a most Bajnai-csomagként emlegetett megszorító csomagot, különben az ország nem kapta volna meg az IMF-EU hitel soron következő részletét - írja az Inforádió.hu.
  Az április 2-i Magyar Közlönyben megjelent, így már hatályban van a kormányzati intézkedéssorozat. Bajnai Gordon tehát utólag veheti a nevére a csomagot, amely ezek szerint még a Gyurcsány-kormány alkotása. A kormányrendeletet Gyurcsány Ferenc is ellátta kézjegyével. A rendelkezés szerint a dokumentum kihirdetése után 1 nappal, vagyis április 3-ától hatályos.
  Az elmúlt év novemberében aláírt 6,5 milliárd euró uniós hitel harmadik részletét csak akkor kapja meg Magyarország, ha eleget tesz az Egyetértési Megállapodást kiegészítő gazdaságpolitikai kritériumoknak.
  A harmadik részlet lehívásának pedig több több feltétele is van. Így például csökkenteni kell a költségvetési fejezetek működési kiadását, szűkíteni kell a rokkantsági nyugdíj jogosultsági kritériumait, a nyugdíjak indexálását az inflációhoz kell kötni, az újonnan belépőknél el kell törölni a 13. havi nyugdíjt, és három évvel kell emelni a nyugdíjkorhatárt.
  A strukturális reformok körében törvényjavaslatot kell benyújtani az Országgyűlésnek, benne a lakástámogatás jogosultsági kritériumainak szigorításáról, a lakáshitel kamattámogatásának csökkentéséről, valamint megtakarítást kell tartalmaznia a javaslatnak a gyermeknevelés első éveire eső támogatásokban (GYED).
  A hitel negyedik részletének lehívásához pedig új kritériumoknak kell megfelelni. A költségvetési konszolidáció körében már a jövő évi költségvetésben meg kell kezdeni a szociális kiadások szűkítését, valamint az önkormányzati szektor reformját is. Ennek keretében a helyi önkormányzatoknak közös feladatellátást kell szervezniük, és közös hivatalokat kell működtetniük - idézi a Magyar Közlönyt a Népszabadság cikke.

  A konkrét gazdaságpolitikai kritériumokat tartalmazó kiegészítő megállapodás szombaton lép hatályba. A benne foglalt intézkedések megtételéről a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért felelős miniszter - jelenleg a pénzügyminiszter - gondoskodik.
  - hvg”
 • 57. achilleus 2009. április 04. 18:02
  „Csaknem 2000 éves történet:
  "Hivatalt mindig ilyen szavak kíséretében adott valakinek: "Tudod, mi kell nekem, ugye?" vagy: "Az a feladatunk, hogy arról gondoskodjunk, ne legyen senkinek semmije."”
 • 56. micsibucsi 2009. április 04. 16:14
  „Csak egy kis visszaemlékezés Feri karrierjéből, és utánozhatatlan elévülhetetlen sikereiből és népszerűségéből! http://index.hu/img/assets/video/playere.swf?file=/belfold/majus1”
 • 55. madártej 2009. április 04. 15:53
  „Karsai sumákol már megint, mint annyiszor. Arra hivatkozik, hogy bosszúból nem kapna meg a körzete 4 milliárd Ft állami támogatást. Gyáva egy alak, az tuti.”
 • 54. spiler 2009. április 04. 14:27
  „KARSAI MOST MÉR IRTA ALÁ...............
  SZILI PÉCSETT SE HISZNEK MÁR NEKED...
  AZ EGÉSZ MSZP VAGYONÁVAL FELELJEN..
  AKI EGYSZER LESZEREPEL AZ TÖBBÉ NE KERÜLHESSEN A PARLAMENTBE,LEGFELJEBB TAKARITÓNAK.”
 • 53. Sziti 2009. április 04. 13:53
  „És a többi szocialista képviselő mit mond nyomórgó szavazóinak.
  Mondjon bármit, már ezek az emberek nem fogják megérteni miért nekik kell még mindig összébbhúzni a nadrágszíjat.
  Nem értjük meg a megszorításokat ha az APEH emberei milliókat kapnak jutalomként.
  A bankok vezetői és nem vezetői is a kiskeresetűek fizetésének sokszorosát kapják, miközben őket akarják megsegíteni a megszorításokból.
  Köszönjük, nem kérünk belőle.”
 • 52. gagarin 2009. április 04. 12:30
  „nagyokos:hol élsz Te? Az intézet ahol lakhatsz zárt,vagy kicsit nyitott? Az ápolók most engedtek gépközelbe?
  Az a pirosszemü Bukta Sityu még a végén miniszter is lehet!
  A Karsai most mit mond majd otthon? Vagy ő fog lenni Battonya szponzora?
  HÁNYÁS EGY BAGÁZS!!! DE VÉGÜK LESZ NEMSOKÁRA!!”
 • 51. comet 2009. április 04. 12:02
  „aki támogatta Bajnait az a demokrácia ellen szavazott.
  És aki a demokrácia ellen szavazott az a jelenleg fenálló államrend ellen szavazott, azaz államellenes bűncselekmény elkövetésében működött közre.
  Gondolom ezzel midegyik frakció tag tisztában volt.”
 • 50. Power 2009. április 04. 11:34
  „Botka nem "riogat" előrehozott választásokkal? Az egész MSZP frakció a demokrácia ellen van! :)”
 • 49. nagyokos 2009. április 04. 09:29
  „Most miért zúgolódtok? Bajnai okos, brilliáns elme, kiváló szervező. Botka istvánt is hasonlóan nagyra tartom, ő az előrehozott választásokkal sem riogat.”
 • 48. garbon 2009. április 04. 08:36
  „Majd a börtönbe vonulásukkor is kéz a kézben járjanak, de akkor már karpereccel a kezükön. És ott a börtönben megkapják a megérdemelt jutalmukat a cián kapszulát.”
 • 47. csakhalkan 2009. április 04. 08:24
  „Csak halkan jegyzem meg, hogy engem is támogathatna a frakció, mondjuk munkával, amiért becsületes fizetést is adnak, á, most páncélozott Audi nem kell, nem tudnám a fenntartását megoldani, ááá, a többmillás juttatás sem kell, amivel biztosan eltudnék számolni, ááá, a ruhapénz se kellene, ááá, az ingyenes utazás se, na jó, néha beülnék újságot olvasni a Parlamentbe, meg a szomszédasszonyommal megbeszélni mobilon, hogy mit főzött, sőt a plasztikai sebészemmel is időpontot egyeztetnék az újabb Botox kezelésre, na meg persze ígérgetnék is bármit, csak egyszer, csak egy hónapra jutnék már be oda. Esküszöm még gombot is nyomnék, de alá nem írnék semmit, nehogymár felelősségrevonjanak a választóim, hát mit képzelnek? Tiszta szégyen az 1 forint, nincs is már ilyen forgalomban, nem akarjuk összedobni gyerekek ennek a szerencsétlennek? Szégyen, hogy ezt megtehetik, és elkeserítő, hogy ezt mi hagyjuk. Csak halkan jegyzem meg, szavazz rám, mert ígérni én is nagyon jól tudok, kb. ennyire hitelesek előttem már mindegyikük, pártállástól függetlenül!”
 • 46. gardista33 2009. április 04. 07:52
  „karsai az dinnye! nem a tesco elé kellett volna önteni a dinnyéket hanem kiosztani a hontalanok közt karsai!!”
 • 45. csutka 2009. április 04. 06:02
  „NAgyon nagyot csalódtam a képviselőkben.Én azt mondtam a páromnak,hogy a Karsai nem fogja aláírni.
  Megtette ő is .Vizet prédikál és bort iszik.Hogyan is tudják ők átérezni a kisemberek napi gondjait.
  Szirbik se szaladgáljon választások előtt a kopogtató cédulákért.Remélem a sok nyugdíjas most felébred,hogy meddig is van szükség rájuk.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a Gyurcsány és Veres elleni kártérítési per

A felperesek fejenként 100 ezer forint kártérítést követelnek mert szerintük a politikusok a… Tovább olvasom