Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Az MSZP és a DK civilekkel együtt tüntetett a kormány ellen

A felszólalók többsége bírálta a kormányt a Kossuth tér átalakítása miatt.
Több százan vettek részt kedd este tucatnyi civil szervezet, illetve két ellenzéki párt, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) által szervezett Gyáva népnek nincs hazája címmel tartott demonstráción a budapesti Vértanúk terén. A pártok szónokai a kormány bírálata mellett az összefogás szükségességét emelték ki beszédeikben a Parlament tőszomszédságában lévő téren.

A több mint két órán át tartó megmozduláson csaknem egy tucat szónok mondott beszédet. A demonstráció részvevői közül legtöbben a DK, a Szolidaritás, valamint "Munkát, kenyeret!" feliratú zászlókat tartva hallgatták a felszólalókat.

Szanyi Tibor szocialista politikus beszédében hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben az összefogás és az Orbán-kormány leváltása az első, és csak ezután következhet a demokratikus pártok versenye. "Ráérünk versenyezni 2018-ban" – fogalmazott az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Varju László, a DK politikusa, független parlamenti képviselő azt emelte ki: a tüntetésen részt vevők "tiltakoznak a demokrácia elpusztítása ellen". Hiányolta a demonstrációról az Együtt-PM szövetség képviselőit, szerinte ugyanis "nélkülük az összefogás gyökerei hiányosak és a fa kidőlhet".

A felszólalók többsége bírálta a kormányt a Kossuth tér átalakítása miatt. Szanyi Tibor leszögezte: az Orbán-kormány leváltása esetén az új kormány nem az 1944-es állapotokat fogja visszaállítani a Kossuth téren. Varju László szerint nem véletlen, hogy az átalakítás részeként eltávolították az első köztársasági elnök, Károlyi Mihály szobrát a térről. Úgy fogalmazott: "az első köztársaságnak Kun Béla lett a hóhérja, a másodiknak Rákosi Mátyás, a harmadiknak pedig Orbán Viktor".

Olvasóink írták

  • 1. 6664 2013. június 26. 04:48
    „Emberek! Itt soha nem lesz összefogás. Ez Magyarország. Mindennki a saját kicsinyes érdekeit nézi, nem hajlandó ennek fejében áldozatot hozni. (Tisztelet a párszáz kivételnek.) Vajon miért speciálisan magyar mondás, az "akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is!"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlament összehívását kezdeményezi a jövő hétre a Fidesz

A párt azt szeretné, hogy a nyári szünet előtt döntsön az országgyűlési választókerületek határainak… Tovább olvasom