Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az MSZP négy kérése az emberi jogok védelme érdekében

Az MSZP négy kéréssel fordul a kormánypártok frakcióihoz annak érdekében, hogy az emberi jogok védelme az alaptörvényhez képest fokozottabban érvényesüljön a sarkalatos törvényekben - jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó.


A szocialista politikus azt mondta: pártja szerint az új alaptörvény a hatályba lépése előtt "elbukott, mert nem állta ki az emberi jogok próbáját", de a kormány most "pótvizsgázhat" a sarkalatos törvények megalkotásával. Lendvai Ildikó kiemelte: "a szabadságjogok, az emberi jogok fontosabbak, mint egy kormány hatalmi érdekei". Éppen ezért az MSZP első kérése az, hogy a kormány vegye igénybe az emberi jogokat érintő sarkalatos törvények megalkotásánál az ENSZ és a Velencei Bizottság felajánlott segítségét.

Második pontként azt szeretné az ellenzéki párt, hogy a kormány hozzon létre az emberi jogokat különösen érintő sarkalatos törvények előkészítésére egy külön előkészítő szervezetet nyilvános munkával, a hazai szervezetek és parlamenti pártok bevonásával.

Emellett az MSZP felkéri a kormányt arra is, hogy fontolja meg az alaptörvény módosítását az emberi jogok védelmének erősítése érdekében, végül pedig azt szeretnék, ha a kormány elhalasztaná az első sarkalatos törvények hétfőre tervezett parlamenti végszavazását.

Lendvai Ildikó elmondta: a hazai pártokon kívül a Velencei Bizottság, az Európai Parlament, az Európa Tanács és az ENSZ is nyilatkozataiban vagy állásfoglalásaiban bírálta a magyarországi változásokat az emberi jogokat illetően, így például az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentését, az őrizetesek és ügyvédeik találkozásának korlátozását, a nyugdíjszabályok megváltoztatását vagy a vallásszabadságról szóló törvényeknek a világnézeti szabadságot szűkítő tervezett módosítását. A szocialista politikus szerint "lassan képletes vasfüggöny épül az ország körül", és a magyar emberek alacsonyabb emberi jogi osztályba tartoznak majd, mint a többi európai ország polgárai.

Olvasóink írták

  • 3. Írástudatlan 2011. július 10. 11:00
    „Utána L J.- t is!”
  • 2. Jozsoci 2011. július 10. 04:14
    „Legelőször OV-t.”
  • 1. igazságkereső 2011. július 09. 20:05
    „Az emberi jogok védelme érdekében épp az MSZP az a szervezet, amelynek már nincs joga kérni bármit is, hiszen épp az MSZP hágott át mindenféle emberi mértéket és értéket,azaz óriási károkat okoztak 2002-2010 között, de különösen Gyurcsány tobzódása alatt Lendvai Ildikó és Kiss Péter nagyon hatékony háttértámogatásával legalább 8,5 millió ember hátrányára! Én most csak idézem a napokban elhunyt és nemzetközileg is elismert ember, Habsburg Ottó egy mondatát: "Akasszátok fel a királyokat"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós kártérítést kaptak Morvaiék a rendőrségtől egy 2009-es inzultusért

A kártérítést azért kapta Morvai és Gaudi-Nagy, mert a rendőrség 2009. március 15-én megsértette emberi méltósághoz, testi épséghez való jogukat. Tovább olvasom