Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Az MSZP szerint antidemokratikusan járt el a parlamenti többség

A parlamenti többség megakadályozta a név szerinti szavazást az ország sorsát alapvetően meghatározó törvényjavaslatokról - mondta az MSZP-s Józsa István.
Az MSZP szerint antidemokratikusan járt el a parlamenti többség, amikor megakadályozta a név szerinti szavazást a Magyarország sorsát alapvetően meghatározó törvényjavaslatokról.

Józsa István, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, úgy ítélik meg, hogy e törvények megszavazásáért személyesen felelősek azok a képviselők, akik "igen" szavazatukkal támogatják az ország gazdasági stabilitásának elvesztését törvénybe iktató döntéseket, amellyel szembe fordítják Magyarországot az Európai Unióval.

A parlamenti többség antidemokratikus módon járt el, mikor megakadályozta a név szerinti szavazást. A Fidesz-frakció ez irányú kezdeményezését személyesen Kövér László házelnök vállalta magára, mintha legalábbis a Fidesz választmányának ülését vezetné - közölte, hozzátéve:az MSZP tiltakozik a parlamentáris demokrácia lerombolásának újabb megnyilvánulása ellen.

A szocialisták szerint ez botrány, soha nem fordult még elő a demokratikusan választott parlament működésében, ez újabb gyógyíthatatlan sebet ütött a parlamenti demokrácián.

"Úgy ítéljük meg, hogy ez a demokráciaellenes politikai erőknek (a Jobbik is támogatta a házelnök ötletét) újabb merénylete a demokratikus működés ellen, beleillik a hatalom erőszakos megszerzésére és megtartására irányuló cselekmények sorozatába" - zárta közleményét az ellenzéki politikus.

Pénteken három frakció támogatásával Kövér László, az Országgyűlés elnöke házszabálytól való eltérésre tett javaslatot, amely szerint Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetőjének kezdeményezése ellenére nem kell név szerinti szavazást tartani több törvényjavaslatról, így a pénzügyi stabilitásról, a családok védelméről vagy a felsőoktatási előterjesztésről. Szintén nem tartottak név szerinti szavazás Magyarország címerének és zászlajának használatáról szóló javaslatról, az új választási törvényjavaslatról, az egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról, a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatról, a szabálysértésekről szóló előterjesztésről, a csődeljárásról szóló javaslatról, valamint a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról, a gazdasági társaságokról szóló javaslatról, a cégnyilvánosságról szóló előterjesztésről, illetve az államháztartási és az igazságszolgáltatást érintő törvények módosításáról.

A házszabálytól eltérést a Ház 295 igen szavazattal fogadta el

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hit Gyülekezete: szabad egyházat szabad államban!

Az Országgyűlés csütörtökön kezdte meg az új egyházügyi törvényjavaslat újratárgyalását. Tovább olvasom