Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Az MSZP szerint az erős forint árt a mezőgazdaságnak

Több száz milliárd forint kiesést és veszteséget jelent a magyar mezőgazdaság számára az euróval szemben erős forint - jelentette ki kedden Magda Sándor szocialista országgyűlési képviselő.
A kormánypárti politikus emlékeztetett: 2008-ban az agrárexport várhatóan 3,5-4 milliárd euró lehetne, így egy forint árfolyam erősödés éves szinten 3,5-4 milliárd forint export bevétel kieséssel járhat. Ezen kívül, mivel az idei összesen 467 milliárd forint értékű agrártámogatásból 314 milliárd forintot az Unió finanszíroz euróban, ezért az év elején tervezetthez képest egy forint árfolyam erősödés a támogatás 1,3 milliárd forintos csökkenésével jár.

Magda Sándor szerint ezen kívül a magas jegybanki alapkamat is megjelenik a vállalkozói hitelek kamataiban, drágítva ezzel a mezőgazdaság termelési költségeit.

Összességében a szocialista honatya leszögezte: a forint erősödése az exportra gyakorolt hatásán keresztül ellehetetlenítheti hosszú távon a vállalkozásokat és az őket kiszolgáló termelőket is, ami tovább növelheti a vidéki munkanélküliséget.

Olvasóink írták

 • 10. uramatyám 2008. augusztus 12. 21:00
  „Akkor most felteszem a kérdést... A kormány azért gyengíti a Forintot, hogy javuljon a mezőgazdaság állapota, vagy azért rontja a mezőgazdaság állapotát, hogy javuljon a Forint?
  Mert egyébként a Forint, és az agrárium helyzete is romlik. Lehet, kedves szocialista barátaim, hogy az erős Forint, és a jó állapotú mezőgazdaság is elférne egymás mellett. Ezt miért nem próbáljátok ki?”
 • 9. kappan 2008. augusztus 12. 20:37
  „kakastöke
  Nehogymá, még elrontanák a kapát!!!”
 • 8. Ful 2008. augusztus 12. 20:15
  „Gyurcsány a hibás... :-)”
 • 7. kakastöke 2008. augusztus 12. 20:14
  „A parlamentben ülő sok hülyét kikel küldeni kapálni és mindjárt felemelkedik a mezőgazdaság élükön vezetőjükkel a Battonyai polgármesterrel. Mert az is annyit ért a mezőgazdasághoz mint tyúk az ÁBC-hez.”
 • 6. garabonciás 2008. augusztus 12. 18:23
  „maci52, Most az MSZP "aggódik", nem a MAGOSZ. Gyengíteni a forintot nem egy nagy művészet, ld.2., na de akkor elszáll az infláció, főleg a gáz és az üzemanyagárak miatt. Másrészt a virtuális államadósság-csökkenés sem kutya az erős forint miatt kb. 300Md forint), ezen is lehet propagandázni dögivel.”
 • 5. maci52 2008. augusztus 12. 17:51
  „Ha esik,az a baj,ha nem esik az a baj,ha van hó az a baj, ha nincs az a baj,ha meleg van az a baj, ha hideg van az a baj,ha sok a termés az a baj, ha kevés,az a baj,a föld alapú támogatást meg felvesszük,az nem baj,derékig érő gaz van benne,az se baj.A dorozsmai vásár téren van egy mezőgazdasági cég,minden évben egy hetes római vakáció,télen sí vakáció,ingyenesen,erre van lóvé,kedves parasztok??”
 • 4. rade 2008. augusztus 12. 16:49
  „Nem az erős forint árt a mezőgazdaságnak, hanem az MSZP
  dilettáns hozzáállása.”
 • 3. garabonciás 2008. augusztus 12. 16:00
  „helyesen 1%-kal”
 • 2. garabonciás 2008. augusztus 12. 15:56
  „Ki jegybankelnökelőttemszóló? Ugye Gyurcsány embere! Egyetlen döntéssel akár 280/euróra is levihetné a forintot, semmi mást nem kellene csinálni csak a jegybanki alapkamatot csökkenteni mondjuk 1 százalékponttal. És tudja miért nem teszi? Mennyi is az infláció 6,7%, tudja mennyi lenne akkor, ha az olajért, gázért és minden másért gyenge forinttal fizetnénk, 9,5, vagy több. Ugye érti, hogy miért nem utasítja Gyurcsány Ferenc a jegybankelnököt, sőt nem is fecseg (egyelőre) 280Ft-os euroárfolyamról (mint azt már egyszer megtette, és láss csodát, 290-ig meg sem állt a forint gyengülése). Egyébként a nagyon nyomott euroárfolyam alkalmat kínálhatott a forint euróra váltásához azoknak akiknek volt, ha már átkonvertálták a vagyonukat lehet rontani a forintot, minden eszköze megvan hozzá Gyurcsánynak is és a körének is. Persze ez a cikk lehet, hogy az első szirénhangok egyike, csakhogy az a fránya infláció!!!”
 • 1. Erős forintot a fidesz akart = miattuk nem éri meg az export 2008. augusztus 12. 13:50
  „-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hypót locsolt a közhasznú munkásokra az idős asszony

Hypót locsolt a háza előtt füvet nyíró közhasznú munkásokra egy idős asszony hétfőn a… Tovább olvasom