Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Az MSZP szerint nem lesz tömeges pedagógus-elbocsátás

A kormány nem hozott olyan intézkedést, amelyből pedagógus-elbocsátás következne, az ehhez hasonló találgatások a rémhír kategóriába tartoznak - ezt válaszolta az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője egy újságírói kérdésre hétfőn.
Tatai-Tóth András szerint a tanárok legfeljebb demográfiai okok miatt veszíthetik el az állásukat: ha például egy iskolából elfogy a gyerek, a fenntartó kénytelen bezárni az intézményt - mondta.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy 2008 júniusában több ponton is változott a közoktatási törvény az oktatási rendszer fejlesztése érdekében. Módosították például az intézmények átszervezésére és megszüntetésére vonatkozó szabályozást. A fenntartó legkésőbb a tervezett intézkedés évének március utolsó munkanapjáig hozhat az adott iskola átszervezésével, fenntartói jogának átadásával, illetve megszüntetésével összefüggő döntést, abban az évben később már nem.

A társadalmi különbségek csökkentését célozza az óvodáztatási támogatás. Ebben azok a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei részesülnek, akik még 5 éves kora előtt beíratják a gyereket óvodába, illetve gondoskodnak arról, hogy rendszeresen oda is járjon.

Ami a pedagógusokat illeti, az alapfokú művészeti iskolák előképző- és alapfokú évfolyamán már nemcsak szaktanárok, de szakirányú tanítók is oktathatnak. Új vezetői beosztások is megjelentek: ha egy iskola tagintézményei különböző településeken találhatók, vagy ha az egy településen működő többcélú társulásnak több mint öt tagintézménye van, főigazgatót nevezhetnek ki az élére. Az ilyen állásokra benyújtott pályázatokat nyilvánosságra kell hozni.

Egyeztetés alatt áll, és várhatóan 2009 január elsejétől lép életbe a pedagógus pálya vonzóbbá tételét célzó intézkedéscsomag. Eszerint jövőre kiegészítő juttatást kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok. Ennek mértéke a garantált illetmény 10-100 százaléka lehet, a pontos összegről az intézmény vezetője dönt.

A pályakezdő pedagógusoknak jövő év elejétől kiegészítő illetmény jár majd, ennek összege az egyetemet végzetteknél havi 32 ezer, főiskolát végzetteknél havi 20 ezer forint. A kiegészítő illetmény 21 éven keresztül illeti meg a pedagógusokat, amely 3 évenként fokozatosan közelít a többiek járandóságához. Kiegészítő juttatást kaphatnak a közoktatási intézmények vezetői is, havi 20-40 ezer forintot.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. kadi 2008. augusztus 05. 08:28
  „És mi lesz a nem pályakezdőkkel? A pályakezdő nulla tapasztalattal majd többet kap, mint aki 20-30 évig a szakmában dolgozott? Az előd párt MSZMP is ezt csinálta a padagógusokkal. Rohadjon meg az egész MSZP mindenestül!”
 • 21. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 05. 06:16
  „"Hazudtunk reggel, este és éjjel."”
 • 20. honda 2008. augusztus 04. 23:00
  „Akár tetszik,akár nem,,ha megúntad az elmúlt 19 év bűnöző bandáját:JOBBIK”
 • 19. Nemzeti erő 2008. augusztus 04. 22:13
  „Hajrá Jobbik!

  http://www.jobbik.hu/node/4794

  http://www.barikad.hu/node/16439”
 • 18. Nyenyecnyestetnyekergetek 2008. augusztus 04. 21:37
  „Tökmindegy, ezt a másfél évet már fél lábon kihúzzák, addigra meg időzítve van egy csomó dolog (M43, stb), amivel lehet megint kis füzetkéket kiadni az én pénzemen, mi meg szépen megválasztjuk őket megint. Remélem, nem így lesz. Mondjuk azt, hogy kire szavaznék helyettük, nem tudom. Magamra.
  Kikiáltanám a császárságot, Darth Vader lenne a jobbkezem, és mindjárt rend lenne.”
 • 17. vajk 2008. augusztus 04. 21:09
  „Miért van kevesebb gyermek? Miért születik kevesebb gyermek? Ezt kellene megválaszolni, aztán mutogathatnátok a magyar "nem szülőkre"!
  A nap vicce: a tanárok legfeljebb demográfiai okok miatt veszíthetik el az állásukat".”
 • 16. MUNKÁSPÁRT 2008. augusztus 04. 20:08
  „Hülye Lilik ! ezek nem komunisták, bűnözők és árulok már 19-éve. Az igazi komunisták épitetek gyárakat, korházakat, iskolákat,utakat volt ipar és mezögazdaság, a dolgozó népet szolgálták, nem a ZSARNOKOT.”
 • 15. szoszó 2008. augusztus 04. 18:18
  „azeg 2008.08.04 17:30
  Ami a felsőoktatási bérrendszert illeti: A Fidesz volt az, amely végre rendet tett a beosztások (előmenetel) terén, így legalább azt elérte, hogy a BELSŐ bérfeszültségek minimális szintre süllyedtek az oktatók között. Előtte gyakran előfordult, hogy a kezdő többet keresett nettóban, mint egy Dr.univ 8 éves munkaviszonnyal, de leginkább az volt a jellemző, hogy a vezető oktatók bére (a magas adóteherre hivatkozva) messze elszállt az alacsonyabb beoszású (fiatalabb) oktatókétól, akik ennek következtében gyakran pályaelhagyókká váltak. A Fidesz-bérrendszer az arányok rögzítésével "az együtt sírunk, együtt nevetünk" rendszert vezette be, nincs ugyanis emelés fenn, anélkül, hogy ezáltal lenn ne lenne. - Az MSZP-SZDSZ-nek még olyan intézkedései sem érték el céljukat, mint a Széchenyi Professzori Ösztöndíj. De erről talán nem kellene egy "fideszelős" okostojásnak hosszas előadást tartanom.”
 • 14. kötekedő 2008. augusztus 04. 18:17
  „Miért is bocsátanának el, mikor mennek maguktól?”
 • 13. lilik 2008. augusztus 04. 18:00
  „Azeg! Mivel töltötted az utolsó 6 évedet a népnyúzó,hazaáruló gazember kommunista társaiddal együtt?”
 • 12. manila 2008. augusztus 04. 17:46
  „Az iskolából "elfogy a gyerek"? Érdekes megfogalmazás. Talán úgy kellett volna: kevesebb gyerek születik, csökken a lélekszám. Mert ez a lényeg. A gyerekek csak akkor fogynak ha nem esznek. A felmérések szerint ugyanis csaknem félmillió gyerek nem étkezik rendesen. Ami a pedagógusokat illeti: hajdan a tanyasi iskolákban tanító megismertette a gyereket nemcsak az ábécé rejtelmeivel, hanem, a helyes viselkedéssel és megfelelő tekintélytisztelettel. Ez most sem ártana. Amúgy tisztelem a tanítókat, tanárokat, ha embereket nevelnek a gyerekekből és nem pedig vegetáló lakosságot. Ne küldjenek el jó pedagógust, a kevésbé jót pedig nevelje meg a tantestület.”
 • 11. DBLaci 2008. augusztus 04. 17:37
  „10: valójában a minimálbért emelte, de mindegy, szánalmas vagy. :D

  Egyébként, ha valamit az mszp cáfol, akkor sajnos az már garantáltan úgy lesz. Úgyhogy a tanárokra sajnos rossz idők jönnek.
  Egy mszps kényszeresen hazudik, sajnos ez az igazság. Bár ettől legalább kiszámíthatók.

  A Fideszezést meg így 6.5 év után talán abba kéne hagyni, kedves marxista elvtársak: az, hogy a Fidesz valamit csinálhatott volna jobban is, a mostani hazaáruló kormányt nem menti fel a felelősség alól. Ez nem érv, hogy volt már szarabb is. Jó, hogy nem kunbélához hasonlítjátok magatokat, hogy akkor mégrosszabb volt...”
 • 10. azeg 2008. augusztus 04. 17:30
  „"A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem."

  De, de! Úgy hívják, hogy FIDESZ.
  Egyedül és csakis a fidesz kormány volt az, aki a pedagógusbéreket, és a felsőoktatásban nem oktatói státuszban levők bérét minimálbérre süllyesztette.

  (A orbánisták, torgyánisták... ugyanúgy kommunisták, csak bőszen tagadják. Rosszabbak, mint akik felvállalják.)

  Az oktatást első körben a FIDESZ szabta el, és végérvényesen. Az oktatás szándéjkos tönkretétele FIDESZ-"sikertörténet"”
 • 9. geza 2008. augusztus 04. 15:23
  „Ja még csak annyit hogy az oktatás színvonalasabb, eredményesebb ha kis létszámba történik.
  Úgyhogy a nincs gyerek=tanárs sem kell annyi nem értek egyet.
  Tényleg nem kell tanár.
  Nem kell hogy beszéljenek idegen nyelvet a diákok, nem kellenek a természettudományos ismeretek. Lehet majd külföldről mérnököket szakemberet hívni sok pénzért, mig a magyar birka éhbérért dolgozik.”
 • 8. geza 2008. augusztus 04. 15:20
  „Ki az aki még hisz ezeknek?”
 • 7. Nincs gyerek = tanár sem kell annyi 2008. augusztus 04. 15:06
  „.”
 • 6. egw 2008. augusztus 04. 14:31
  „Mostmár nem lesz kirúgás tavaly kirúgtak 5000-10 000 tanárt ennyit erről”
 • 5. ZOLI51 2008. augusztus 04. 14:24
  „ezt ugye ti sem hiszitek.............NEM LESZ GÁZ ÁR EMELÉS....”
 • 4. szoszó 2008. augusztus 04. 13:57
  „Tömeges????

  Fejpénz: egymástól lopják a falvak a gyerekeket

  Beérni látszik az oktatási miniszter kis iskolákat megfojtó, összevonásra ösztönző politikája: Tolna megyében már odáig fajult a helyzet, hogy a nagyobb osztálylétszám érdekében az egyik község tanárai a nyári szünetben a szomszéd faluban házalnak, és próbálják elcsábítani a helyi iskolába járó gyerekeket. Az érdek és az erkölcs egymással szemben áll: Nagydorog több pénzt szeretne, ennek azonban az az ára, hogy halálra ítél egy másik iskolát.
  (mno.hu)”
 • 3. szoszó 2008. augusztus 04. 13:54
  „Kapcsolódó a csepel.infon:
  Tisztelt Miniszter Úr!

  Ön, mint az oktatásért felelős miniszter szerint:

  - Lehet-e úgy törvényesen középiskolát működtetni, hogy az iskolában az Oktatási Hivatal általunk ismert jegyzőkönyvei szerint egyetlen olyan oktató sem volt, aki középiskolában taníthatott volna? (A Hivatal négy tanár esetében megállapította, hogy nem volt meg a szükséges végzettségük, további hétnek pedig semmiféle végzettséget igazoló papírja nem került elő. A Hivatal jegyzőkönyve egyetlen olyan tanárt sem említ, akinek megtalálták volna a középiskolai oktatásra feljogosító végzettségről szóló diploma-másolatokat.)
  - Mint történelem tanár, Ön szerint megengedhető-e, hogy úgy érettségizzenek le a diákok történelemből, hogy negyedik év végére a középkori városokig jutottak a tananyagban?
  - Kijelentheti-e az Oktatási Hivatal, hogy törvényes volt egy érettségi, ha az érettségiztető oktatóknak nem volt meg ehhez a törvény által biztosított joga? Érettségiztethet-e ma Magyarországon bármilyen magánszemély, tekintet nélkül a végzettségére, vagy ez csak akkor történhet meg, ha a diákok között ott van a miniszterelnök úr fia?
  - Hogyan jelenthette ki az Oktatási Hivatal, hogy az érettségi érvényes volt, ha a törvényességi észrevételt tevő szülők által tett kifogásokat meg sem vizsgálják? Miközben az egyik gyerek több tantárgyból is kedvezményeket kapott, ez nem került jegyzőkönyvbe. Egy tantárgyból jegyzőkönyvezve lett a kedvezmény, de abból a kedvezményre feljogosító orvosi igazolást az Oktatási Hivatal jegyzőkönyve szerint sem tudta bemutatni az iskola. Ezt miért nem vizsgálta az Oktatási Hivatal, csak mert ez a gyerek a miniszterelnök úr fia volt? A fiú szaktanár mellett vonult el egy másik terembe, amelyet magukra zártak. Ezt sem vizsgálták ki. Ha ez általános esetben szabálytalan, akkor most miért kivételeztek? Miért nem vizsgálta felül az Oktatási Hivatal a jegyzőkönyvek hiányosságait?

  Törvényességi részletezés

  Az alábbiakban részletezni kívánjuk állításaink jogszabályokkal való alátámasztását. Az Oktatási Intézmény az érettségi vizsgák megszervezése és lebonyolítása alatt megszegte az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. ( V.24.) OM rendelet 1/A §- ban foglaltakat az érettségi vizsga vizsga szabályzatának kiadásáról szóló 100/1997 (VI.13.) Kormány rendelet - 13. §. (1.bek);(2.bek)-ben - 16.§ (4bek.)-ben - 17.§. (1bek.);(2bek.)-ben - 21.§ (4bek.);(5bek.);(6bek.)-ben - 26.§ (2bek.)-ben - 27.§ (2.bek.);(4bek.)-ben - 35.§ (1bek.);(3bek.)-ben - 36.§ (5.bek.);(6.bek)-ben - 37 §. (3.bek.)-ben foglaltakat, ezzel törvényt sértett.

  Az Oktatási Hivatal által a Montessori Általános iskola, Gimnázium és Szakközépiskola ellen lefolytatott eljárása keretében Bakonyi László , a hivatal vezetője az alábbiakat nyilatkozta:

  1. 2008. július 21. napján: ,, Az Oktatási Hivatal nem talált olyan törvénysértést, amely indokolná a Montessori Alapítványi Iskola idei érettségi vizsgáinak megkérdőjelezését vagy megsemmisítését." ,,Az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint nem kivételeztek az érettségi vizsgán Gyurcsány Ferenc fiával."

  2. 2008. július 23. napján: ,,Találtunk törvénysértéseket, azonban nem olyan súlyúakat, ami a sikeres érettségi vizsgák megismétlésére köteleznének minket, vagy az intézményt".

  3. 2008. július 30. napján hozott határozata alapján a maximális bírságot szabta ki nevezett intézmény ellen, mivel több szabálytalanságot követett el. Azonban a lefolytatott vizsgálat szerint ,,nem talált olyan törvénysértést" mely a vizsgák megismétlését vagy megsemmisítését indokolná.

  Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatai a 100/1997 ( VI.13.) Kormány Rendelet , valamint a 40/2002. (V.24.) Oktatási Miniszteri rendelet írja elő!

  40/2002.(V.24.) 1/A § - ,, A vizsgabizottságot működtető intézmények az érettségi vizsgával összefüggő, .........A vizsgát érintő tartalmi és eljárásbeli tudnivalókat a májusi - júniusi vizsga időszak kezdete előtt legalább 60 nappal nyilvánosságra kell hoznia, és a vizsgára jelentkezők számára elérhetővé kell tennie."

  - Az érettségi vizsgára jelentkező tanulók sem írásban sem szóban nem kaptak tájékoztatást .

  100/1997 (VI.13.) 13.§ - 2. bekezdés ,,... az írásbeli vizsgán .....nem lehet felügyelő tanár az, aki az adott vizsgatárgy oktatására jogosító végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik.

  - A média írásbeli érettségi vizsgán nemcsak, hogy a szaktanár jelen volt, hanem a jogszabályi tiltások ellenére közel egy órán keresztül folyamatosan beszélgetést folytatott az érettségi diákokkal a feladatok megoldására vonatkozóan.

  100/1997 (VI.13.) 13. § - 3. bekezdés ,, ....a szóbeli vizsgáztatásra .........vizsgáztató tanár az lehet , aki a közoktatásról szóló törvény 17. § - ának (1)-(3) bekezdésében meghatározottak alapján a vizsgatárgyat a középiskolában taníthatja"

  /Közoktatási. tv. 17. §- a 1. bekezdés e.) pontja szerint ,, középiskolában a kilencedik évfolyamtól kezdődően a tantárgynak megfelelő szakos egyetemi szintű tanári,.......végzettség és szakképzettség ,, szükséges.

  - Bakonyi László úr szó szerinti nyilatkozata ,,Szakképzetlen pedagógusokat alkalmaztak." Ez azt jelenti, hogy nem volt vizsgáztatóképes a vizsgabizottság, ezért érvénytelen a vizsgáztatás, mert nem volt tanár!

  100/1997 (VI.13.) 16. § - 4. bekezdés ,, Az igazgató nem lehet vizsgáztató tanár abban a vizsgabizottságban, amelynek tekintetében ellátja az e §-ban meghatározott feladatokat."

  - Nevezett paragrafus előírja az iskola igazgató feladatait /érettségi vizsga előkészítése,lebonyolítása, stb./ Miután ezeket a feladatokat állítólag ellátta, nem lehetett volna tagja a bizottságnak.

  100/1997 (VI.13.) 17 § - 1. bekezdés ,, Az igazgató .....felkéri az iskolai szülői szervezetet, az iskolai diákönkormányzatot, hogy képviselője útján kísérje figyelemmel az érettségi vizsga előkészítését, megszervezését, lebonyolítását."

  2. bekezdés ,, Az (1) bekezdésben felsorolt képviselőinek véleményét ki kell kérni az írásbeli vizsga szervezésével, a szóbeli vizsga napok kijelölésével, beosztásával, a vizsgacsoportok kialakításával összefüggő igazgatói döntések meg hozatala előtt."

  - Az iskolában nem működött diákönkormányzat és nem volt szülői szervezet sem.

  100/1997 (VI.13.) 21. § 4. bekezdése - ,, Az írásbeli vizsga alatt a helységet csak indokolt esetben lehet elhagyni............."

  5. bekezdése - ,, A helyiséget elhagyó vizsgázó átadja vizsga dolgo - zatát a felügyelő tanárnak, aki a távozás és a visszaérkezés pontos idejét arra rávezeti."

  6. bekezdése - ,, Az írásbeli munka befejezése után a vizsgázó a vizsgadolgozatot ..........átadja a felügyelő tanárnak. A felügyelő tanár - a vizsgázó jelenlétében - ......leragasztja a borítékot..........a vizsga boríték lezárása után távozik az...épületrészből.

  -A szülők által említett kivételezés azzal valósult meg, hogy a jogszabályban előírtak teljes körű figyelmen kívül hagyásával másik teremben folytathatta az írásbeli dolgozatainak megírását szaktanár jelenlétében, amit az iskola és a felügyelő tanár sem rögzített írásban.

  100/1997 (VI.13.) 26. § 2. bekezdés ,, Az írásbeli vizsgakérdések megoldására adott szaktanári értékelést a szóbeli vizsga előtt nyilvánosságra kell hozni.............A vizsgázó észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig .....adhatja le.............".

  - Az írásbeli vizsgákat megelőzően a tanulóknak alá kellett írniuk, hogy nem emelnek kifogást az írásbeli vizsgájukkal kapcsolatosan. Az iskola vezetősége tudatosan félre tájékoztatta a diákokat.

  100/1997 (VI.13.) 27. § 2. bekezdés ,, Az igazgató gondoskodik arról, hogy a vizsgázók bizonyítványai, az iskolai törzslapok,..........a vizsgabizottság rendelkezésére álljanak.

  4. bekezdés ,, A vizsgabizottság elnöke kezdeményezi a szaktanár által javasolt értékelés módosítását, ha...téves javítást talált .......... Az értékelés megváltoztatásáról a vizsgabizottság határozatot hoz."

  - Az igazgató nem bocsátotta rendelkezésre a tanulók bizonyítványát, azokat csak három nappal később adta át. A vizsgabizottság elnöke például a magyar írásbeli érettségi vizsgák ismételt javíttatását rendelte el, téves javítás miatt, de erről nem készült írásos anyag.

  100/1997 (VI.13.) 35 § 1. bekezdése ,, A szóbeli vizsga nyilvánosságát a vizsgabizottság elnöke hivatalból vagy kérelemre korlátozhatja, illetve zárhatja ki................A nyilvánosság kizárásával kapcsolatos döntést a vizsga jegyzőkönyvében meg kell indokolni, és a vizsga helyszínén közzé kell tenni.

  - Két diák miatt lett kizárva a nyilvánosság a szóbeli érettségiről, miután az egyik erre fel lett szólítva, de erről semminemű hivatalos dokumentum nem készült .

  3. bekezdése ,, Egy-egy vizsgatárgyból a feleltetés időtartama .... . középszintű vizsga esetén tizenöt percnél több nem lehet."

  36. § 5. bekezdése ,, Ha a vizsgázó a húzott tétel anyagából teljes tájékozatlan ságot árul el,................az elnök egy alkalommal póttételt húzat vele.

  6. bekezdése ,, Ha a vizsgázó a feleltet befejezte, a következő vizsga- tárgyból történő tételhúzás előtt, szükség esetén a vizsgahelységet rövid időre elhagyhatja.

  37. § 3. bekezdése ,, A vizsgázó a vizsga termet nem hagyhatja el.

  - A szóbeli érettségi vizsgán nem csak egy póttétel húzására volt lehetősége több tanulónak, ezenkívül a vizsga terem elhagyását követően több óra eltelte után is behívták póttétel húzására.

  Mi szülők nem kaptunk határozatot, nem kaptunk tájékoztatást, a megjelentetett nyilatkozatokból értesülünk folyamatosan azzal a vizsgálattal kapcsolatban , melyet mi indítottunk el, mint törvényességi felülvizsgálatot kérők.

  Az Oktatási Hivatal az általa átnyújtott jegyzőkönyvek tartalmára tett észrevételezésünkben megfogalmazottakat már nem is vizsgálta, annak tartalmát figyelmen kívül hagyta.

  Tudomásunk szerint ezzel megfosztanak alapvető magyar állampolgári jogainktól, hiszen sem észrevételezést, sem kifogást, sem bejelentést nem tudunk tenni az állítólagos határozat ellen vagy mellette.

  2008. augusztus 1.

  A szülők”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz miatt késnek a vonatok Debrecenben

Tűz miatt nem közlekednek a vonatok a debreceni vasútállomáson. Az állomás biztosítóberendezésének… Tovább olvasom