Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az MSZP tudomásul veszi az államfő döntését

Tudomásul veszi az MSZP a köztársasági elnök azon döntését, hogy nem írta alá és véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényt, de a fenntartja, a törvényjavaslat koherens és kezeli a mai magánnyugdíjrendszer bizonytalanságait, kockázatait.
Keller László, az MSZP parlamenti képviselője az MTI-nek hétfőn azt mondta: az államfő egyoldalúan közelíti meg a magánnyugdíjrendszer kérdését.

Ezzel kapcsolatban a szocialista politikus kiemelte, hogy a pénztártagok tulajdonjoga a jelenlegi rendszerben sem érvényesül, a döntéshozatalban nem tudnak valódi tulajdonosként részt venni, nem tudnak valódi tulajdonosi jogosítványokat gyakorolni. Emellett azonban - fűzte hozzá - semmiféle kockázatvállalás nem kapcsolódik a tulajdonosi joggyakorláshoz, a törvény kockázati oldalról nem ír elő kötelezettséget.

Keller László szerint Sólyom László a döntésekor ezt figyelmen kívül hagyta.

Az államfő másik kifogásával kapcsolatban, amely szerint a magánnyugdíjpénztári tagoknak az alkotmány alapján lehetőséget kell kapniuk a kötelező társadalombiztosításba való visszalépésre, ha úgy érzik, hogy a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket, Keller László azt mondta: az állami nyugdíjrendszerbe visszalépés lehetőségét nem a tulajdonosi, hanem az ellátás igénybevételének oldalról kell biztosítani, és erre korábban is lehetőséget adtak más törvények.

Kiemelte: legutóbb is lehetőséget kaptak a visszalépésre azok, akiknek a felhalmozásai nem értek el megfelelő mértéket a belépés és a nyugdíjba menetel közötti időszakban.

Arra a kérdésre, hogy mi tesz az MSZP az Ab döntése után, a szocialista politikus azt válaszolta, ez attól függ, mikor hozza meg a döntését a testület és lesz-e ideje az Országgyűlésnek korrigálni a törvényjavaslatot, ha szükséges.

A járadékszolgáltatás miatt - amely szintén 2013-ban indul - fontos lenne minél előbb elfogadni a törvényt, ehhez is szükséges felkészülési idő - mondta a politikus. Hangsúlyozta: az intézményrendszer megerősítése és a járadékszolgáltatás együtt képezi a törvényjavaslat alapját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn tájékoztatatta az MTI-t arról, hogy Sólyom László megküldte az Alkotmánybíróságnak véleményezésre a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényt, amely részletesen szabályozta a magánnyugdíj-pénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az újtípusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.

Olvasóink írták

 • 5. barkzso 2010. január 05. 20:45
  „"Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal..." és természetesen most is hazudnak.
  Milliárdos ballib banda takarodó!!”
 • 4. achilleus 2010. január 05. 14:27
  „Keller. - análkurkász. A "szarból hozták vissza", mint a 2006-os választásokat. Az idézet Gyurcsánytól van!”
 • 3. asztenoszsz 2010. január 05. 06:03
  „Az mszp már ne ugráljon, néhány hét, és szeretnénk elfelejteni az ámokfutásukat. Sólyomnak joga van ahhoz, amit tesz, hiszen ő a köztársasági elnök.”
 • 2. Tapasztalt 2010. január 05. 03:59
  „Sólyom ezzel egyidöben egy közoktatási rendszerrel kapcsolatos törvényt sem irt alá, hanem AB-ra küldte. Annak az lett volna a lényege, hogy az iskolaigazgatókat a tantestület válassza. Ne az önkormányzat nevezhessen ki olyat pl, akit a tantestület egyáltalán nem támogat. /Szegeden ilyen az elmult években nem történt, de másutt igen/ Hát ezen törvény Sólyom általi sanyaru sorsáról is irhatna a DM!”
 • 1. TrombiFrédi 2010. január 04. 20:12
  „Az mSZP is egyoldalúan közelít a pénzügyekhez:miből lehet még több bevételt szerezni!?:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bánkúton szerdától ismét lehet síelni

Várhatóan szerdától ismét lehet síelni Bánkúton, egy felvonót üzembe helyeznek - tette közzé… Tovább olvasom