Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az MSZP új kormányzati szakaszt nyit

Új kormányzati szakasz nyitásáról fogadott el állásfoglalást vasárnap késő éjszakába nyúló, ötórás ülésén az MSZP frakciója - mondta a tanácskozást követően Lendvai Ildikó.
A frakcióvezető hozzátette: a szocialista képviselők megerősítették, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével képzelik el az új szakaszt is. Az MSZP konzultációt kezdeményez a Szabad Demokraták Szövetségével a közösen támogatható döntések megtalálására.

A frakció által két tartózkodás mellett és ellenszavazat nélkül elfogadott állásfoglalás szerint az MSZP az eddig eltelt két évben "sok konfliktust vállalt fel és sok feladatot elvégzett, amelyek eredményeit vállalják, még ha ezek új konfliktusokat is szültek" - ismertette a szöveget Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető elmondta: az új kormányzati szakasz nem kevesebb reformot jelent, hanem több biztonságot és kiszámíthatóságot hozhat az ország számára. Az MSZP nyitott kormányzásra készül, amely figyel az emberek véleményére és igyekszik megoldani a problémáikat.

Lendvai leszögezte: folytatják a Munka, tudás, tulajdon programot. Ezen belül a munka fejezetben a konvergenciaprogram betartása mellett a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés, valamint a munkára ösztönző szociális politika megteremtése a fő feladatok - mondta a frakcióvezető.

A tudás programjában a felsőoktatás további változásait tűzte ki célul az MSZP, a Rektori Konferencia ajánlásának figyelembe vételével teljes átjárhatóságot biztosítanának a fizetős és az államilag finanszírozott képzések között.
Az MSZP emellett a már ismertetett tartalommal nyújtja be az Új Tulajdonosi Program törvénytervezetét a parlamentnek.

Lendvai Ildikó negyedik pontnak az egészségügy konszolidációját nevezte. Mint mondta, az egészségügyi reform nem áll meg, de az MSZP kizárólagos állami tulajdonban képzeli el az új pénztárakat, ugyanakkor az egészségügy más területein biztosítaná a verseny lehetőségét.

A frakcióvezető szerint az MSZP feladata a következő időszakban, hogy ennek a programnak megteremtse a politikai, parlamenti és kormányon belüli feltételeit. Éppen ezért az MSZP konzultációt kezdeményez az SZDSZ-el, hogy megtalálják "mi a közös a két párt céljaiban, és ki mit akar pontosan ezeken a területeken belül."

Lendvai leszögezte: szeretnének a szabad demokratákkal egy széles együttműködést kötni, ugyanakkor az MSZP kész az önálló kormányzásra és megvan ehhez a programja.

A frakcióvezető hozzátette: nem szeretnének az SZDSZ politikájához hasonló "sokkterápiát", de a Fidesz által képviselt "egyhelyben toporgásból" sem kérnek.


Olvasóink írták

 • 14. legal 2008. április 09. 10:22
  „Katasztrófa ez a Fidesz és Orbán ellenes fóbia! Mi lenne, ha Kovács János lenne a neve egy ellenzéki párt vezetőjének egy "Nemzeti Párt" élén? Az ellen is így fújnának, mint egy sarokba szorított kandúr? Demokráciát élünk, vagy mi a fenét egy állítólag alkotmányos többpárt rendszerben. A média sír, bőg az önmagát szocialistából kapitalistává vedlett - közben a magánosított (az általuk felhalmozott tartozások fejében a külföldiek, részben saját klientúrájuk kezére játszott volt köztulajdonnak navezett állami termelő ésa feldolgozó kapacitások - politikai klientúra fennmaradásáért. Friderikusz tegnap este is csak úgy falta, nyalta Békesi László volt szocialista pénzügyminiszterből áradó nedveket a szocialisták mindenhatóságáról, okosságáról, közben eszébe nem jutott érzékeltetni a volt és jelenlegi állam elszegényedésében, forrásai elvesztésében játszott szerepét, szerepüket.”
 • 13. galiba 2008. április 08. 19:16
  „Lépjen be a Fideszbe Gyurcsány, adja át a hatalmat Orbánnak,akkor béke lesz.Éljen az 1 párt rendszer.”
 • 12. 009 2008. április 07. 20:46
  „Mit kell még az országvezetőknek elkövetniük ahhoz, hogy az ország ne tűrje tovább?!”
 • 11. Totó 2008. április 07. 16:24
  „Gyurcsány és pártja meddig sz@r@kodik még? Nem loptatok még eleget?”
 • 10. Nooormális? 2008. április 07. 13:44
  „Ez a harc lesz a végső....”
 • 9. Cseter János 2008. április 07. 13:06
  „A smink mindent eltakar! Ha nem elég, akkor ott van a pajzsosok serege! Az, hogy Ők kitől kapják az utasitásokat, parancsokat az nem számít! A bérük folyósítása a lényeg! A hűséges eb is annak a kezét nyalja, aki az ételt dobja eléje! Neki sincs annyi eszűk, hogy azért ki dolgozott meg és kinek köszönhető.”
 • 8. Balogh Gábor 2008. április 07. 10:38
  „Tessék mondani meddig próbálkoznak még? Van még kin? Már nem sokáig tűrünk !!!
  bégé”
 • 7. lecorbusier 2008. április 07. 10:20
  „Hát ez jó....6 éve csak ezeket a hangzatos elnevezéseket hallgatjuk, de semmi érdemlegeset nem tettek az országért, sőt csak ártanak minden téren. Csalnak, lopnak, hazudnak és még van képük ezt kormányprogramnak nevezni...”
 • 6. madártej 2008. április 07. 10:02
  „A kormányzati negyedbe is belesültek. Kormányzati szakaszba meg még inkább!”
 • 5. Hoppá 2008. április 07. 09:56
  „Idézet a fenti újságcikkből:---" Az MSZP nyitott kormányzásra készül, amely figyel az emberek véleményére és igyekszik megoldani a problémáikat."---

  Miért most jotott csak eszükbe figyelni --isszák meg--, ezelőtt akkor nem figyeltek ,-- isszák meg--...?”
 • 4. legal 2008. április 07. 09:14
  „Azt hiszem a szabad demokratáknak elegük lett mindenféle "széles együttműködésből" a szocialistákkal. Hogy újra és ismételten rájuk mutogatva, rájuk hárítva mindenféle "reform intézkedés" szükségletet tovább lavírozhassanak áldásos következményekkel járó megbonthatatlan és megsemmisíthetetlen "mindenkinél okosabbak" pályájukon lett légyen szó a szocializmus építéséről, vagy a kapitalizmus építéséről. Soha nem lesznek képesek érteni a nemzeti szuverenitás érdekében szükséges protekcionista nemzeti gondolkozás és összefogás tartalmát, szükségességét. Számukra mindez csak "a Fidesz által képviselt egyhelyben topogás" víziója. Gyors bukásra vannak ítélve, legkésőbb a költségvetési törvény szavazásakor. Itt véget ér a leválthatatlanságukról dédelgetett álmuk.”
 • 3. madártej 2008. április 07. 08:43
  „Takarodjon már el a bánatba az a hazug böszme az összes rohadék komanccsal együtt!”
 • 2. Gazok 2008. április 07. 08:17
  „Milyen egyhelyben topogásról beszélt ez a Rikkancs Pics@ !
  6 év már eltelt és visszafejlődtünk! Elqrtak és szétloptak mindent! A gazdaság kivéreztetve, infláció a csillagos egekig nőtt az államadóssággal együtt! Ez kell nekünk MSZP Gyurcsánnyal? Már elegünk van belőletek!”
 • 1. csingiz 2008. április 07. 07:32
  „Na most akkor középről próbáljuk....Pedig, de régi nóta:...nincs középút nézzél szét, felszedték az út közepét! Vajon már kik? Különben: éljen a testvéri, megbonthatatlan KONZERV!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényes a szentgotthárdi népszavazás

Már biztos, hogy érvényes a szentgotthárdi helyi népszavazás, a vasárnap este fél hatos adatok… Tovább olvasom