Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az MSZP vállalja az önálló kormányzás felelősségét

Az MSZP vállalja az önálló kormányzás felelősségét, és biztosítja az ország kormányozhatóságát - közölte Nyakó István azután, hogy az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésén döntöttek a koalícióból való kilépésről.
Az SZDSZ továbbra is a szocialista párt partnere, és várhatóan a jövőben is az lesz - tette hozzá az MSZP szóvivője. Nyakó István szerint sok európai példa létezik arra, hogy egy kisebbségi kabinet sikeresen kormányoz. Az MSZP is ezt szeretné megvalósítani - fogalmazott a szóvivő.

Az önálló kormányzással nemcsak az MSZP felelőssége, hanem a lehetősége is nagyobb, hogy egy nyugodtabb programmal folytassa a kormányzást. Mostantól az MSZP egyedül irányítja a kormányt, de a változtatások és reformok támogatói továbbra is többségben vannak a parlamentben - olvasható Nyakó István vasárnapi közleményében.

Az SZDSZ küldöttgyűlése vasárnap 434 igen, 53 nem és 32 tartózkodás mellett döntött a kormánykoalícióból való kilépés mellett. A liberális minisztereket és államtitkárokat április 30-i hatállyal hívja vissza az SZDSZ a kormányból. "Békés, csendes válásban vagyunk érdekeltek" - fogalmazott a vasárnapi döntés kapcsán Kóka János, hozzátéve, hogy a szocialistáknak ugyanakkor meg kell érteniük: mostantól az SZDSZ saját programja mentén folytatja a politizálást. Az SZDSZ elnöke szerint konstruktív ellenzéki pártként kíván az SZDSZ a jövőben működni, vagyis a különböző törvényjavaslatoknál a liberálisok támogatása kizárólag azon múlik majd, hogy az mit tartalmaz, és nem azon, hogy ki nyújtja be.

Új minisztériumokat hoznak létre

Infrastrukturális Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési és Gazdaságpolitikai Minisztérium és önálló Önkormányzati Minisztérium néven hoznak létre új tárcákat a gazdasági és közlekedési, valamint az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumok helyett, miután az SZDSZ kilép a koalícióból. Létrejönne a kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt is - értesült a Független Hírügynökség kormányzati forrásokból.

A további változás, hogy minden minisztériumnál létrehozzák a főtitkári posztot. Ennek betöltője szakállamtitkári rangban dolgozik a tárcánál, feladata a minisztérium működésének külső és belső koordinációja lesz.

Ezzel párhuzamosan a tervek szerint megszűnik a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület, valamint a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkári poszt. Az így felszabaduló hat államtitkári poszt terhére azoknál a tárcáknál, ahol ez különösen fontos, ismét visszaáll a két államtitkáros modell. Ennek célja, hogy legyen a tárcákon belül kapacitás a parlamenten belüli és kívüli egyeztetésre is.

A fejlesztésközpontú és munkahelyteremtő kormányzás megteremtésének szándékát erősíti, hogy létrejön az illetékes miniszterekkel a Fejlesztéspolitikai Kabinet. Ezenkívül a kormány erősíteni szeretné a párbeszédet a civilekkel, ezért az új miniszterek jelentős része kívülről érkezik, elismert civil szakemberként - tudta meg a Független Hírügynökség.

A változtatásokhoz egyébként módosítani kell a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt is, amelyhez az Országgyűlésben a jelenlévő képviselők többségének szavazata szükséges. Az SZDSZ kiválásával és két képviselőjének betegsége miatt az MSZP-nek 188 szavazata van a 386 fős parlamentben.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Kért Elek 2008. április 29. 07:58
  „Lumpen Moncsi megmonta:"... A közpénzeket ők osztják el ."”
 • 24. matriné 2008. április 29. 07:38
  „Kedves "Didi"! Szerintem az a féreg, aki a börtönbelévő MSZP-seknek is utaltatja a közpénzt, mint munkadíjat, pedig azok is csak annyit tesznek az ország érdekébe, mint Horn Gyula és a Toller László elvtársaid! Ez a kormány pedig nem üldözteti a bűnözőket, hisz Ő termeli őket és futtatja mint a strici az örömlányokat! A felelőtlenségük égisze alatt, perszehogyí vállalák a semmitetvést és a közpénz bezsebelését! Nem is beszélve az Uniós pénzek elosztásáról.
  Ehhez biztosanértenek felelősségre vonás nélkül, főleg ha kidewrűlne majd ismét az eltüntetések ténye!”
 • 23. Didi 2008. április 28. 22:17
  „Kapuvári!
  Te egy gerintelen féreg vagy!”
 • 22. Kapuvári 2008. április 28. 17:56
  „Majd beviszik a horngyulát,meg a tollert szavazni,aztán többségben lehetnek!orránál fogva vezetett ország vagyunk!”
 • 21. Cseter János 2008. április 28. 16:27
  „"Állampolgár" a csalók a bűnözők vígan élik a világukat ebben az országban! A kormány pedig egy töketlen semmirevaló egyedei tudtával és beleegyezésével! Sőt a rendeletalkotó gazemberek teszik tönkre a békés állampolgárokat! Ott és, akkor lopatják meg ahol akarják! Szinte természetes, hogy nem mondanek le a koncról!
  Van elég csicskásuk a bírói karban és ujabban már az APEH is e táborba tartozik! Nekiki még mérlegelési joguk sincs a lakosság kifoszutásánál!”
 • 20. Állampolgár 2008. április 28. 16:10
  „teszik”
 • 19. Állampolgár 2008. április 28. 16:09
  „A cikkhez nem feltétlenül kapcsolódik, csak beraktam azoknak a kommentelőknek a kedvéért, akik egyoldalúan csak a kormányt tesznek mindenért felelőssé Hát a másik oldal sem jobb. Csak ezért.”
 • 18. Feri 2008. április 28. 14:57
  „állampolgár
  A csalókat, bűnözőket el kell ítélni, függetlenül attól, hogy melyik oldalon van!
  Ennyit erről!
  De hogy jön a témához?”
 • 17. Állampolgár 2008. április 28. 14:17
  „http://index.hu/politika/belfold/skkszts7340/
  No Comment”
 • 16. matriné 2008. április 28. 14:01
  „Látom, már "NÁGY" betükkel megtanítottak írni, de még nem "100%.os!
  Budapesten toborozzák a gyurcsány védő pajzsosokat oda már beillesz!”
 • 15. 100% 2008. április 28. 11:17
  „L.ILDIKÓ, GY.FERI,H.ISTVÁN: NE ÁDJÁTOK FEL, MÁGYÁRORSZÁG ÉS AZ UNIÓ ÖSSZES POLGÁRÁ VÉLETEK VÁN. ELŐRE Á KITÁPOSOTT ÖSVÉNYEN.TÁPOSSÁTOK EL ÁZ ÖSSZES FÉRGET ÁKI ÁZ UTÁTOKBÁ ÁLL.
  ÁKI NINCS VELÜK, ÁZ ELLENÜNK VÁN, Á RENDŐREINK UGY IS MEGVÉDENEK!!!”
 • 14. Ju 2008. április 28. 09:43
  „Semmiféle felelősséget nem kell vállalniuk. Ez mellébeszélés. Ezért azt csinálnak amit akarnak. A magyar dolgozóknak, azoknak kell felelősséget vállalni. Ezért mocskos ahogy viselkednek...”
 • 13. Kolompár Rómeó 2008. április 28. 09:39
  „És mi lesz lumpenmónival, a polihisztorral? Neki nem jut tárca? Hiszen ő nem hibázott sosem! Persze azért nem, mert nem is csinált soha semmit. Ilyen embereket a vezető pozíciókba!”
 • 12. győri_man 2008. április 28. 09:08
  „Ti tudjátok:

  senki sem mondta hogy 2 év múlva a fidesz-szel kánaán lesz, de ENNÉL CSAK JOBB JÖHET!!!”
 • 11. Ti tudjátok 2008. április 28. 09:00
  „Esküszöm ti nem vagytok normálisak! Két év múlva tovább fogunk szopni, csodák nincsenek! Mit gondoltok miért nem veri két kézzel az asztalt Viktorunk az előrehozott választásért! Hát mert neki is kellemetlen intézkedéseket kéne hozni, oda lenne a fene nagy népszerűség! Gondolkodjatok már egy kicsit!”
 • 10. Mekk Elek 2008. április 27. 23:41
  „Mit vállal az MSZP? Mit vállal Gyurcsány? Az eddigi eredményük = lefelé a lejtőn! A lejtő alján még nehezebb megállni! Tűnjenek a francba! Nem kérünk Mekk-mesterből!”
 • 9. Natasha 2008. április 27. 23:26
  „Az MSZP önállóan felállhatna és elhúzhatna a p...ába! De futó lépésben!”
 • 8. Kimono 2008. április 27. 22:58
  „Én egy nagyléptékű lelépést várok Feriéktől és az MSZP-től, ha van még a puc@ban vér!”
 • 7. maci52 2008. április 27. 21:39
  „Ekkora tetű,tolvaj bandát még nem hordott a föld.Még két év,ellopnak mindent ami még mozdítható,a lóvét külföldre menekítik,eladják még atetőt is a fejünk fölül.Ismét 1o millió koldus országa leszünk.”
 • 6. győri_man 2008. április 27. 20:53
  „már csak 2 év és egy hatalmasat fognak sz*pni!!! addig meg mi sz*punk....”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor Gábor indul az SZDSZ elnökségért

A koalícióból való kilépés támogatását kérte Fodor Gábor is az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésén. A… Tovább olvasom