Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Az MSZP vizsgálatot kér a holokauszttagadó demonstrációról

Az MSZP kegyelettel emlékezik a holokauszt áldozataira, és tiltakozik az áldozatok emlékét meggyalázó szombati náci demonstráció ellen, egyben vizsgálatot kér az illetékes szervektől - közölte Lendvai Ildikó, a párt elnöke.
Mint a politikus közleményében írja, pártja azt kéri az igazságügy-minisztertől és a rendőrségtől, hogy vizsgálják meg a rendezvény bejelentésének és lehetővé tételének körülményeit, továbbá vizsgálják meg azt is, megsértették-e a magyar alkotmányt és a demokrácia jogszabályait a rendezvénnyel. Az ügyészséget pedig arra kéri, tegye meg a megfelelő lépéseket.

Szombaton holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége a budai Várban, a német nagykövetség előtt. Egy nappal a holokauszt emléknapjához kapcsolódó Élet Menete rendezvény előtt katonai egyenruhát viselő, kopaszra nyírt fiatalok, szkinhedek és szimpatizánsaik, valamint a Magyar Gárda tagjai a Clark Ádám térről rendőri biztosítás mellett vonultak a német külképviselet kordonnal lezárt épülete elé, hogy tagadják a holokauszt tényét és a "cionista világuralom" ellen emeljék fel szavukat. Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya mintegy 200 ember előtt azt mondta: semmi nem igaz holokausztból.

Lendvai Ildikó szerint pártja meggyőződése szerint Európa egyetlen országában sem tűrhetik el a nácizmus eszméinek és jelszavainak nyílt hangoztatását, a szombati neonáci demonstráción pedig ez történt. "Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon "a Harmadik Birodalom visszavág" feliratú táblákkal a fasizmus visszatérését hirdessék, hogy rehabilitálják a koncentrációs táborok halálgyárait, hogy az ott meggyilkolt védtelen magyar állampolgárok miatti gyász jogát is kétségbe vonják - olvasható a közleményben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a neonáci demonstráció a Jobbik által alapított Magyar Gárda részvétele miatt "brutális bizonyítékot" adott arra, hogy van szervezeti és személyes átfedés a magyar radikális jobboldal és a neonáci mozgalmak között. Véleménye szerint ez intő példa azoknak, akik a magyar jobboldal és a Jobbik között az önkormányzatokban és a politikai rendezvényeken nem vágták el a személyes együttműködés szálait.

Lendvai Ildikó jelezte: a szocialista párt több tagja részt vesz a holokauszt áldozataira emlékező "Élet Menete" rendezvényén.

Olvasóink írták

 • 17. jobbikosember 2009. április 21. 06:03
  „6. hozzászólás achilleus 2009.04.19. 20:29

  5. hozzászólás mocskos 2009.04.19. 20:16 (Vannak nekem is gyanúim, hogy honnan fúj a szél)
  achilleus 2009.04.19. 12:09
  60. hozzászólás gerbera 2009.04.19. 11:45
  Drága Gerbera! Az ilyen tüntetések az "Apró-klán" malmára hajtják a vizet.
  Ez egy provokáció volt. Egy olyan ember hozta be a "Gárda" nevét, akit kizártak, de legalábbis leváltottak, pontosan "bomlasztásért". Fel kell, hogy tűnjön a rendőrség engedékenysége is: Március 15-én egy ártatlan transzparens felmutatásáért testüregi motozás járt. Itt viszont: egyenruha(szerűségben), zárt alakzatban vonultak fel, nyíltan fasiszta transzparensekkel. Miért nem oszlatták fel őket?? Kellenek a vágóképek a többi tüntetéshez? "Remélem", a belügyminiszter legalább olyan gyorsan lép a felelősök (engedélyezők, helyszíni biztosítást végzők) felelősségre vonásában, mint a miskolci rendőrkapitány elszólása ügyében.”
 • 16. flexsnake 2009. április 20. 11:15
  „Fel kell függeszteni a gyülekezési jogot. A fidesz idejében a csoportosulásokat pillanatokon belül jogszerűen lehetett feloszlatni.”
 • 15. abdul66 2009. április 19. 22:31
  „Conquer ritkán ír,de akkor ütőset....”
 • 14. kamera 2009. április 19. 22:19
  „Tisztelt Lendvai Ildikó !

  A zsidó tőke áldozatai felvonuláson is szeretném látni a képviselőurakat ! , de mivel nekik a hűbéreseik ezért kétlem megjelenésüket !
  A gárda és aneo náci mozgalmak összefésülése nem helyénvaló , ugyanis Hitler pártja legjobb emlékeim szerint nemzeti SZOCIALISTA párt volt !!!!
  Önöké pedig Magyar szocialista párt !
  Mind módszereik mind rendszer felépitésük kisértetiesen azonos !!!
  a lényeg PÁRT alá rendelt rendfentartás és média, propaganda !!!

  Többet nem irok úgyis kimoderálják !”
 • 13. comet 2009. április 19. 22:14
  „meg vizsgálják ki Fleto 25 millás jobbra utalását utolsó napjaiban.
  Sokszor nácikból lettek a legjobb kommunisták, nyilásokból a legbrutálisabb AVO-sok, kommunistákból a leg gátlástalanabb tőkések. És ha ezek az osztályellenségek beszívárognak a pártba, a kórusban már nehéz észrevenni őket.
  Lendvai Ildikó csapata felvonul az "Élet menete" felvonuláson. A kommunizmus áldozatainak emlékére meg kiállítási tárgyakat adományozhatnának a Terror háza múzeumnak.”
 • 12. kamera 2009. április 19. 22:12
  „Uraim a holokauszt egy nép faji megkülönböztetésén alapuló , totális megsemmisités miatti kártéritési per , melyben a zsidók megkapták országukat , és még a háború szerintük rossz oldalán álló országok állampolgárai a befizetett adójukból pénzt adtak nekik! " A mai napig "
  Hitlert ki pénzelte !? , a világ 1 világháborúban gazdasági területi gyarmatait elvesztő tőke!!!!!! Ez a Tőke is ZSIDÓ tőke volt !!!!
  Akkor bennünket GÓJOKAT már megint felültettek ???? !!! , igen !
  Ezek a saját vérüket is kiirtanák pénzért , hatalomért , és teljesen mindegy kivel kell szövetkezniük !!!

  Az áldozatok 1945 óta nem a zsidók ! MI vagyunk az áldozatok !!”
 • 11. Power 2009. április 19. 21:44
  „Az MSZP helyében én önvizsgálattal kezdeném a hétfőt! Először Gyurcsány mestert, most Bajnai mestert ültették a nyakunkba. A Mekk-mesterekből már nagyon elegünk van. Biztosan nagyon nehéz lehet ezt az MSZP-ének felfogni. Nem volt elég a Magyar Köztársaság eladósítása? Vagy megvárják amíg mi zavarjuk el őket?”
 • 10. TELSTAR 2009. április 19. 21:33
  „Szabó Albi fíling...”
 • 9. LukSzusz 2009. április 19. 20:53
  „Ezt az országot Lendvai nyanya irányítja??”
 • 8. sziszka1 2009. április 19. 20:32
  „A többi lepényleső (politikus) mért nem szólal fel a halokaust tagadás ellen?
  A gárdát már rég feloszlattták nem?”
 • 7. antikos 2009. április 19. 20:31
  „Ezt nem is értem...”
 • 6. achilleus 2009. április 19. 20:29
  „5. hozzászólás mocskos 2009.04.19. 20:16 (Vannak nekem is gyanúim, hogy honnan fúj a szél)
  achilleus 2009.04.19. 12:09
  60. hozzászólás gerbera 2009.04.19. 11:45
  Drága Gerbera! Az ilyen tüntetések az "Apró-klán" malmára hajtják a vizet.
  Ez egy provokáció volt. Egy olyan ember hozta be a "Gárda" nevét, akit kizártak, de legalábbis leváltottak, pontosan "bomlasztásért". Fel kell, hogy tűnjön a rendőrség engedékenysége is: Március 15-én egy ártatlan transzparens felmutatásáért testüregi motozás járt. Itt viszont: egyenruha(szerűségben), zárt alakzatban vonultak fel, nyíltan fasiszta transzparensekkel. Miért nem oszlatták fel őket?? Kellenek a vágóképek a többi tüntetéshez? "Remélem", a belügyminiszter legalább olyan gyorsan lép a felelősök (engedélyezők, helyszíni biztosítást végzők) felelősségre vonásában, mint a miskolci rendőrkapitány elszólása ügyében.”
 • 5. mocskos 2009. április 19. 20:16
  „Ezt a transzparenst eszrevettek??? A14-ei Demonstraciot nem eszleltek ezek a RABLO GYILKOSOK? Tobb tizezren kiabaltak:GYILKOSOK!!! Lenne mivel foglalkozniuk !!!!!!!! Ne tereljek mar a szot a moicskossagaikrol!!”
 • 4. sima 2009. április 19. 20:08
  „Miért van az , hogy amikor a kormány válságkezelő programjáról kérdezik Lendvai Ildikót, akkor rémülten beugrik a legközelbbi Audiba ( akár még Gyurcsány kocsijába is..) , de ha ilyen MSZP rendezvényről van szó , akkor megered a nyelve ?
  Ez már az MSZP kampány része ?”
 • 3. Democracy 2009. április 19. 19:41
  „Ne csak szidalmazzuk az mszp-ét, tegyük hozzá jól szervezi ezeket a megmozdulásokat. Gondolom, elég sok pénzükbe kerül.”
 • 2. Conquer 2009. április 19. 19:31
  „1.

  Mutass már lécci egy törvényt is, ami alapján feloszlatható lett volna a tüntetés. A holokauszt tagadása nálunk nem bűncselekmény. Ennyi erővel az Élősködők menetét is fel lehetett volna oszlatni, amikor azt mondták, hogy az egész magyarság felelős a zsidók deportálásáért, hiszen ezzel a magyarság ellen uszítottak...
  SZÓLÁSSZABADSÁG VAN HAHÓ! Én eltűröm a buzik felvonulását az Andrássy úton (nem írom le, hogy mit csinálnék az ilyen magamutogatókkal...), mert szólásszabadság van. Ők is tűrjék el...
  Lendvai anyánk meg inkább azzal foglalkozzon, hogy mennyire van benne a keze abban, hogy most az életszínvonalunk (ami eddig sem volt valami magas) egyenesen a béka segge alá kerül. Ki is a felelős? Ok-okozati összefüggés van. Egy jól működő, szociálisan érzékeny társadalomban nincs szélsőség, mert nincs társadalmi bázisa. Az antiszemitizmusnak oka van. Ahogy a cigányellenességnek is. Miért van ez a két égető probléma? Mert a zsidók irányítanak szinte mindent hazánkban, mindent felvásárolnak. A cigányok kiskirályokként viselkednek, rájuk nem vonatkoznak a törvények, velük elnézőbbek a mi pénzünkből fenntartott hatóságok...
  Úgyhogy szeretettel várnám őket Szegedre is...”
 • 1. achilleus 2009. április 19. 19:23
  „Nagyon helyes! Csak aztán legyen is eredménye, és következménye. Már délelőtt megírtam:
  achilleus 2009.04.19. 11:37
  És még valami, kicsit utánanéztem, mi is történt:
  "rendőri biztosítás mellett"
  Na kérem, az ilyen tüntetést, amelynek ilyen céljai vannak NEM LETT VOLNA szabad engedélyezni.
  Ha mégis engedélyezésre kerül valahogy (mivel célját sikerült valahogy eltitkolni), az első jelekre (fasiszta és direkt holokauszttagadó transzparensek) azonnal fel kellett volna oszlatni! Hogy lehet az, hogy a Fidesz-kormány idején a "Vér és Becsület" neofasiszta rendezvényeket betiltották, ezek meg itt masírozhatnak a nagy antirasszista kormány(ok) idején büntetlenül, rendőri biztosítással??? Talán, mert ez valakiknek jól jön. A Dósa pedig tényleg nem a Gárda főkapitánya már lassan egy éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Bajnai Gyurcsányabb a Gyurcsánynál

A Bajnai Gordon által bejelentett megszorító csomag brutális, felhatalmazás nélküli és családok… Tovább olvasom