Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Az mtv is felkerült a digitális tévéplatformra

Keddtől a Magyar Televízió mindkét programja csatlakozott a digitális földfelszíni műsorsugárzás hálózatára - tudatta közleményben az üzemeltető Antenna Hungária (AH). Az m1 és m2 műsora kísérleti jelleggel, egy hónapig fogható HD-felbontásban a MinDig nevű platformon.
Ezzel hatra bővült a kínálat: december elsején a Duna TV és a Duna II Autonómia műsorával indult a digitális földfelszíni műsorterjesztés, a részt vevő csatornák adása akár szobaantennával is fogható, feltéve, hogy a lakásban van erre alkalmas dekóder, akár kiegészítő berendezésként, akár a televízióba gyárilag beépítve. Az mtv műsorai, miként a Duna TV-éi is, előfizetési díj nélkül láthatók, a már szintén felkerült ATV és HírTV műsora nem nagy felbontásban, hanem hagyományos, analóg jellel fogható, kódolva, feltöltő kártyás előfizetéses rendszerben. A MinDig TV egyelőre a lakosság 60 százalékát lefedő területeken, Budapest, Kabhegy és Szentes körzetében vehető.

Az egy hónapos kísérleti adás oka az, hogy - noha egyedüli szolgáltató az AH - a közszolgálati tévéknek közbeszerzési eljárással kell megteremteni a lehetőséget arra, hogy felkerülhessenek a platformra.

Az Antenna Hungária tárgyalásokat folytat az RTL Klubbal és a TV2-vel is, egyelőre azonban nem sikerült megegyezni, a két kereskedelmi csatorna bírósághoz fordul.

Az egyszerű tető- esetleg szobaantennával és dekóderrel kiegészítve fogható MinDig TV annak a körülbelül egymillió embernek a legfontosabb, akiknél nincs sem kábelszolgáltatás, sem egyedi műholdas vételre lehetőség - például azért, mert nincs pénzük a havi több ezer forint előfizetési díjra. Az AH célja az, hogy minél több kódolatlan, vagyis ingyenesen vehető műsor kerüljön fel a hálózatra.

A lehetőség iránt érdeklődő csatornák dolgát nehezíti, hogy ha előfizetési díj nélküli sugárzást választanának az AH hálózatán, akkor szembe kell nézniük a kábelszolgáltatók fenyegetésével. Ezek ugyanis a nézőktől beszedett előfizetési díjból fizetnek a tévéknek.

A mostani analóg földfelszíni sugárzás 2011. december 31-én megszűnik, pontosabban akkor kapcsolják le az utolsó területeken az adást. A folyamatos leállásnak azonban feltétele a megfelelő digitális lefedettség és ellátottság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Volánbusz is elindítja kedden és szerdán mentesítő járatai

A Volánbusz Zrt. az ünnepi közlekedés nyugodtsága érdekében a MÁV sztrájk idejére tervezett… Tovább olvasom