Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Az NBH szerint a szélsőségesek célja a kordon lebontása

A Nemzet-biztonsági Hivatal (NBH) értékelése szerint a szélsőséges csoportok jelenlegi legfontosabb célkitűzése a Kossuth téri kordon lebontása, de kulcsfontosságúnak tekintik a rendőri erők megosztását is. Erről a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája tájékoztatta az MTI-t.
Az NBH értékelése szerint - amit Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának pénteki együttes ülésén is ismertetett - a szélsőséges szervezetek igyekeznek túllépni korábbi megosztottságukon, és közösen terveznek olyan akciókat, amelyek alkalmasak a hazai és a külföldi média figyelmének felkeltésére. A közleményben az olvasható, hogy a szélsőséges csoportok "+új rendszerváltásra+ irányuló, gyakran hangoztatott politikai jelszavaikat összekapcsolják az utcai összeütközésre való felkészüléssel".

Az NBH szerint ezek a csoportok az összeütközésre való felkészülés kulcsfontosságú elemének tekintik a rendőri erők megosztását, például egészpályás vidéki útlezárásokkal kívánnak jelentős rendőri erőt lekötni.

A közlemény szerint a szélsőséges csoportok jelenlegi legfontosabb taktikai célkitűzése a Kossuth téri kordon lebontása. Arra számítanak, hogy ha március 15-e előtt megszüntetnék a kordont, akkor a velük együttműködő csoportokkal közösen azonnal birtokba vehetnék a területet - áll a kommünikében. A dokumentumban az olvasható, hogy az NBH szerint, ha birtokba vennék a Kossuth teret ezek a csoportok, ott újra sátortábor alakulna ki, nehezebbé válna a rendfenntartó erők kontrollja.

Az Országgyűlés munkáját is veszélyeztetné a jogellenes élőlánc, amelynek terveit ősz óta napirenden tartják. A közlemény szerint a szélsőséges szervezetek folytatják különböző ütő- és vágóeszközök, baseballütők, boxerek, tőrök, viperák, valamint gyújtópalackok összeállítására alkalmas eszközök beszerzését.

Információk vannak arról is, hogy egyes szervezetek lőfegyverek vásárlását, legalább egy esetben szomszéd országból történő illegális behozatalát tervezik. A közlemény szerint információk szólnak Budapestről és vidékről is a közelmúltban megtartott és a közeljövőre tervezett lőgyakorlataikról is.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár maradhatna is az iskola?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom