Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Az ógörögtől az extravaganciáig

Szegeden született, de Budapesten dolgozik Forgó Diána Napsugár, aki dizájnerként, ruhatervezőként egyedi ruhakölteményeket tervez, valamint híres embereket öltöztet. Ha egy mondatban kellene összefoglalni a fiatal nő életének első három évtizedét, akkor ennyi lenne a történet. Ha részletesebben? Nos, akkor már szólnunk kell a Bécsben töltött évekről és Hollywoodról is, mint ahogy azt az alábbiakban meg is tesszük.
Fotó: Karnok Csaba
A varrás és ruhatervezés tízéves kora óta központi szerepet töltött be Forgó Diána Napsugár életében, aki a szegedi Ságvári gimnáziumi érettségi után mégiscsak a „biztosabbnak" látszó pályát célozta meg: angolszakos bölcsésznek ment a miskolci egyetemre.

A ruhatervezés alapjai

– Később döbbentem rá arra, hogy nagyon hasznos az angol nyelv, de engem egészen más érdekel – vallja utólag a dizájner, miközben azért elvégezte a kötelező kurzusokat, s még az ógörögbe, a szanszkritbe és a latinba is belekóstolt a nyelvészet kedvéért, majd 1997-ben lediplomázott. Egy szegedi magániskolában eközben megtanulta a ruhatervezés alapjait is, a többit pedig az életben leste el.

Bécsi kiruccanás

A következő fordulópont akkor következett be az életében, amikor öltöztetőnek ment Bécsbe egy modern tánccsoporthoz, s egy idő után már jelmezeiket is ő varrta. Majdnem négy évig tartott a kiruccanás, ahonnan végül azért jött haza, mert megelégelte a „cigányéletet", és hiányoztak a gyökerek. – Nem volt biztonságérzetem, sose tudtam, a következő turné hová sodor – mondja a modell szépségű, az interjúra saját tervezésű extravagáns öltözékében érkező szegedi lány. Hazatérve nyitott egy üzletet a Kelemen utcában, ahol egyedi tervezésű ruhákat készített két éven keresztül.

Majd Budapest csábította el, a filmezés, a Hallmark cég, ahol öltöztetőként, külföldiek jelmeztervező asszisztenseként a pro-
fizmust sajátította el. Az asszisztálás azért volt kellemes feladat, mert nem neki kellett konfrontálódnia – mondja –, a háttérből viszont elsajátította a szakmát. „Ott tanultam meg azt, hogy kell elmondani egy színésznőnek kedvesen, ügyesen, mi az, ami jól áll neki. Megtalálni azt a hangot, amivel mindenki elégedett: hiszen nem lehet valakit úgy öltöztetni, ahogy ő szeretné, ezért nagyon finoman kell elé görbe tükröt állítani."

Zserbó, minisztárok és Edvin Marton

Modern ruhatárat adott a szegedi származású Zserbó együttes három tagjára, akiknek még a hajviseletét és a sminkjét is ő találta ki. Edvin Marton virtuóz hegedűművész egy lépést sem tesz Napsugár tanácsai és ruhái nélkül. Több tévéműsor neki köszönheti trendi megjelenését, így például a TV 2 arculata is. 

Szalonnyitás előtt


Egy rövid Hollywood-i kitérő után, itthon találta meg a szerelmet, egy kereskedelmi televízió promó producerének személyében. Forgó Diána Napsugárnak ma már bemutatóterme, műhelye, szabásza, varrónői, sőt menedzsere van Budapesten. Hamarosan szalont is nyit, szépen, apró lépésekkel halad előre. A pénzt egyelőre még a méretes megrendelés hozza: üzleteknek a „hetes busz kollekciót" kínálja, de ezek is viszonylag egyedi darabok – két egyformát még sosem készített –, a sztároknak fellépő- ruhákat tervez, dolgozik autószalonok bemutatói számára, s a Sony BMG új együtteseinek és sztárjainak az imidzsét rajzolja meg. (A sztájliszt és az imidzstervező között az a különbség, hogy míg az egyik a kész ruhákba öltöztet, a másik meg is tervezi a kalaptól a cipőfűzőig a ruházatot.)

A jövő? Megtalálni azt a réteget, amelyik vevő az extravagáns és egyedi ruhákra. Egy vörös hernyóselyem csipke estélyi legyezőszerű gallérral, három és félméteres uszállyal – amelyhez 25 méter anyagot használt fel –, muránói üveggel és tenyésztett gyönggyel dekorálva, nemrégiben a KÉSZ Kft. gáláján rendezett árverésen kelt el, egy brazil hölgy vásárolta meg. S hogy milyen Napsugár stílusa? A szőrmét például rockos, szubkulturális elemekkel párosítja, keresve az egyensúlyt a különböző anyagok között. Mindig valami oda nem illőt, valami pluszt tervez a ruháira, és kedveli az antikolt hatást. Ahogy saját stílusát jellemezte: „formabontó gondolatokba bújtatott elegancia".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kropfné Knipp Mária

Tovább olvasom