Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Az oktatásban és kultúrában nem lesz több megszorítás

Az oktatásban és kultúrában nem lesz több megszorítás - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, a Magyar Kultúra Napján rendezett díjkiosztó ünnepségen.
A tárca vezetője elmondta: a Reneszánsz Év-2008 rendezvénysorozat összesen 4 milliárd forintos költségvetése lehetővé teszi a többi között azt is, hogy közművelődésre és kulturális vidékfejlesztésre többet tudjon fordítani a szaktárca.

A 4 milliárd forintból a kultúra fejlesztésére 2,4 milliárdot költ ebben az évben a minisztérium. A népi kultúrára és hagyományőrzési programokra, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot, vidékfejlesztésre, értékmegőrzésre pedig 470 millió forintot fordítanak. Külön keretet szánnak az egyházi gyűjtemények és levéltárak fejlesztésére, a magyar könyvtárügyre pedig 220 millió forint áll rendelkezésre - tette hozzá a miniszter.

Hiller István elmondta még, hogy konszenzusos színházi törvény megalkotására törekszenek, szeretnék, ha még ebben az évben a parlament elé kerülne a törvény-tervezet.

A miniszter ebben az évben is több mint száz díjat adott át a kimagasló tevékenységet végző alkotóknak, pedagógusoknak, amatőr együtteseknek és művészeti közösségeknek. Mások mellett elismerésben részesült Bogdán László erdélyi költő, prózaíró, Darvasi László író, Petőcz András költő, író. Átadták a Bibliotéka Emlékérmeket, a pedagógusok munkáját elismerő Apáczai Csere-János és a Kiss Árpád díjakat is.

A kiemelkedő óvoda-pedagógiai tevékenységet folytató nevelők a Brunszvik Teréz díjat vehették át. Az alap-és középfokú oktatásban végzett tevékenységükért Németh László és Karácsony Sándor díjakat vehettek át tanítók, tanárok. Kiemelkedő munkájukért Éltes Mátyás-díjban részesültek a gyógypedagógusok. A közelmúltban elhunyt közoktatási szakértőnek, Milosevits Péternének posztumusz Németh László-díjat ítéltek oda.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünneplik, a kézirat tanúsága szerint ezen a napon, 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

Olvasóink írták

 • 5. Kolompar Romeo 2008. január 23. 07:45
  „Hiller Pifti is azok koze tartozik, akinek ha mozog a szaja, akkor barmi is jon azon ki, nem szabad elhinni. Mint a tobbi cimborajanak sem.

  Mert hat miket is hallottunk: "duborog", "nem lesz", "vonja vissza", "puma", "ha On uriember", "5 eves adocsokkentes". Persze, tudom, kizarolag az en erdekemben tortent mindez es en vagyok a buta, hogy ezen felhaborodom. Minek is foglalkozom ezzel, en csak fizessem az adot, OK meg tudjak, hogy hova kell elkurni: szuperertelmes tanulmanyok, cuslag-felek alapitvanyai, sokmillas fizetesek.”
 • 4. Marcsika 2008. január 23. 06:10
  „Nem megszoritások voltak, csak reformok, igy jobban hangzik.”
 • 3. homer 2008. január 22. 20:21
  „Természetesen nem voltak és nem lesznek megszorítások!!!
  Aki eztet elhiszi szamarabb a lónál....”
 • 2. János Bá 2008. január 22. 14:55
  „A kultúrát támogani kell de Szegeden több színházi társulat is élne, jobb színházi előadások lennének ha a nagy behemót színház milliárdos támogatását megszüntetnék.”
 • 1. dondongó 2008. január 22. 14:24
  „Voltak megszorítások az oktatásban és a kultúrában? Eddig azt hittem, hogy ez pusztán ellenzéki kommunikációs ármány, hiszen jelenlegi vezetőink korábbi nyilatkozatai szerint az oktatás és a kultúra prioritásokat élvező ágazat. Teljesen el vagyok bizonytalanodva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákmédia pályázat középiskolásoknak

Február 15-ig jelentkezhetnek a középiskolások a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének… Tovább olvasom