Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Az önkormányzati törvény tervezetét bírálja az MSZP

Az MSZP szerint a kormány az új önkormányzati törvény koncepciója alapján "a demokrácia utolsó bástyáit" bontaná le.
Varga Zoltán önkormányzati kabinetvezető szerdán sajtótájékoztatón arról beszélt: a tervezet felszámolná azt a hagyományt, hogy a helyi ügyeket helyben, az emberekhez legközelebb intézik, helyette az államra bízna önkormányzati feladatokat, így például központi rendszeren keresztül folyósítanák a szociális segélyeket.

Kifogásolta, hogy a kabinet tervei szerint a megyei kormányhivatalok intézményeket működtetnének, miközben az önkormányzatok törvényességi felügyeletét is ellátják.

A szocialista politikus szólt arról, hogy az ősszel a parlament elé kerülő törvényjavaslat alapelveiről az MSZP a Baloldali Önkormányzati Közösség mellett az önkormányzati szövetségekben is egyeztetést kezdeményez. Közülük a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) kedden már bírálta a törvény munkaanyagát, mondván hogy az átgondolatlan, kiforratlan. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke pedig egyoldalúnak nevezte az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kormányzati helyzetelemzést, így szerinte az abból levont következtetések és megoldási javaslatok többsége is téves.

Tállai András önkormányzati államtitkár múlt szerdán közölte: várhatóan októberben kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvényjavaslat; már elkészült a vitaanyag, és megkezdődtek az egyeztetések az új szabályozásról. Elmondta: a munkaanyagot már elküldték a kormánypárti frakcióknak, a hét érdekszövetségnek és a fővárosnak. A jövőben tárgyalnak az ellenzéki frakciókkal is.

A készülő törvénynek újra meg kell határoznia az önkormányzati és az állami feladatokat az oktatás, a közfoglalkoztatás és a szolgáltatások területén. Szükséges az önkormányzati rendszer belső átalakítása, a megyei jogú városok feladatainak meghatározása, a járási jogú városok feladatrendszerének kialakítása, és foglalkozni kell a társulások kérdésével is - mondta Tállai András. Kitért arra is, hogy az állami támogatás felhasználása jóval szigorúbb lesz, ezért például a segélyeket ezentúl nem az önkormányzatoktól, hanem az államkincstártól kapnák a rászorulók, de a tervek között szerepel az is, hogy az önkormányzati tisztségviselők is közvetlenül kapnák a díjazásukat.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2011. május 19. 14:43
    „Micsoda pezsgé van az MSZP-nél!
    Csak nem tudom kivel versengenek most? Vagy csak egymással? lsd gyurcsi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segédmotor-kerékpárost gázolt a vonat

Halálra gázolt egy segédmotor-kerékpárost a vonat az egyik vasúti kereszteződésben Tiborszállásnál… Tovább olvasom