Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az összefogást sürgették Kossuth szülőfalujában

Legyünk összetartóak, lássuk a másikban is magyar honfitársunkat, és valamennyien segítsünk abban, hogy az ország előrehaladjon, hiszen ez mindannyiunk érdeke - hangoztatta Szepessy Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok polgármestere, az Összefogás Párt elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a településen tartott megemlékezésen, vasárnap.
Kossuth Lajos szülőfaluja minden évben méltón emlékezik meg a magyarság egyik legnagyobb alakjáról, ezúttal is összegyűlt a kevesebb mint kétezer lakosú település apraja-nagyja, hogy felidézzék a 162 évvel ezelőtt történteket. Óvodások, iskolások, meglett emberek is szóltak 1848-49 történéseiről prózában és dalban.

Szepessy Zsolt hangoztatta: a márciusi ifjak szavukat, később fegyvereiket emelték fel azért, hogy az országnak jövőt, lehetőséget biztosítsanak. "Mi ezt a jövőt és lehetőséget megkaptuk, kérdés, hogy tovább tudjuk-e adni gyermekeinknek".

Ha méltók akarunk lenni 1848 márciusának ifjaihoz, akkor az ő forradalmukat, szellemiségüket kell tovább vinni - mondta a polgármester.

Kertész-Bakos Ferenc, a Magyar Lovas Nemzetőrség Parancsnoka, az Összefogás Párt alelnöke beszédében párhuzamot vont az 1848-as történések és 2010 között. Megfogalmazása szerint hazafiasságunk, nemzeti érzelmünk ismét pártpolitikai célokat szolgál, ma is, mint akkor. A különbség az - vélekedett -, hogy 1848 nagyjai egy olyan Magyarországért küzdöttek, amelyet nem a széthúzás jellemez, pedig ott és akkor mást akart Széchenyi, mást Kossuth, mást Wesselényi, de a célért, Magyarországért összefogtak.

A mai társadalom a politikai erővonalak mentén véglegesen megosztott, a pártpolitikai szempont ma bármint felülír, a racionális gazdasági döntéseket, az annyira várt reformokat - mondta Kertész-Bakos Ferenc -, holott a válság leküzdése mindannyiunk érdeke.

Ha elődeink képesek voltak ellentétes érdekeik ellenére összefogni, akkor mi is tűzzük ki célul az összefogást - mondta.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. március 14. 21:11
    „Ha lenne és lett volna igazi összefogás ebben az országban,akkor talán nem lehetett volna ennyire kifosztani!Azonban még nincs veszve semmi: 2010.április 11.-é és 2010. április 25.-e még megadhatja végső választ, csak legyen figyelmes mindenki!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség mindenekfelett - egészen az összeomlásig

Gróf Széchenyi István kényszerből állt Kossuth mellé, avagy meggyőződéses forradalmár volt? Tovább olvasom