Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Az osztálytermekbe tilos kamerát szerelni

Az iskolai erőszak megszüntetésére nem lehet megoldás a kamerák felszerelése, mivel erre a jogszabályok eleve nem adnak lehetőséget, mondta Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa egy az adatvédelemről és a kamerás megfigyelésről szóló konferencián. Hozzátette, az iskolai erőszak problémáját nem lehet kizárólag pedagógiai eszközökkel megoldani.
Az oktatási ombudsman szerint már az is bizalmatlanságot szül, ha a szülő sms-ben értesítést kap arról, hogy gyermeke milyen érdemjegyet kapott az iskolában. Az azonban különösen problematikus, ha az osztálytermekbe térfigyelő kamerák kerülnek.

Aáry Tamás Lajos az InfoRádióban elmondta: az iskola falán kívülre, biztonsági okokból felszerelhetők az ipari kamerák, az osztálytermekbe azonban nem.

Az oktatási jogok biztosa szerint a megoldás hosszú távon, társadalmi összefogással történhet. Mivel az iskolai erőszak problémája elsősorban nem pedagógiai probléma, ha pusztán pedagógiai eszközökkel vesszük fel vele a versenyt, nem érhetünk célt. Ha kizárólag a tanárokról várunk megoldást, a kudarc eleve kódolt.

Aáry Tamás Lajos szerint a többi mellett orvosok, civilek vagy például az egyház együttes fellépésével lehet hosszú távon megelőzni az iskolai erőszakot.

Olvasóink írták

 • 8. Mathiasking 2010. január 29. 16:41
  „Még hogy nem lehet fegyelmet tartani? Lenne néhány tippem! Igaz az is, hogy fizikai bántalmazás nem szerepelne benne. Könyv is jelent meg erről, igaz nem magyar nyelven.”
 • 7. leeannlarue 2010. január 29. 11:44
  „de az áruházakba, közterületekre és minden hivatalba, bankba, egyéb közösségi térbe jogszerű kamerát telepíteni... csak az iskolákba nem. khm... az ombudsman is kicsit leszállhatna a magas lóról!”
 • 6. 751510 2010. január 29. 11:19
  „Aáry Tamás Lajos élesen látja a probléma lényegét a II. kerületből.”
 • 5. igazságkereső 2010. január 29. 10:50
  „Na meg épeszű szülők komoly nevelési szándékával.Igaz a mondás: a példa nevel!”
 • 4. dodó 2010. január 29. 10:22
  „A "t" Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa leutazhatna mondjuk Nyírmihálydiba pár hónapra helyettesítő tanárként. Talán még a mélyliberális kirekesztettszerető /sajnáltató rózsadombi világnézete is változna egy kicsit.”
 • 3. Lutetia 2010. január 29. 08:47
  „Már csak azért is érdemes volna bekamerázni (és bemikrofonozni) a tantermeket, hogy az igazgató képet kaphasson arról, milyen színvonalú órát tart a tanár.”
 • 2. Adrien21 2010. január 29. 07:45
  „"Az oktatási ombudsman szerint már az is bizalmatlanságot szül, ha a szülő sms-ben értesítést kap arról, hogy gyermeke milyen érdemjegyet kapott az iskolában."

  Szegény gyerek, még megtudja a szülő,hogy (nem) tanul. A szülőnek lassan már joga sincs megtudni mi történik a gyerekével, annyira védik a gyerekeket, akik közben , ebben a fene nagy diák demokráciában nem tanulnak, verekszenek, támadják a tanárt, aki a munkáját próbálná elvégezni, késnek vagy be se mennek a tanulók az órára, alkoholizálnak és füveznek, verekszenek..... És védjük őket a szülőkkel szemben, a szülőktől????
  Hogy is van ez???????????????”
 • 1. KolompárRómeó 2010. január 29. 07:29
  „Kedves ombucman, kívánom, hogy egyszer a kötelezően koedukált (értsd: integrált) osztályban a kezelhetetlen szerencsétlen hátrányos helyzetű, amúgy meg nem értett, integrálódni nagyon akaró fiatal szúrja a gyermeke hátába a 30centis bökőt. Akkor majd más lesz a véleménye. Ja, hogy a Rózsadombon ilyenekkel nem tetszik találkozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTV: ma választhatnak elnököt

Elnököt választhatnak ma a Magyar Televízió (MTV) élére. Sorrendben az MTV hetedik elnöki… Tovább olvasom