Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Az otthon szülők a természetben, a többség orvosában bízik

Egészségügy - Vér, könny, a várva várt kis jövevény, boldogság... Ha jól belegondolunk, legszebb magyar szavaink a szüléshez, a születéshez kötődnek. A téma kifogyhatatlan, múlt héten arra kértük olvasóinkat, mondják el véleményüket.
– Rendkívül rossz tapasztalataim vannak – szögezte le érdeklődésünkre K.-né Vera, három fiúgyermek édesanyja. – Ugyanannál az orvosnál szültem, minden bizalmamat belevetettem és hogy, hogy nem, mindhárom alkalommal kisebb-nagyobb gondok merültek fel. Pedig borzasztóan felkészültem, bíztam az orvosomban, az összes szakirodalmat átböngésztem, ráadásul én is egészségügyis vagyok. A nagyfiam 4450 grammal született, végigszakadtam. A középső fiamnál is akadtak komplikációk, a legkisebb születésekor pedig úgynevezett atóniás vérzés lépett fel, azaz ellazult a méhem és kis híján kivéreztem. A megfigyelési szak elmaradt, ha nem jön oda valaki, akár nagy baj is lehetett volna. A szülés ezért nekem azóta is rémálom: újra meg újra álmodom vele, és sajnálom, hogy az élet legcsodálatosabbnak tartott eseménye nekem rettegés, a mai napig szorongok miatta.

Életre szóló trauma

A háromcsaládos anyuka kiszolgáltatottnak érezte magát, s ma már úgy véli, ha tehette volna, az otthon szülés mellett dönt.
– Egy vigasztal: a gyerekeim egészségesek – folytatta Vera. – A leszakadt méhemet visszavarrták, de a lelkem odavan. Bár érzékenyebb is vagyok az átlagnál, de maradandó lelki sérüléseim vannak, a bizalmam odalett. Én mindenesetre szorgalmazom az otthon szülés és az emberi méltóság lehetőségét, szurkolok a Geréb Ágnes-féle csapatnak, s hogy el ne felejtsem: azóta női nőgyógyászhoz járok.

Törvény készül?
Törvény szabályozza 2008-tól az otthon szülést. Aki akart, eddig is szülhetett így, de ennek eddig nem voltak szabályai. A minisztérium azt ígéri, jövő évtől kidolgozzák a pontos szabályokat. Magyarországon egyébként évente körülbelül 300 nő dönt úgy, hogy otthon szül, a szakemberek szerint az új törvény miatt most ez a szám akár emelkedhet is.
Szabályozni kellene


Gabi két nagyobb és két kisgyermekét neveli férjével együtt. Egy percre sem bánta meg döntését, hogy mind a négyszer a kórház, az intézmény által nyújtott biztonságot választotta.
– Nem volt kérdés, hiszen az ember a legeslegjobbat szeretné a babájának és magának is – állítja a főállású anyuka. – Úgy érzem, ezt ma csakis a kórházi műszerek, eszközök nyújthatják, s persze nem mellékesen az orvosom a bizalmasom. A legapróbbnak tűnő problémáról is tájékoztattam, és ma is hozzá járok vissza.

– Az otthonszülést sem utasítom el, de a kérdést végre szabályozni kellene – vélekedett Csicsek Ágota. – Ám az az érzésem, jelenleg két olyan ellentábor és ellenvélemény feszül egymásnak, amelyet nem lesz könnyű egybesimítani, ha egyáltalán létezik némi kompromisszum. Szerepe van ebben a pénznek, a felszereltségnek, a szakmai érdekeknek és még hosszasan lehetne sorolni. Mindkét gyermekemet kórházban szültem. Családi háttér miatt született Rebeka Nagykanizsán, s azután az orvosomba vetett hit és bizalom vitt vissza a városba a most hároméves kisfiam, Áron születésekor is.

Az unió országaihoz igazodva
Idén április 7-én másodszorra tartották meg az otthon szülés napját, ehhez kapcsolódóan pedig a második pelenkás akciót. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nonprofit jogvédő szervezet nyílt levéllel fordul az illetékesekhez a tervezett otthon szülések hazai helyzetének mielőbbi megoldásáért. A TASZ álláspontja szerint a helyzet rendezésére van szükség, mert a jelenlegi állapotban rendszeresen jogsérelem éri a gyermeküket otthonukban világra hozni kívánó édesanyákat és a számukra segítséget nyújtókat. A jogvédő szervezet a kormányzathoz fordulás eszközén kívül a közeljövőben induló peres és adminisztratív eljárásokkal is igyekszik elősegíteni egy, az európai gyakorlatnak megfelelő szabályozás létrejöttét.„Felelőtlenség, önzés, veszélyeztetés.
És hogy nincs jogunk hozzá. Nincs jogunk veszélyeztetni a gyerekünket. Valóban nincs, egyetértek, nincs is ez szándékunkban. Ezért nem dohányzunk, nem szedünk gyógyszert, nagyon tudatosan várjuk a babáinkat, készülünk a szülésre."
(Részlet egy otthon szülős anyuka blogjából.)Ha önnek is van hasonló élménye, vagy szeretne hozzászólni a témához, várjuk levelét vagy e-mailjét: bizalmasan@kisalfold.hu vagy a Bizalmasan: otthon szülés? jeligére a 9022 Győr, Újlak u. 4/A. címre.Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek fele nem tud lehajolni a lábujjáig

Állóképességünk, fittségünk állandó felmérések célpontja. Legutóbb azt derítették ki a kutatók, hogy… Tovább olvasom