Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Az SZDSZ nem támogatja az új titoktörvényt

Nem támogatja az SZDSZ az Országgyűlés előtt lévő titoktörvényt, bár az szerintük valóban előrelépést jelent az eddigi szabályozáshoz képest.
Az SZDSZ szerint egy demokráciában a közérdekű adatok nyilvánossága kell, hogy legyen a fő szabály közérdekű, az állampolgárokra tartozó, dokumentumok titkosíthatósága csak szűkre szabott és indoklásra szoruló kivételként jelenhet meg - olvasható a párt közleményében.

A liberálisok szerint meg kell szűnnie a kommunista rendszerből megmaradt "civil" felelősségnek az állam titkaiért. Az SZDSZ azt szeretné, hogy olyan új szabályozás legyen, amelyben a bíróság és az ügyészség szándékos hivatali titoksértésnél megszűnteti az eljárást, amennyiben megállapítja, hogy a nyilvánossághoz fűződő közérdek erősebb, mint a titkossághoz fűződő.

Az SZDSZ szerint ezt kívánja a jogi rendszerváltás véghezvitele, a jogállami normák kiteljesítése, a korrupció elleni fellépés és a tényfeltáró újságírás szabadsága, ezek pedig csak úgy teljesülhetnek, ha olyan tervezetet nyújt be a kormány, amelyben a fenti javaslatok megfogalmazódnak.

A titoktörvény tárgyalását hétfőn kezdte el az Országgyűlés, az új jogszabály az 1995-ben elfogadott államtitkokról és szolgálati titkokról szóló törvényt váltja fel. Az új törvényben egyebek mellett szeretné a kormány megfordítani a jelenlegi titkosítási arányokat. Most ugyanis kimagaslóan magas a szigorúan titkos minősítési iratok száma, míg jóval kevesebb az alacsonyabb, bizalmas iratok aránya. A miniszter azt is bejelentette, hogy csak a szándékosság esetében maradna meg a minősített iratok titoksértésénél a civilek büntethetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új nagyerőművet építenek Visontán

Új blokk épül a Mátrai Erőműben. A tervek szerint 7 év múlva kezd el termelni az új nagyerőmű, amely… Tovább olvasom