Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az Szja-sok több mint fele nem ajánlotta fel az 1%-ot

Az eddigi adatok szerint az összegből több mint 28 ezer civil szervezet, 155 egyház és két kiemelt költségvetési előirányzat kapott. Összesen 29 milliárd forintról csaknem 4,5 millió adófizető rendelkezhetett volna, ám csak 40 százalékuk tette meg.
Az idén 1,8 millió magánszemély ajánlott fel összesen 16,2 milliárd forintot személyi jövedelemadójának 1+1 százalékából, csaknem 29 ezer kedvezményezett részére. Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese pénteken sajtótájékoztatón elmondta: az eddigi adatok szerint az összegből több mint 28 ezer civil szervezet, 155 egyház és két kiemelt költségvetési előirányzat kapott.

Jövedelemadójának 1+1 százalékáról, összesen 29 milliárd forintról csaknem 4,5 millió adófizető rendelkezhetett volna, ám csak 40 százalékuk tette meg, az elvi keretnek pedig mindössze 55 százalékát ajánlották fel.

Az APEH elnökhelyettese közölte: évek óta folyamatosan növekszik mind a felajánlók száma, mind az összeg. Tavaly 1,7 millió ember ajánlott fel 14,3 milliárd forintot, és idén 1300-zal több azoknak a szervezeteknek a száma is, amelyek segítséget kapnak az adózóktól.

Az egyházaknak 90 ezerrel többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, ami 600 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. A kedvezményezett egyházak száma 144-ről 155-re emelkedett egy év alatt. Az első öt helyen nem történt változás. Továbbra is a Magyar Katolikus Egyházhoz érkezett a legtöbb, 2,8 milliárd forint, a Magyar Református Egyházhoz 970 millió, az evangélikushoz 300 millió, míg a Krisna-Tudatú Hívők Közössége 78 millió, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig 65 millió forint felajánlást kapott.

Összességében az egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatoknak - parlagfű-mentesítésre és a gyermekszegénység elleni program támogatására - 6,8 milliárd forintot ajánlottak fel. A civil szféra 9,3 milliárd forintot kaphatott, 960 millió forinttal többet, mint tavaly, míg a kedvezményzett szervezetek száma csaknem 1.300-zal emelkedett.

Polgár Péter elmondta azt is: tisztul a kép az egészségbiztosítási jogviszony rendezésében. Emlékeztetett arra, hogy az adóhatóság idén februárban 134 ezer magánszemély adatait kapta meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól azért, hogy tisztázza jogviszonyát.

Az APEH adatai szerint a jogviszonnyal nem rendelkezők száma 23 ezer volt, viszont az OEP szerint 110 ezer. Ebből 100 ezer magánszemélyt tudott beazonosítani az adóhatóság, akik közül több mint 19 ezer ember adatait már elküldte az OEP-nek, jelezve, hogy rendelkeznek jogviszonnyal. Ötezer emberről a munkáltatója adott igazolást, négyezren pedig saját maguk jelentettek be egészségügyi járulék fizetésére vonatkozó kötelezettséget. Háromezren igazolták, hogy nem kell bejelentést tenniük, mert például gyermeknevelési támogatásban részesülnek, de több mint 50 ezren nem válaszoltak, illetve megtagadták az APEH értesítésének átvételét.

Eddig összesen 54 ezer embernél kezdett vizsgálatot az adóhatóság, akik közül 3 ezren még a vizsgálat megkezdése előtt rendezték a jogviszonyukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó bűnpere

Elmaradt az ügyész és a védők péntekre várt perbeszéde Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó… Tovább olvasom