Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az új alkotmány részletei

Belföld – Kétkamarás Országgyűlés, élethez való jog, már a fogantatástól és kereszténység, valamint a Szent Korona az új alkotmányban.
Megjelent a Magyarország alkotmányának szabályozási elveiről szóló dokumentum, melyből kiderül, az alkotmány legünnepélyesebb része a praeambulum, amely utal mindazokra az értékekre, amelyeket a nemzet magáénak ismer el. Ezek az értékek azonban akkor kapnak valódi súlyt, ha nem csak a praeambulumban jelennek meg, hanem visszatükröződnek az alkotmány rendelkezéseiben is. A praeambulumnak tehát nem kell nagyon hosszúnak lennie, olyan tömör szöveget kell tartalmaznia, amit az első rendelkezések bontanak ki.

Az MTI közlése szerint az alkotmány praeambuluma utaljon legfontosabb alapértékeinkre, a demokrácia, a jogállamiság és az alkotmányosság értékeire. Méltassa ezeréves történelmi múltunkat, a kereszténység szerepét történelmünkben, történeti alkotmányunk értékeit és szerepét. Ezzel kapcsolatban utaljon a Szent Koronára, mint a magyar államiság kifejezőjére. Utaljon továbbá a szabadság és a társadalmi szolidaritás eszméjére, és említse kiemelkedő szabadságmozgalmainkat is.

Kimondja, hogy Magyarország a hatalommegosztás elvén nyugvó független, demokratikus jogállam. Államformája köztársaság. Az Alkotmány Magyarország alaptörvénye, rendelkezései és az alkotmányos jog szabályai mindenkire kötelezőek. Jogszabály alkotására csak az alkotmány adhat felhatalmazást. A jogalkotás rendjéről sarkalatos törvény, a törvényalkotásról az Országgyűlés Házszabálya rendelkezik.

Az is kiderült, hogy az Alkotmány elismeri minden ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen szabadságát és alapvető jogait, kiemelt védelemben részesíti a házasságot, mint a férfi és a nő legalapvetőbb és legtermészetesebb közösségét és az ezen alapuló családot. A szabadság, az alapvető jogok, a házasság és a család tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége.

Az alkotmány egyik változata szerint, az Országgyűlés kétkamarás parlament lenne. Az első kamara (a képviselőház) megválasztására a népképviseleti elv szerint általános, egyenlő, titkos és közvetlen választójog alapján kerül sor. Megbízatása négy évre szól. A második kamara (felsőház vagy szenátus) külön törvényben meghatározott összetételű testület. E törvénynek biztosítania kell a legjelentősebb társadalmi súllyal rendelkező egyházak, a nemzeti és etnikai kisebbségek, köztestületek (Magyar Tudományos Akadémia, kamarák), egyetemek, kiemelkedő súlyú társadalmi szervezetek képviseletét, továbbá a területi érdekek megjelenítését megyei önkormányzatok reprezentációja, vagy a megyékben közvetlenül választottak útján. A törvény tegye lehetővé a tudományos, kulturális és politikai élet legkiemelkedőbb személyiségeinek a második kamarába történő korlátozott számú delegálását az államfő által. A második kamara (illetve tagjai) megbízatásának létrejöttéről és megszűnéséről az összetételét meghatározó törvény rendelkezik.

A második kamarát a képviselőház törvényben meghatározott döntéseivel szemben egyszeri vétójog illeti meg. A költségvetés és annak végrehajtásáról szóló törvények elfogadása, illetve a Kormánnyal kapcsolatos bizalmi kérdések eldöntése csak a képviselőház hatáskörébe tartozik. Az említett kérdéseket részleteiben rendező törvényt sarkalatos törvényként az Országgyűlés a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával fogadja el.

Az Alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt.

Alapvető emberi jogként minden ember életét, fogantatásától kezdve védelem illeti meg. Az emberi élet és méltóság sérthetetlen.

Részletes, az alkotmány értelmezéséről szóló cikkünket hamarosan olvashatják a delmagyar.hu-n.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. zsofi721 2010. december 08. 17:35
  „Pártoktól függetlenül, jobb vagy bal oldal nem számít. Mindenki számára tanulságos olvasmány, DR. MACZÓ ÁGNES ÉS G.NAGY ILIÁN 1995!!!BEN ÍRT ALKOTMÁNYUK.

  Akinek nincs meg könyvtárakban előrodul(Budapestiben biztosan), de egy kis utánna járással a szerzőktől is beszerezhető.”
 • 64. Agyalapi 2010. december 03. 15:05
  „Magyar polgár! ÖSZÖD, nem ÖSZÖD, nem kapsz mást! Ezt akartad, ne mond, hogy nem! Nem kellett Mszp, kaptál helyette olyat, hogy attól kódulsz.”
 • 63. frakk 2010. december 03. 12:39
  „Még az Mszp egyik alapítója Unknown (akit nagyon tisztelek , korrekt nagy tudása miatt) is azt állapította meg, hogy igen demokrácia van. :)) Továbbra is a törvények szerint megy minden. Egyébként 2/3-al a törvényeket is megváltoztatjuk.”
 • 62. Lakos 2010. december 03. 12:12
  „Kedves frakk!
  Ha szerinted itt demokratikus jogállam van, és betartják a törvényeket, akkor előbb olvass sokat és csak utána írj!
  Ha a fidesz propaganda osztályán dolgozol, jelentkezz gyorsan a jutalékodért!”
 • 61. frakk 2010. december 03. 11:50
  „Kedves elvtársak és nem elvtársak, csak elviekben Mszp-vel mindenben egyetértők. Törvényszerű volt a hullámelmélet szerint is a bukásotok ilyen mérvű eljövetele. A történelem számtalanszor visszaigazolta azt a tényt , hogy ilyen mérvű laikusságot amit az Mszp 8 év alatt elkövetett , nagyon megfogják büntetni a szavazók. Csodálom , hogy csak ilyen arányban. Most mégis a törvény szerint a Fidesz bármit megtehet, szerencsére. Szerencsétlenségünkre, igen lassan halad a szükséges változtatás, de egyenlőre 80%-ban jó az irány. Az úgynevezett demokrácia fenn áll, és törvények betartásával folyik minden. akkor szabad nagyon elégedetlenkedni, ha a törvényi alapok nem állnak fenn.”
 • 60. gubanc 2010. december 03. 10:28
  „unknown 2010.12.03. 09:03
  Azért mászunk a falra, mert az alkotmánytt, a nép fogalmát a nemzet fogalmát kisajátította magának egy pöchendi banda.
  Miért nem lehet egy alkotmányt összes parlamenti párt egyetértésével módosítani.
  Így a törpe Napóleon alkotmánya.
  tudott ilyeneket csinálni Rákosi, Sztálin, Castró, Kádár is.
  Másoljátok!”
 • 59. gubanc 2010. december 03. 10:09
  „Törpe Napoleon lesz az EU soros elnöke?
  Így hívják találóan tőlünk nyugatra és röhögnek rajta.”
 • 58. Lakos 2010. december 03. 09:51
  „Az a baj hogy ránk van kényszerítve a politikai pártokban való gondolkodás. A fidesz pedig inkább egyház, mint párt. A régi bevált receptet alkalmazza.
  Kell egy isten akit lehet feltétel nélkül imádni, egy ördög, aki minden bajnak okozója és meg kell semmisíteni, és kellenek földi helytartók, akik megmondják melyik kicsoda. és hogyan gondolkodjunk. Akinek van saját véleménye az nagyon kellemetlen, mert kérdéseket tesz fel.

  A cenzúrának üzenem: van saját véleményem, de istenbizony nem értek vele egyet!”
 • 57. mazsolaszolo 2010. december 03. 09:20
  „56: Nyugi, nyugi. Kapcsold ki a vallatólámpát. A fülem, orrom, torkom ép, a fogaim között még tömoött is alig akad - csak éppen dühös vagyok, ahhoz pedig jogom van.

  Az első kérdésedre nem tudok válaszolni, mert nem ismerek ma Magyarországon olyan jobboldali politikust, akit szívesebben látnék Orbán helyén - tippet pedig nyíltan nem adok, mert az is úgy jár, mint a többiek, akit Orbán kicsellózott a lehetséges vetélytársak közül felfelé vagy lefelé buktatva őket - , baloldalit pedig nehéz olyan idióta oszágnak adni, aki meg van győződve arról, hogy a bal csak rossz lehet és egyenlő a a mostani a valahai komcsival.

  A kérdésed másik fele pedig magánügy. Akár voltam választani, akár nem, az az én dolgom.

  Ps: Angela Anyus...na itt kezdődik a Politikus. Vannak is elődei: Konrad Adenauer, Willy Brandt - soroljam?
  Putyin. Ha mégoly maffiaszagú is néha, amit művel. Nem azzal kínlódik, hogy feltámasssza a múltat, hanem azzal, hogy lesz élhető jövő.

  Javaslom (neked is, másnak is, akit érdekel), hogy olvasd el Agatha Christie: Nemezis c. könyvét. Filmen is király, a Joan H-verzióval.
  Aki a múltban él, az pusztulásra van ítélve. Ezért nem jó vezető Orbán. Csak rombolni tud, építeni nem.

  Szép napot!”
 • 56. unknown 2010. december 03. 09:05
  „54. mazsolaszolo 2010.12.03. 09:02

  Írd le, kit akarsz helyette!!! Egyáltalán: voltál szavazni a legutóbbi parlamenti választáson?”
 • 55. unknown 2010. december 03. 09:03
  „Ennyi mindössze a Szent-Korona tan a tervezet szövegében. Aki legalább azt megérti, hogy az Alkotmány nem azonos, vagy kiváltása a Polgári törvénykönyvnek, az megértheti annak jelentőségét, hogy mit köszönhetünk történelmi múltunk minden személyes és kollektív erőfeszítésének, cselekedeteinek, hogy önálló nemzetként képesek vagyunk még ma is önálló, független államban élni:

  "Magyarországon minden hatalom forrása a politikai nemzet, azaz a nép, melynek egymásért felelősséggel tartozó tagjai egyenlő és elidegeníthetetlen méltósággal bírnak. Magyarország alkotmányos állami folytonosságát a Szent Korona fejezi ki. A nemzet hatalmával választott képviselői útján, illetve kivételes esetekben közvetlenül él. Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért."

  Miért kell ettől falra mászni?”
 • 54. mazsolaszolo 2010. december 03. 09:02
  „Gubanc: igen, igen. Lehet jó száraz - NEM VIZES!!! - rőzsét gyűjteni Orbánnak, de jobb volna, ha egy reggel arra ébrednénk, hogy Viktort lelőtték, mint a veszett kutyát. Egy a fejbe, egy a szívbe és kámpec. Én még gyetyát is gyújtanék annak örömére, hogy megdöglött, annyira rühellem.

  Le lehet moderálni, akkor is ez a véleményem: a veszett kutya fertőz, bármennyire is tisztelem az életét, többre tartom annál az egészségesekét és azokat védem.”
 • 53. Admin07 2010. december 03. 09:01
  „Reméljük, hogy a kétkamarás parlament nem jelenti a jelenlegi létszám emelését. Így is legalább kétszer többen vannak, mint kellene.
  Az abortusz betiltása (bár maga az abortusz is embertelen) borzalmas gyermeki sorsokat (árvaházak, eldobott emberi életek) eredményez és (zug) orvosi beavatkozásokat tömegét hozza magával.

  A hétvégi munka tiltása a kereskedelemben létszámleépítéssel fog járni. Talán meg kellene kérdezni az érintett munkavállalókat, hogy szeretnének-e ilyen áron munkanélküliek lenni.”
 • 52. mazsolaszolo 2010. december 03. 08:58
  „Elvileg valóban javaslatok és levileg vitaanyag, csakhogy kétharmados többségnél ez majdnem egyenlő azzal, hogy a fidesz-kndp javaslata lesz az, amit a "nép" akar...

  Talán az ORSZÁGNAK kéne a saját alkotmányáról csacsogni, nem holmi népképviselti, sörfejű idiultiknak. Nem tetszik gondolni?”
 • 51. mazsolaszolo 2010. december 03. 08:56
  „Még egyszer: aki terhes lesz - bármilyen okból is - azonnal gondnokság alá kerül, és a magzatát kirendelt gondnok fogja "vigyázni". Értsd: a terhes nő a fogantatástól kezdve elveszíti önálló, cseekvőképes mivoltát.
  Szép! :( NIncsen így is től sok baj otthon az anumisz-anima problémákkal!

  Egy nő, tehát semmi másra nem lesz jó, legyen bármilyen okos és tehetséges is, mint szülésre?! Egy 15 éves kislány, akit megerőszakolnak és az terhes lesz, tán meg kell, hogy szülje a gyermekét, a Szent Katolicizmus értelmében?!

  Akinek ez kell, az most szívjon. Ha nem, akkor tegyen szépen ellene. Mint a mostani pesti diákok, akikról elfelejettek tudosítani a lapok....enyje, enyje.....hová lesz a sajtószabadság?”
 • 50. unknown 2010. december 03. 08:54
  „40. novaklaszlo56 2010.12.03. 00:45

  Az ég áldjon meg, olvasd el azt, amiről kritikát mondsz! Alternatívaként szerepel a javaslatok, gondolatok között az esetleg létrehozandó második kamara, amelynek tagjai lehetnének többek között az egyház vezetők is az akadémia, a különböző kamarák vezető képviselői, stb. mellett. Ez a kamara - esetlegesen - csak tanácskozási, véleményezési joggal létezne időnként összehíva nagyobb kihatású törvényjavaslatok véleményezésére, ajánlás megfogalmazására. Ők nem lennének hagyományos, állandóan fizetett parlamenti képviselők, akik állandóan ott üléseznének titkárságokkal, tanácsadókkal körbevéve. Azért mondom, hogy a DM-nek tessék ide hozni ezt a VITAANYAGOT teljes terjedelmében, mert így csak a süketek félrebeszélése lesz itt, a hozzászólások területén is. Újra és újra mondom: ami olvasható, az csak gondolat futtatás, nem paragrafusokba öntött akár holnap elfogadható tervezet. Azért vannak benne A-B alternatív megközelítések is leírva. Ha van értelmes jogász végzettségű ember a DM-nél, akkor leközölhetnék az eredeti anyagot, mert minden más csak gyermeteg sipánkozás.”
 • 49. mazsolaszolo 2010. december 03. 08:46
  „Bocs: 19 megye 5, meg BP 5 vagy 6.”
 • 48. mazsolaszolo 2010. december 03. 08:45
  „40: Igazat adok neked sokban.

  1. A kétkamarás országgyűlés és a Szent Korona tan feltámasztása azt jelenti, hogy a halottat élőként kezeljük.

  Javasoltam már: max 100, ha pedig páratlan szám kell, akkor 101 képviselő! 19 megye 10, BP 10 (a lakosságszám miatt) és pont. Szent Korona elfelejtve, Himnusz lecserélve.
  Pl. az önsorsrontós idiotizmus a magyar kollektív tudattalanban így kezdhetne megszűnni, mert amíg azt nyivákoljuk áhítattal, hogy balsors ide meg oda, addig elhissszük, hogy a balsors tesz minket tönkre, a véletlen és mi nem tetehtünk semmit - és soha nem fogjuk látni, hogy a balsorsat mi létesítjöük, egyedül a mi hibánk az, hogy cselekvésképtelen idióták és mártírkodó hülyék vagyunk. Ez pl. annak a mocskadék katolicizmus bűne - amit nagyon nagy ívben ki kéne verni az emberekből, nemhogy segíteni meggyökeresedni.

  2. Egyetlen modern ország sem teszi meg azt, hogy egy vallást beeemel - pláne nem az, aki közben álszent szövegekkel demokráciáról hablatyol! - a politikai szférába. A vallásnak kívül van a helye. Adhat pénzt, de nem szólhat bele emberek életébe. Ahhoz képest, hogy Orbán mennyire utálta a katolikusokat és a vallást még nem is olyan régen, egészen szépen fordul köpönyeg.

  3. Egy zigóta nem lehet cselekvőképes lény. Egyenes következménye lesz ugyanis, hogy megszűnik az abortuszhoz való jog (lásd katolikus egyház!). Az a gyermek, aki megszületett és élő, életképes, az a cselekvőképes lény! Küönben a nő már a fogantatáskor mint ember és mint élőlény hátrányba kerül a saját méhmagzatával szemben!
  Szép ikövetkezményei lesznek, az ziher! :(”
 • 47. gubanc 2010. december 03. 08:31
  „Lesz abortusz turizmus. Csajok irány Szerbia.
  Zárva lesz vasárnap a Tesco! Menjetek templomba misére!
  Tanuljátok meg a koronatant, mert Viktor fejére rakjuk!
  Ebből a hülye dumából fizetés, bevétel nem lesz. Csak a
  naccságos urak tömködik széles zsebeiket. Munka hely se lesz,
  csak még nagyobb munkanélküliség. Gáz sem lesz, mert Orbán
  leszerepelt Putyinnál.
  Embörök!
  Kezdjetek rőzsét gyűjteni, mert vezénylő tábornokunk hadai elvesztették
  a csatát orosz honban és jön az orosz tél!”
 • 46. mazsolaszolo 2010. december 03. 08:30
  „dublini: A Preambulum latin szó, a latin pedig 1844-ig a hivatalos nyelve volt kis hazánknak. Aludtál történelemórán? És magyaron?”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy nyers húst szállító kamion az M2-esen

Felborult egy nyers húst szállító kamion csütörtök kora délután az M2-es autóúton, az M0 csomópont… Tovább olvasom