Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az új utazási kedvezményekről tárgyal a minisztérium

Az új utazási kedvezményrendszert májustól tervezi bevezetni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Ezt megelőzően egyeztetésre hívták a társadalmi szervezeteket, például az egyetemi és főiskolai hallgatók, a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők képviselőit.
A Közlekedési Minisztérium tervei szerint továbbra is ingyen utaznának a hat éven aluli gyerekek, 14 éves korukig pedig 50 százalékos kedvezménnyel. A nappali tagozatos középiskolás diákok az eddigi 67 és fél százalékos kedvezmény helyett 50 százalékosat kapnának jegyvásárláshoz, bérletvásárláshoz pedig 90 százalékosat. Ugyanez vonatkozik a felsőoktatási nappali tagozatos hallgatókra, míg a levelezősök és az esti tagozatosak kedvezménye megszűnne.

A fogyatékkal élők egységesen 90 százalékos kedvezményt vehetnének igénybe, a 65 felüliek továbbra is ingyen utazhatnának. Nem kapnának kedvezményt az európai parlamenti képviselők, a magyarigazolvánnyal rendelkezőké 90-ről 50 százalékra csökkenne.

Így foglalhatók össze a tervezett változások, melyek célja Felsman Balázs szakállamtitkár szerint az indokolatlan kedvezmények megvonása, a fogyatékkal élők kedvezményének egységesítése, a bérletvásárlás ösztönzése. A helyközi bérlet ára egyébként az eddigi 22 helyett 18 menettérti jegy árával lenne majd azonos, első lépésként februártól, majd májustól - hangzott el az egyeztetésen.

A meghívott társadalmi szervezetek közül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája saját számításait adta közre. Ezek szerint a kedvezmények megnyirbálásával a hallgatók, illetve családjaik utazási költsége 85 százalékkal növekedne. A szülők képviselői 100 százalékos utazási kedvezményt kértek tanköteles korig, csakúgy, mint a diákok csoportos utazásaihoz.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2006: évforduló utcai harcosokkal

Ki hitte volna most búcsúzó évünk kezdetén, hogy a rendszerváltás tizenhatodik, uniós tagságunk… Tovább olvasom