Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az unió türelmét kérték Barrosótól a magyar vezetők

A magyar miniszterelnök megértést kér az Európai Bizottságtól, mert az ország fejlettebbé válása és igazságosabbá tételében kell a költségvetést terhelő változtatásokat végrehajtani. Orbán Viktor azt kérte az Európai Bizottság elnökétől, hogy az Unió ne büntesse Magyarországot a kormány hibái miatt.
Gyurcsány Ferenc megértést kért Magyarország számára az Európai Uniótól. A miniszterelnök erről azt követően nyilatkozott, hogy Budapesten találkozott Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. A kormányfő szerint az államszerkezet, az egészségügyi rendszer és a közoktatás korszerűbbé és igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások Magyarországon nem történhetnek meg diktátumokkal, úgy, hogy a szükséges változtatásokban nem ért egyet az ország egésze.

- A magyar költségvetésről: Magyarország építkezik, befektet a jövőbe, utakat épít és törleszti az elmúlt közel 20-30 év szociális adósságát. Fejlett és igazságos országot szeretnénk – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Tudjuk, hogy ehhez sok mindent korszerűbbé és igazságosabbá is kell tenni. Pontosan tudjuk, hogy korszerűbb és igazságosabbá kell tenni az államszerkezet működését, az egészségügyi rendszer működését és a közoktatást. Arra készülünk, hogy ezek a szükséges változtatások megtörténjenek. De ezek nem történhetnek meg diktátumokkal. Nem történhet meg úgy, hogy a szükséges változtatásokban nem ért egyet az ország egésze, hanem a politikai elit felülről kikényszeríti.

A tárgyalás fő témája ugyanakkor a következő csúcsértekezletre való felkészülés volt. Beszéltek a 2007 és 2013 közötti európai költségvetésről, és érintették a bővítési folyamat egyes kérdéseit is.

- Valóban eléggé aggódunk amiatt, hogy esetleg nem sikerül decemberben majd megállapodásra jutni a költségvetést illetően – mondta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A bizottságban meggyőződésünk, hogy ez minden európai ország számára nagyon negatív lenne. A bizalom szempontjából egész Európa atmoszférájára ez rányomná a bélyegét nemcsak gazdaságilag, de politikai értelemben is. Különösen hátrányos lenne ez pedig az újonnan csatlakozó és a kohéziós országok számára, hiszen önöknek úgy kell tudniuk tervezni, hogy hagyatkozhatnak-e azokra a támogatásokra, amelyek a fejlesztésekhez szükségesek, hogy az országukat tovább tudják fejleszteni.

***

Orbán Viktor azt kérte az Európai Bizottság elnökétől, hogy az Unió ne büntesse Magyarországot a kormány hibái miatt. A Fidesz elnöke Jose Manuel Barrosoval folytatott találkozója után elmondta: a Brüsszelnek továbbított valótlan költségvetési adatok miatt az unió megtehetné, hogy pénzeket vonjon el az országtól. Ezt elkerülendő, a Fidesz a következő egy-két hónapban azon fog dolgozni Budapesten és Brüsszelben is, hogy más megoldást találjanak.

A megbeszélés után Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Jose Manuel Barroso a Néppárt delegáltjaként lett az Európai Bizottság elnöke.

- Ezer éve ismerjük egymást, még miniszterelnök-társak is voltunk néhány éven keresztül. Jose Manuel Barroso Portugália miniszterelnöke volt, mikor én Magyarországé. Úgyhogy ez egy baráti találkozó volt, baráti hangon - mondta Orbán Viktor. Baráti hangon intéztem hozzá egy fontos kérést. A magyar gazdaság helyzetéről, a költségvetésről beszéltünk. Kétségkívül igaz, hogy évek óta valótlan adatokat közöl Magyarország az Európai Unióval a költségvetés állapotáról, és ez csúnya dolog, kétségkívül ez nem fair eljárás a mi részünkről, de mégis arra kérem, hogy azért, mert a kormány három éven keresztül nem mondta meg az igazat az Európai Uniónak, azért ne büntessék meg a magyar embereket, úgyhogy semmiféle szankciót ne alkalmazzanak Magyarország ellen azok miatt a hibák miatt, amik megtörténtek. Bár az Uniónak volna lehetősége arra, hogy pénzeket vonjon el tőlünk, kormányzati hibák miatt, és a valótlan adatszolgáltatás miatt, de szerintem ezt el tudjuk kerülni. Ez volt a beszélgetés lényege és értelme.

- Kapott erre ígéretet?

- Maradjunk abban, hogy bizakodó vagyok. Jó okkal vagyok bizakodó.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mese: fél alma - interjú Lázár Ervinnel

Az Andersen-diplomás Lázár Ervin Alsó-Rácegrespusztán töltötte gyermekkorát. A Tolna megyei apró… Tovább olvasom