Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az ünnepi feldobottság után a szürke hétköznapok

Felfokozottság és sokszor erőn felüli ünnepi készülődés jellemez decemberben legtöbbünket, majd a jeles napok elteltével sokan kiüresedettnek érzik magukat. A szakember szerint az elmaradt csoda részben a mi hibánk.
Illusztráció: MTI
Karácsonykor szeretetet és békét, szilveszterkor örömet és optimizmust érezni kötelező. Fontos továbbá a tökéletes és lehetőleg értékes ajándék, a fenséges lakoma és az alkalomhoz illő megjelenés. Persze az sem baj, ha ünnepek környékén is helyt állunk a munkahelyünkön, és fontos feltétel egész idő alatt a ragyogó és türelmes arckifejezés. Az ünneplés ma már: feladat. Ha megfelelően végrehajtottuk, elégedettek lehetünk. Sokakban mégis hiányérzet marad januárban. Portörő Katalin szegedi mentálhigiénés szakember szerint ez nem véletlen, hiszen a karácsony a csodavárás időszaka is.

– Attól függetlenül, hogy valaki vallásos vagy sem, valami jónak, szépnek az eljövetelét várja, amely megszabadíthatja akár a fizikai, akár a szellemi tunyaságból, tehetetlenségből. Vágyunk arra, hogy megszabaduljunk azoktól a terhektől, amelyek bánatossá tesznek, amelyek nyomasztanak, és amelyek miatt nem tudunk szeretni.


A szakember szerint a karácsonyi ajándék mindenkinek jár – igénye szerint. Van, akinek a jó szó, másnak a kibékülés hiányzik. Van, aki családra vágyik, és olyan is, aki rokonok között magányos. Ott, ahol a családtagok között nem szeretetteljes, támogató a kapcsolat, az ünnep csupán formalitás.

– Adventkor tele vagyunk szeretetéhes várakozással. A csoda azonban sokszor elmarad vagy nem bizonyul elég tartósnak. Ezért ünnepek után sokakban marad hiányérzet. A pillanat elmúlt, talán meg sem történt. Annyi várakozás után hirtelen a hétköznapok magánya tér vissza. A felfokozott várakozás, erőn felüli teljesítés után csak a kiüresedés marad.
Portörő Katalin szerint rajtunk is múlik, hogy ez így van. A szakember szerint nem kellene a következő csodára várnunk, hiszen együttérző, megbocsátó elfogadással mi is teremthetünk varázslatot – nem csak év végén.

– Szerencsére minden évben újabb karácsony és szilveszter jön, ami lehetőség újrakezdésre, egyúttal alkalom a töprengésre. Ha figyelünk és reagálunk a másik érzéseire, sokkal meghittebbé tehető az ünnep. S talán akkor a decemberi csillogás után nem bántaná a szemünket a sok-sok megtépázott, csupasz, szemétkukák mellé dobott karácsonyfa. Akkor nem éreznénk úgy: valami megint elmúlt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freier Cecília

Freier Cecíliát, tanító édesapja mellett szintén nagyszerű pedagógiai érzékkel… Tovább olvasom