Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Az ünneplés veszélyei

Az ünnepi készülõdés és ünneplés közben azonban ne feledkezzünk el néhány veszélyes dologról sem.

Petárda a tiltások ellenére

A petárdarobbantás a tiltások ellenére is élő hagyomány, pedig bizonyos esetekben akár siketséget is okozhat. A közeli és nagy hangosságú robbanáskor úgynevezett dörejártalom alakulhat ki.A hirtelen robbanás hatására a belső fül sérül, és halláscsökkenés, fülcsengés vagy akár teljes süketség alakul ki.Főként kisgyermekek és idősebbek veszélyeztetettek, sérülékenyebbek.

A pezsgőbontás

A szilveszterkor repkedő pezsgősdugó jobb esetben csak a csillárt lövi le, rosszabb esetben az áldozat elveszítheti akár a szeme világát is. Ennek megelőzése céljából a pezsgősdugót lehetőleg az üveg tartalmának felrázása nélkül távolítsuk el úgy, hogy az üveg száját ne fordítsuk a velünk ünneplő emberek felé. Magunk se nézzünk felülről a dugóra, az asztalra állított üveg fölé hajolva.

A félrenyelés

Úgy tapasztaljuk, még nem tudja mindenki, hogy a kemény növényi magvak (dió, mogyoró stb.) fogyasztása veszélyekkel járhat.A „félrenyelés" veszélye főként kisdedkorú gyermekeinket fenyegeti. Ilyenkor a diódarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légcsőbe kerül. Elősegítő tényezők: – A táplálék és a levegő útja a garatban kereszteződik. Arról, hogy a táplálék a nyelőcsőbe, a levegő pedig a légútba kerüljön, bonyolult automatikus rendszer gondoskodik. Ez csecsemő- és kisdedkorban még nem mindig működik tökéletesen. Ez a korosztály nagyon gyakran szenved légúti hurutokban. A szájba tett olajos magvak, illóolajok (dió) hatására a nyálkahártyán – főként hurutos állapotban – a vérbőség fokozódhat, ingerlő érzés jelentkezik, ami köhögést okoz. Köhögés közben aztán könnyebben bekövetkezik a félrenyelés.

Rágófogak hiánya

 A kemény magvak csak nehezen rághatók meg, így aránylag nagy darabbal történik meg a félrenyelés. Tilos ezért 5 éves kor alatt kemény olajos magvak fogyasztása!

Veszélyes sípok

 Az ünnepekhez kapcsolódó másik veszélyforrás a szájba vehető sípok. Ha a kisgyermek a szájába adott sípoló eszközzel elesik vagy a tömegben valakinek nekimegy, a szájában lévő kemény műanyagvég a garatba vagy a lágy szájpadba fúródhat. Ilyenkor az „ünneplés" a műtőben folytatódik. Mindegyik esetben sürgős orvosi ellátásra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom