Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Az utcán

A belvárosi egyirányú utcában mindkét oldalon sűrűn parkoló kocsik, az octaviás lehet, hogy két-három kört is megtesz a tömb körül, ami alatt valaki elhajt, és így talál egy szabad helyet. A kocsiba ülő nő kiteszi az irányjelzőt, hátrafordul, forgatja a kormányt, s araszolva tolat. Ám nem eléggé szedi alá a kerekeket, harmincfokos szögben koccan a kocsi a járdához. Persze, hogy kilóg az orra. Nyilvánvaló, hogy szűk a hely, de a gyakorlott, ügyes

autós, használva a tükröket, azért be tudna állni. Az Octaviában ülő most előregurul, hogy újra próbálkozzon, mögötte azonban ekkor kürtszó harsan. Egy-két perc ha eltelt, amióta manőverezik, de már öt autó torlódott fel az utcában. Hajózni kell, mondták a rómaiak, ma meg haladni. Tempó van, idő viszont, ami nincs.

Ki és miért vacakol, szerencsétlenkedik ott elöl?! Érezni az aszfalton a feszültséget. Érzékeli ezt az Octaviában ülő. A türelmetlenség pedig nem segíti, nem javítja tolatási képességét. Már harmadszor próbál a járda mellé állni, folyik róla az izzadtság, borzalmasan ideges, egyre inkább érzi, hogy nem fog sikerülni. Remeg keze-lába, de hát reménytelen, már kánonban dudálnak az autóstársak... Az asszony egyesbe kapcsol, aztán irány előre, maga előtt is megszégyenülve elhajt.
Kezdő gépkocsivezetők, rutintalanok, és azok a régi jogsitulajdonosok, akiket máig meglep, hogy hirtelenjében milyen sok lett az autó az utcákban, akik máig sem szokták meg, hogy a parkoló járművek, mint olajos halak a dobozban, s ha akad egy szabad hely, ahová beállhatnak, bizony mesterien kell forgatni a volánt, hogy sikerüljön. Ráadásul mindezt gyorsan, olajozottan, tempósan.
Ezért hát kezdő járművezetők, tessék pótlólag órát venni tolatásból, a nem kezdők pedig, ha gond a rükvercezés, tessék gyakorolni valami elhagyott helyen, ha találnak ilyet, persze a városon kívül, mert az utca türelmetlen, az utcának nincs ideje kivárni a totojázást. A körülményeskedő járművezető még azt is megérheti, ha lassú, hogy kirángatják a kocsiból.
Örüljön, hogy nem ütötte el! – üzente a napokban egy autós SMS-ben, a nyilvánosságnak is szánva, újságon keresztül egy gyalogosnak, esetleg kerékpárosnak, aki a győri Petőfi hídnál került elé. Az autós üzenetéből kiolvashatóan szabálytalanul került elé és még az illetőnek állt feljebb. Ezért üzente neki az autós, hogy örüljön neki, amiért nem ütötték el. Amiből arra is következtethetünk, a gyalogos, kerékpáros nagy szerencséje, amiért nem történt baj, „hogy nem volt elütés”. Ám úgy is értelmezhető az üzenet, hogy az üzenetküldő nagyvonalúságának köszönhető mindez. Megtehette volna ugyan, hogy elüsse az ostoba szabálytalankodót, de ez egyszer örüljön a nyomorult, mert még megkegyelmeztek neki.
Erre gondolva nagyon sokan vagyunk, akik akár naponta örülhetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a mellrák ellen

Egész napos tájékoztató és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott a nagyközönség számára a Lánchíd… Tovább olvasom