Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Azonnali intézkedéseket követelnek a sertéstenyésztők

Azonnali intézkedéseket követelnek a sertéstenyésztők az ágazat súlyos helyzetének javítására, és ennek nyomatékot adva november első felében országos demonstrációkat szerveznek - jelentette be szerdán a Sertéstenyésztők Országos Választmányának elnöke, Mészáros Illés.
A testület megválasztotta azt a bizottságot, amely a reményeik szerinti tárgyalásokat lefolytatja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal.

Jelenleg 1 kilogram húson 120-140 forint veszteséget szenvednek el az állattartók - mondta Mészáros Illés. A Választmány szerint ez azzal járhat, hogy a következő évben a tenyésztők teljes vagyonukat elveszítik. A sertéstartás költségeinek körülbelül kétharmadát a takarmányra fordított kiadások teszik ki, a kukorica ára egy év alatt közel a duplájára nőtt. Eközben a sertés nemrégiben még 300 forintos kilogarmonkénti felvásárlási ára mostanra 260-ra csökkent. Vagyis, az állatokért kapott ár már a takarmány költségeit sem fedezi - áll a választmány értékelésében.

A sertéstartók csak azt várják az agrártárcától, hogy tartassák be az ágazat szereplóivel azokat a normákat, amelyeket az Európai Unióban előírnak, az állattenyésztők pedig kapják meg azokat a támogatásokat, amelyeket a közösség termelői élveznek. Példaként azt várják, hogy még szigorúbban ellenőrizzék az országba nagy mennyiségben érkező, gyakran gyenge minőségű importhúsokat, emellett kedvezményes hitelhez szeretnének hozájutni az idei aszály következményeinek mérséklése érdekében. Azt is elvárják a kormánytól, hogy az állami tulajdonú vállalatok birtokában lévő takarmánykukoricát kedvezményes áron vásárolhassák meg, valamint terjesszék ki a sertéságazatra a gázolaj jövedéki adójának visszatérítési lehetőségét. Emellett az uniós normáknak megfelelő állatjóléti támogatásokat várják a kormánytól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látás hónapja: ingyenes vizsgálat a megyében hat helyen

A látás hónapja kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálatokon való… Tovább olvasom