Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Azonnali törvénymódosítást követel az IDF tandíj-ügyben

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) felszólítja a kormányt, hogy azonnali jogszabály-módosítással tegye lehetővé a tandíjmentességet. Az ifjúsági szervezet szerint ma a jogszabályok alapján egyetlen államilag támogatott hallgatónak sem lehet tandíjmentességet adni.
Az IDF közleménye szerint az oktatási kormányzat becsapja a közvéleményt, a tandíj bevezetésekor ugyanis azt ígérte, hogy a legnehezebb anyagi helyzetben lévő, illetve a legjobb teljesítményt nyújtó hallgatók tandíjmentességet kapnak.

Az ifjúsági szervezet szerint ma a jogszabályok alapján egyetlen államilag támogatott hallgatónak sem lehet tandíjmentességet adni. A felsőoktatási törvény értelmében ugyanis a mentességet élvező diákok körét az egyetemek és főiskolák határozzák meg, de ezt csak úgy tehetik, hogy a tervezett tandíjbevételek ne csökkenjenek. Ez pedig akkor lehetséges, ha a 105 ezer forintos tandíj összegét néhány esetben megemelik, hogy más diákok mentességet kaphassanak. Ezt a lehetőséget azonban Hiller István oktatási miniszter megakadályozta, azzal az indokkal, hogy a felvételi tájékoztatóban megjelent 105 ezer forintos tandíjtól már nem lehet eltérni - írja közleményében az IDF.

Az IDF szerint a kormányzat félrevezette az állampolgárokat, amikor a tandíj bevezetésekor versenyt ígért a felsőoktatási intézmények, illetve a hallgatók között, és azt állította, hogy a rászorultak és a jól teljesítők mentességet kapnak. Az IDF ezért azonnali jogszabály-módosításra szólítja fel a kormányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűen tükrözi Szeged történetét díszpolgárainak névsora

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevével kezdődik és a nemzet színészének, Király Leventének a… Tovább olvasom