Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Babar, az elefánt hetvenöt éve a mesék hőse

Nevezetes születésnapja van Babarnak, az elefántnak, akinek első története 1931-ben jelent meg Párizsban.
A Babar-mesék első hallgatója, a ma 81 éves illusztrátor-festő, Laurent Brunhoff írta és rajzolta az összes Babar-könyvet 1948 óta
A Babar-könyv szerzői: festőművész Jean de Brunhoff és zongorista felesége, Cécile voltak. Gyermekeik, Laurent és Mathieu esti meséjének szánták az ormányos történetét. Babar otthagyta benne az őserdőt és a városba menekült a vadász elől, aki megölte édesanyját. A városban aztán emberként kezdett viselkedni, két lábon járt és számtalan kalandot élt át. Majd visszatér az őserdőbe, és az ormányosok királya lett. A világhírű mesefigura családi koprodukcióban született meg.

Könyv, film

Babar történeteit 27 nyelvre fordították le. Magyarul Bálint Ágnes meseíró és műfordító tolmácsolásában 1972-ben jelent meg az első mesekönyv Jean de Brunhoff: Babar otthon címmel. Az Egyesült Államokban mai könyvsiker Laurent de Brunhoff Babar elefántjógája című könyve. A megfilmesített Babar sorozat 78 félórás részből áll. A kedves elefánt kalandjait a Minimax-on a legkisebbek is megismerhetik – például ma 6.25-kor, holnap 6.45-kor. 

A nevezetes „születésnapra" Laurent Brunhoff kiadja a legújabb kötetet Babar világkörüli úton címmel. A ma 81 éves illusztrátor-festő írta és rajzolta az összes Babar-könyvet 1948 óta. Apja akkor már 11 éve meghalt. Laurent Brunhoff pasztell színekben pompázó akvarelljeiből rendszeresen rendeznek kiállításokat.

Érdekes, hogy az olvasók milyen sokféleképpen értékelik a könyvekben megírt történeteket. Egyesek szerint azok a francia polgárság tipikus értékeit jelenítik meg. Mások úgy vélik, hogy a gyermekkor hagyományos francia felfogása jelenik meg. És vannak, akik rasszistának, kolonialistának, antidemokratikusnak vélik azokat. A szerző szerint csupán arról van szó, hogy némelyik történet még abban a korban játszódik, amikor Franciaország gyarmati hatalom volt.

Laurent Brunhoff azt nyilatkozta, hogy az elefánt vele együtt fog meghalni, hacsak fia nem folytatja művét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a… Tovább olvasom