Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bádogember Kommandó: akció a színesfém-lopások ellen

A közeljövőben a kormány elé kerül a színesfém-kereskedelem felszámolását célzó "Bádogember Kommandó" meghirdetéséről szóló javaslat - jelentette be az Új rend és szabadság kormánybiztosa pénteken.
Kondorosi Ferenc erről és a színesfém-kereskedelem szabályainak szigorításáról a Konzultatív Tanács ülése után beszélt. A testületet az Önkormányzatok Országos Szövetsége hívta életre, munkájában több minisztérium, a Vám és Pénzügyőrség, a rendőrség és a parlamenti pártok képviselői is részt vesznek, hogy egyeztetessek a színesfém tolvajok elleni harcról.

Kondorosi Ferenc elmondta: ősszel hatályba léphet az a jogszabály-módosítás, amely jelentősen megszigorítja a színesfém-kereskedelem szabályait. A változás oka az, hogy rendkívüli mértékben elszaporodtak az életveszélyt okozó, és a közszolgáltatásokat veszélyeztető színesfém-tolvajlások, például amikor kábeleket, vasúti berendezéseket lopnak el. Gyakran visznek el köztéri szobrokat is.

Az alakuló tervezet értelmében a jövőben csak üzletben végezhető színesfém-kereskedelem, amit engedélyhez, és ingatlan- vagy pénzügyi biztosítékhoz kötnek. Minden megvett áruról és eladóról naprakész nyilvántartást kell vezetni, amit rendszeresen ellenőrizni fognak. A tervek szerint ellenőrzési jogkörrel a VPOP rendelkezik majd.

Változás azt is, hogy kötelező lesz biztonsági kamerát üzemeltetni a színesfém kereskedelemmel foglalkozó üzletekben. A nagyobb értékű tárgyakat egyedi azonosítóval kell ellátni. A változás alapján 10 napig nem lehet majd feldolgozni a leadott színesfémet, a szobrot vagy egyéb kulturális értéket képviselő tárgyat pedig csak hatósági engedéllyel olvaszthatnak be. A politikus elmondta azt is, hogy nem minősítik jövedéki termékké a színesfémet, ám a jövedéki termékekre vonatkozó jogszabályok lesznek érvényesek a színesfémre is.

Kondorosi Ferenc hangsúlyozta az ellenőrzés fontosságát, ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a közeljövőben a kormány elé kerül a színesfém-kereskedelem felszámolását célzó, egyelőre "Bádogember Kommandó"-nak nevezett akció meghirdetéséről szóló javaslat. Ezen felül az Országos Rendőr-főkapitányság egy ingyenesen hívható zöld számot is létrehoz a színesfém lopásokkal kapcsolatos esetek bejelentésére. Ez a lakossággal való együttműködést erősíti - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. Kolompár Rómeó 2008. április 13. 08:36
  „Ha új adót be lehet vezetni év közben (lásd adócsökkentő kormányunk 2006-ban), akkor ezzel miért kell ennyit szarakodni?

  Ha akarták volna, már rég megcsinálták volna. Ugyanúgy, mint az APEH-es "árveréseknél".

  Nem csak legálisan (adók) lopnak, hanem a kiskapukat is maguknak csinálják.
  Ja, vezetőinkről beszéltem.”
 • 2. Cc 2008. április 11. 20:53
  „A szakvizsgátlan sötétségetalon nagy húzása, a cigányok könnyezve röhögnek.”
 • 1. madártej 2008. április 11. 17:15
  „Csak nem a Veres-család vesz magára bádogpáncélt hamarosan? Jobbra nem telik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak Faludy György tiszteletére

A Faludy-család jelenlétében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István kulturális miniszter… Tovább olvasom