Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Baj nélkül tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál

Baj nélkül tetőzött kedden délután a Tisza Vásárosnaménynál, a folyó 824 centiméterrel nem döntött rekordot a településnél.
A környezetvédelmi miniszter és szakállamtitkára kedden a helyszínen tájékozódott az árvízvédekezésről, és bejelentették, hogy a Vásárhelyi Fejlesztési Terv keretében két árvízvédelmi beruházás valósulhat meg a Felső Tiszán 2013-ig. A Szabó Imre miniszter megerősítette, hogy a Romániában történt borsabányai zagykifolyás miatt Magyarországra nem jut a szennyeződésből.

Az árvízvédelmi fejlesztésekről Szabó Imre elmondta: az idei évben elindult uniós fejlesztések segítségével néhány éven belül jóval könnyebbé válik majd a hasonló árhullámok kezelése. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésére (VTT).

Még az idén elkészül a Cigánd-Tiszakarádi és a Tiszaroffi tározó, valamint megvalósul a Bivaly-tói töltésáthelyezés.

Várhatóan a mostani árvízvédelmi költség megközelíti majd az egymilliárd forintot. Kedden már 2 ezer ezer ember dolgozott a gátakon, ebből 400 a Felső Tiszán.

Szabó Imre Környezetvédelmi miniszter megerősítette a helyszíni bejáráson, hogy nem veszélyezteti Magyarországot a romániai borsabányai zagytározóból kimosott nehézfém szennyezés. Ciánról pedig szó sincs, mert ott nem használják.

Már magyar szakemberek is tájékozódtak a helyszínen és azt mondták, hogy már sikerült körülhatárolni a szennyezést. Ráadásul az átvágott gát miatt annyi víz ömlött a területre, hogy az alaposan felhígult - tette hozzá. Ettől függetlenül magyar oldalon továbbra is folytatódnak a vízminőségi ellenőrzések a Tiszán.

Minden idők legnagyobb nyári tiszai árvizének egyelőre nincs utánpótlása. Tiszabecsnél megkezdődött az apadás és a készültségi szintet is elsőfokúra mérsékelték.

Olvasóink írták

  • 1. megfigyeltem 2008. július 29. 21:43
    „Utolsó bekezdés nem valóság. 1979,vagy 1980-ban Mindszenten 7m-nél magasabb vízállás volt július közepén. Tessék utána nézni!
    Független hírügynökség !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó volt a Keletiben

Bombariadó miatt kiürítették a Keleti pályaudvart. A rendőrség központi segélyhívójára kedd délután… Tovább olvasom