Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bajnai: a kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét

A kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét, amely szigorú, takarékos, de néhány területen többletforrást tartalmaz - jelentette be Bajnai Gordon szerdán Budapesten.

A miniszterelnök a kormányülést követő sajtónyilatkozatában azt mondta: Magyarország a válság következtében "kötött pályán" mozog, két év alatt összesen 7,5 százalékkal esik vissza a gazdaság teljesítménye, a 3,8 százalékos, "sérthetetlen" költségvetési hiánycél pedig azt jelenti, mindenhol vissza kell fogni a költekezést.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a jövő évi büdzsé fedezetet ad az adócsökkentésre, és még azt is lehetővé teszi, hogy csökkentsék a távhő áfáját. Hozzátette: amellett, hogy a költségvetés takarékos, képes az eredmények megszilárdítására, a növekedés újraindítására, ésszerű és a józan ész vezeti.

A kormányfő az adócsökkentést a jövő évi büdzsé egyik legfontosabb elemének nevezte, amely nemcsak jövő évre, hanem hosszú távra is szól, hiszen azzal a későbbi növekedést, az újabb munkahelyek létrejöttét alapozzák meg. Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy jövőre a vállalkozások is jobban járnak, 400 milliárd forint többlet marad náluk a járulékcsökkentés miatt.

A takarékosság ellenére vannak a költségvetésben kiemelt feladatok, a miniszterelnök ezek közé sorolta a közbiztonságot, a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést.

Az Út a munkához program kapcsán kiemelte, hogy 2010-ben kinyitják a programot a magánszféra, az állami önkormányzati vállalatok felé, és jövőre e célra 13 milliárd forinttal több hazai, valamint 7,5 milliárd forinttal több uniós forrást biztosítanak.

Bajnai Gordon leszögeztet: a közbiztonságra jövőre nyolc százalékkal többet költ az állam az ideihez képest, ez 23,5 milliárd forintos többletet jelent.

Az egészségügy kapcsán a kormányfő azt mondta, e területre is több pénz jut, mint idén, összesen 730 milliárd forint, ami 15 milliárd forintos többletet jelent 2010-ben. Hozzátette: e többleten felül az intézmények kiadásai 18 milliárddal kisebbek lesznek amiatt, hogy jövőre csökkennek a járulékterhek.

Soha ennyi pénz nem jutott még Magyarországon gazdaságfejlesztésre - szögezte le a miniszterelnök. Mint mondta, 700 milliárd forint szerepel a 2010-es költségvetésben fejlesztésekre döntően uniós forrásból. Kitért arra, hogy a hazai forrású önkormányzati fejlesztéseket fel kell függeszteni egy évre, de az uniós támogatások önrésze megmarad, a nagyléptékű fejlesztéseket megfelelően finanszírozzák.

Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy a kormány a válság miatt 111 milliárd forintot csoportosított át a hazai kis- és közepes vállalkozások közvetlen támogatására.

Az állami kiadások visszafogásáról szólva megismételte, hogy az önkormányzatok jövőre mintegy 120 milliárd forinttal költhetnek majd kevesebbet, de ez valójában 85 milliárd nettó elvonást jelent. Ezt azzal magyarázta, hogy egyes tételeken, például az Út a munkához programon, a közbiztonság erősítésén keresztül plusz forrásokhoz is jutnak, illetve költségek esnek ki többek között a tanulólétszám-fogyás miatt.

Az önkormányzatok támogatása jövőre így 4,8 százalékkal lesz kisebb, mint idén, de kevesebb feladatot és nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak - mondta a kormányfő.

A kormány minden költségvetési tételt biztosít ahhoz, hogy fenntartsák az oktatás színvolát - szögezte le Bajnai Gordon.

"A kormány feszes és felelősségteljes költségvetést készített, ez kell most ahhoz, hogy Magyarország talpon maradjon, és később erről a szilárd talapzatról elrugaszkodhasson, ez kell ahhoz, hogy az eddig elért eredményeket bebetonozhassuk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Közölte: szeptember 11-én a költségvetés tervezetét benyújtják a parlamentnek. De - mint mondta - a kormány feladata nem ér véget a költségvetés elfogadásával, folytatni kell a válságkezelést.

Olvasóink írták

 • 7. KolompárRómeó 2009. szeptember 09. 17:26
  „"mindenhol vissza kell fogni a költekezést".

  Kiveve a BKV-s es egyeb onkielegiteseket. Arra azert majd fussa. Mer kell a gyereknek az uj helikopter, meg a nyaralo havajon.”
 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 09. 17:11
  „SZOCIALISTÁK RABLÓGYÍLKOSOK!”
 • 5. rozator 2009. szeptember 09. 16:47
  „Nyugi !!! Jövőre itt a Kánaán! Májusig csak kibirjuk!”
 • 4. liptákjózsef 2009. szeptember 09. 16:31
  „JÖVŐRE GATYÁNK SE LESZ. ???????????????????????????????????????????”
 • 3. scatman 2009. szeptember 09. 16:22
  „Mért beszélnek ezek ilyen nagy távlatokban?Legfeljebb májusig!!!Igaz szép dolog az optimizmus de ez már hülyeség nem optimizmus!”
 • 2. eva45 2009. szeptember 09. 16:17
  „Szigorú takarékos nekünk
  többletforrás nekik.
  Szerintem így akarta mondani.”
 • 1. IVY 2009. szeptember 09. 14:31
  „Itt killerkedés lesz hamarosan.....!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy utazási irodát Budapesten

Kiraboltak egy utazási irodát Budapesten szerdán - közölte Molnár Aliz, a Budapesti… Tovább olvasom