Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bajnai: a legfájdalmasabb lépéseken túl vagyunk

A miniszterelnök szerint a hétfői parlamenti döntések arról szólnak majd, hogy Magyarország csak vészelhárításban jó, vagy képes hosszú távon is beindítani a növekedést.
Bajnai Gordon erről napirend előtti felszólalásban beszélt a parlamentben, a nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülésén. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőn a képviselők nagyrészt olyan előterjesztésekről szavaznak, amelyek meghatározóak lesznek a gazdasági válság utáni időszakban is.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy 75 napja alakult meg kormánya. Azt mondta: annak idején a felelősség jegyében vállalkoztak a válság kezelésére, és mostanra eljutottak addig, hogy a legfájdalmasabb intézkedéseken túl vannak, a parlament hétfőn már a hosszú távú lépésekről határoz. A tét az, hogy a korábbinál erősebb vagy egy stagnáló, leszakadó ország vág neki az új gyarapodásnak - fogalmazott.

A miniszterelnök az elmúlt hetek intézkedései között említette egyebek mellett azt, hogy 56 ezer munkahely megőrzését segítették, az építőipar támogatásának köszönhetően negyedével nagyobb most az ágazat rendelésállománya a tavalyi év hasonló időszakához képest, néhány hét alatt végrehajtották az egy évtizede halogatott nyugdíjreformot, valamint hozzálátták a családtámogatási rendszer átalakításához. Utóbbi része az óvodai és bölcsődei program mellett az is, hogy a kormány tervei szerint a közszférában kötelező lesz részmunkaidőt kínálni bizonyos keretek között azon anyáknak, akik 2 éves gyermekük mellől visszatérnének dolgozni. Ezeket a nőket egy évig nem lehetne elbocsátani.

Bajnai Gordon a fő feladatok között említette a bizalom visszaszerzését, itthon és külföldön egyaránt. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ismét a tartósan fejlődő országok közé akar tartozni. Ennek érdekében nemrég vállalta a kormány, hogy idén és jövőre is 4 százalék alatt tartja az államháztartási hiányt, miközben az Unióban ez a mutató átlagosan 6 százalék felett van.

A miniszterelnök szerint az elmúlt 75 napban a forint árfolyama több mint 30 forinttal erősödött, a családok hitelállománya pedig összesen 400 milliárd forinttal csökkent a válságkezelő intézkedések hatására. 2010-től úgy alakítják át az adórendszert, hogy a munkát helyezik a társadalmi fejlődés középpontjába: érdemben csökkentik a munkát terhelő adókat, így jövőre egy havonta nettó körülbelül 120 ezer forintot kereső dolgozó egy évben összesen nettó 188 ezer forinttal többet tehet majd zsebre.

Jövőre 5 százalékkal csökken a vállalkozások munka után fizetendő járuléka, és körülbelül 400 milliárd forinttal több marad náluk - ígérte a kormányfő. Bajnai Gordon a vagyonadóval kapcsolatban pedig azt mondta: a magyarországi vagyonok felső öt százalékának megadóztatásával lehetőév teszik, hogy a munkavállalók több mint 90 százaléka az alsó adókulccsal adózzon 2010-től, ez szerinte igazságos és korrekt változtatás lesz.

Olvasóink írták

 • 9. 620829 2009. június 30. 08:38
  „SZERINTEM MÉG NEM VAGYUNK...MERT A LÉNYEG A SOK TOLVAJ ELSZÁMOLTATÁSA MÉG HÁTRA VAN!!!!!!!!!!!!”
 • 8. gardista33 2009. június 30. 07:03
  „comet egyetértek.”
 • 7. gardista33 2009. június 30. 07:02
  „Valami újat is kitalálhatna!
  50 egy hónappal ezelőtti hozzászólás már volt.
  achilleus,50 évvel ezelötti hozzászolás már volt)) EE”
 • 6. gardista33 2009. június 30. 07:01
  „illegális volt a megválastása is. senki sem hatalmazta fel. solyom urnak tiltakozni kellett volna.”
 • 5. maradando 2009. június 29. 20:17
  „2.achilleus
  Bajnai:a legfájdalmasabb lépéseken túl vagyunk! Orvosai szerint,a közelkeleti látogatása során végzet metélés sikeres volt. :))”
 • 4. comet 2009. június 29. 16:54
  „Bajnai az IMF végrehajtója, semmivel sem több. Hatalmát a bukott Gyurcsány Ferencnek köszönheti, a magyar néptől nem kapott megbizatást, sőt böszméék is csak egy bohózat keretében hagyták jóvá utólag Fletó döntését.
  Bajnai a demokrácia semmibevételével diktatórikus módszerekkell lett kinezve, nem az ország, hanem külföldi befektetők érdekeit szolgálja, hatalma törvénytelen.
  Remélhetőleg, neki a neheze még hátra van, amikor bíróság előtt kell felelnie gazdasági stiklijeiért, törvénytelen hatalomra jútásáért, az ország javainak idegen kézre juttatásáért.”
 • 3. gardista33 2009. június 29. 15:40
  „bajnai miatt 9 emebr akasztotta fel magát...”
 • 2. achilleus 2009. június 29. 14:05
  „"Bajnai szerint a legfájdalmasabb lépéseken túl vagyunk"
  Hozzászólok! 50 hozzászólás
  2009.06.03. 09:00
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/bajnai_szerint_a_legfajdalmasabb_lepeseken_tul_vagyunk/2101483/

  Valami újat is kitalálhatna!
  50 egy hónappal ezelőtti hozzászólás már volt.

  És ezt - "a majd holnap megadom" típusú dumát - hányszor akarja még elsütni?”
 • 1. Trandafir 2009. június 29. 13:21
  „Gyarapodni eddig csak az ő vagyonuk gyarapodott.
  Ja energiaáremelés is jön.Az nem fog fájni, tudjuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól jön az extra vonalkód a vényekre

Július 1-jétől már extra vonalkódot is nyomtatnak az orvosok a vényekre. Ez tartalmazza azokat az… Tovább olvasom