Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Bajnai: a válság ellenére is van mód fejlesztésre

Megfelelő koncepcióval, a helyi közösségek összefogásával a gazdasági válság ellenére is van mód jelentős fejlesztések végrehajtására - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön.
A kormányfő Halásztelken, Dunaharasztiban, majd Kispesten tájékozódott több, uniós támogatású beruházásról.

A kormány eltökélt szándéka, hogy segítse az uniós fejlesztésekhez szükséges önrész biztosítását azokon a településeken, ahol van ötlet és kezdeményezőkészség a jövő megalapozásához - mondta a miniszterelnök Dunaharasztiban, miután megtekintette az EU-támogatással 269 millió forintból felújított Mese óvodát.

Bajnai Gordon kifejtette, hogy Pest megye több településén - így Dunaharasztiban is - a fővárosból kiköltözők, illetve a folyamatosan növekvő gyermeklétszám okoz gondokat, melyeket csakis fejlesztésekkel lehet orvosolni. Az a település, amely iskolát, óvodát épít, bővít, korszerűsít, a saját jövőjébe fektet be - tette hozzá a kormányfő.

Hangsúlyozta: a többségében erős vezetésű agglomerációs települések jó példája követendő, mert az ország hosszú távú fejlesztése akkor lesz igazán eredményes, ha abban mindenki részt vesz.

Bajnai Gordon egy halászteleki, szintén uniós beruházásként felújított iskola meglátogatását követően érkezett a dunaharaszti gyermekintézménybe.

Halásztelken 250 millió forintos uniós támogatással bővítik a Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, a 625 millió forintos összköltségű munkálatokról Szentgyörgyi József (MSZP) polgármester tájékoztatta a kormányfőt.

Látogatása harmadik helyszínén, Kispesten Bajnai Gordon részt vett a Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű, 922 millió forint összértékű EU-s fejlesztés támogatási szerződésének aláírásán. A dokumentumot Lukovics Tamás, a Pro Régió Kht. igazgatója és Gajda Péter (MSZP), a XIX. kerület polgármestere látta el kézjegyével a polgármesteri hivatalban.

A megújulás előtt álló Wekerle-telep szívében a Kós Károly téren álló Wekerle-szobor előtt Bajnai Gordon arról beszélt, hogy a telep megújításáért tett helyi kezdeményezés mindenki számára tanulságos lehet.

A kormányfő egy kérdésre válaszolva cáfolta, hogy látogatása kampánycélokat szolgálna. Úgy fogalmazott: ha kampányprogramról lenne szó, akkor az elmúlt négy év alatt (beleértve a gazdasági tárca élén eltöltött időszakot is) folyamatosan kampányrendezvényekre járt volna, hiszen nagyon sok induló, vagy már kész beruházás helyszínén tett látogatást.

Bajnai Gordon beszédét követően Gajda Péter polgármester elmondta, hogy az önkormányzat, a civilek, katolikus egyház, és mások összefogásának köszönhetően többéves tervező munka után végre megkezdődhet a Wekerle fejlesztése. Ehhez 715 millió forintnyi uniós támogatást nyertek el, a beruházás összköltsége 929 millió forint. A rendelkezésre álló pénzből átépítik a Kós Károly teret, felújítják a wekerlei Gyermekházat, s megszépül a katolikus templom homlokzata is. A fennmaradó összeget a Gutenberg téri piac elárusító pavilonjainak cseréjére fordítják.

Burány Sándor (MSZP) , a kerület országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy noha a fejlesztésekben közreműködők nem mindig állnak egy politikai platformon, a múlt - Wekerle 100 éves öröksége - közös munkálkodásra kötelez.

Wekerle Sándor három alkalommal volt Magyarország miniszterelnöke, kezdeményezésére létesült a XX. század elején a róla elnevezett munkás- és tisztviselőtelep Kispesten.

Olvasóink írták

  • 3. achilleus 2010. január 21. 19:46
    „igazságügyi szakértőt rendelnek ki a Hajdú-Bét Rt. felszámolási ügyében. A baromfis társaság ugyanis az egyik beszállító kifogása szerint egy kétmillió eurós követelését átengedte a Raiffeisen Banknak. A félmilliárd forintnyi összeget így nem lehetett a libatenyésztők és más hitelezők között felosztani.”
  • 2. achilleus 2010. január 21. 19:38
    „"Szeretném, ha a nézőkben felébredne az a vágy, hogy ideje igazságot szolgáltatni. És ha rájönnének, hogy amikor a miniszterelnökről beszélünk, nem egy naiv, kedves, pislogó emberről van szó, aki mindent megtesz a maga módján Magyarország boldogulásáért, csak hát szegényke balfácán. Nem, ő emberek haláláért felel" - szögezte le az interjúban Pesty László. A dokumentumfilmes tájékoztatása szerint már sok meghívást kaptak az egész országból, pedig még sajtóvetítés sem volt.”
  • 1. Gazficko 2010. január 21. 17:57
    „Mi???????? A válság ellenére a politikusok zsebének méretét növelik,hogy abba több pénzt tudjanak belerakni a politikusok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét felállítják az Országzászlót Szolnokon

Ismét felállítják az Országzászlót Szolnokon - jelentette be Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester… Tovább olvasom