Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bajnai: az adórendszer átalakítása a vállalkozásokat erősíti

Összesen 400 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások terhei az adómódosítások után jövő év végéig - ezt ígérte Bajnai Gordon miniszterelnök egy vállalkozóknak tartott fórumon Miskolcon.
A miniszterelnök szerint az országban súlyos válság van, és a bajokra egyszerre kell megoldást találni. Menteni kell a munkahelyeket, a családok feje felett a tetőt, menteni a vállalkozásokat, és a piacokat. Ez a válságból való kivezető út legfontosabb feladata - fogalmazott.

A miniszterelnök azt mondta: annak, hogy Magyarország súlyos válságban van, csak egyik tényezője az, hogy nemzetközi pénzügyi válság van. A másik az, hogy az "országban több mint tíz éve halogatunk olyan döntéseket, amelyek nélkül nem lehet a válságból kijönni" - fogalmazott a miniszterelnök. Ennek oka egyrészt abban az ádáz politikai küzdelemben keresendő, amely a szavazatokért cserébe ígéretet ígéretre halmozott az elmúlt években. A politikai civakodás miatt a bizalom is elszállt, így bizalomhiányról is beszélhetünk - mondta Bajnai Gordon.

Az egyre több hitel miatt egyre drágább Magyarország finanszírozása, ezért az országban lassú növekedés tapasztalható. Kevés az aktív dolgozó, a felnőtt lakosság 57 százaléka dolgozik ma Magyarországon, ami nagyon kevés. Európában az egyik legrosszabb helyen állunk ezzel - tette hozzá.

A kormány egyebek mellett az adórendszer átalakításával szeretné a vállalkozásokat segíteni. Az eddig meghozott döntések mellé 2010-ben még több ponton változik az adórendszer, amelynek következményeként 2010 év végéig a vállalkozások terhei összesen 400 milliárd forinttal csökkennek - ígérte. A miniszterelnök elmondta: az adócsökkentés révén jövőre egy 200 ezer forintot kereső dolgozó havi nettó 15 ezer forinttal többet vihet haza, ez éves szinten nettó 180 ezer forintot jelent úgy, hogy egy fillérrel sem emelik a fizetését.

A vidéken tapasztalható aránytalan munkavállalásról szóló kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: gondolkodik a kormány azon, hogy bizonyos foglalkoztatási ágakat bevonjanak az Út a Munkához programba - például az agrárszektorban az idénymunkákat közmunkából végezzék el.

A miniszterelnök egy, a közbiztonság romlásával kapcsolatos megjegyzésre fontosnak tartotta elmondani: törvényjavaslatot nyújtottak be, amely szigorítaná a Btk-t. Több védelmet kapnának a magukat jogosan védelmezők, valamint az intézkedő rendőrök. Több mérlegelési szabadságot a bírók. Több pénzt kapna a rendőrség, hogy minden településen legyen rendőr. A közterület-felügyeletek is komolyabb jogosultsággal rendelkeznének, valamint eltörölnék a 20 ezer forintos szabálysértési határt, így kisebb ügyekben is nyomozás indulhatna.

Olvasóink írták

  • 2. garbon 2009. június 03. 08:46
    „Az észéért nem vennék meg Bajnait az már tutti. E rövid idő alatt a nyilatkozatai egy kalap szart nem ér sem ő maga. Nem kell hagyni nyilatkozni mert azt sem tudja mit beszél úgy cselekszik mint egy szellemi fogyatékos.”
  • 1. comet 2009. június 02. 21:59
    „Bajnai úgy beszél mintha semmi köze sem lenne ahhoz a szélhámos csapathoz akik ide juttatták az országot. Mélyen hallgat az elqrt beruházásokról, meg elsíbolt milliárdokról meg az SZDSZmszp-n belüli magas bűnözői arányról, amit bizony Fletó barátjával inkább erősít mint gyengít.
    Ja, meg hogy ki hatalmazta fel egyáltalán arra, hogy az elkótyavatyét hiteleket a lakosságon hajtsa be, ahhoz hasonlóan ahogy a a libatenyésztőkőn hajtotta be a vezetése alatt álló Hajdú Bét tartozásainak egy részét.
    Bajnai egy senkiházi gazember, aki csak az időhúzásra játszik, és aki minél hamarabb tűnik el a színről annál nagyobb esélye lesz az országnak a talpra állásra. Fenti ködösítése magáért beszél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nincs miről egyeztetni Demszky Gáborral

A Fidesz szerint nincs miről egyeztetniük Demszky Gáborral. Az ellenzéki párt álláspontja az… Tovább olvasom