Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Bajnai: az unió kapujává válhat Záhony

Az Európai Unió kapujává válhat a záhonyi vasúti határátkelő a mongol termékek számára - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt mongol partnerével, Szühbátarín Batbolddal. A találkozó után a kormányfő azt is elmondta, hogy Magyarország 25 millió dolláros kedvezményes hitelt nyújt egy mongol élelmiszer-kombinátnak.
A mongol fél megvizsgálja annak lehetőségét, hogy Záhonyt tekintse olyan kiemelt stratégiai, logisztikai, átrakópontnak, ahol a Mongólia felől érkező árucikkeket Európába beléptetik - emelte ki Bajnai Gordon, hozzátéve: a magyar fél vállalta, hogy felkészíti Mongóliát a kereskedelemre az Európai Unióval.

Magyarország kész arra is, hogy támogatást nyújtson az állat-egészségügyi és az állattenyésztési technológiában. Ennek keretében januárban 25 millió dolláros (ötmilliárd forintos) hitelmegállapodást írt alá Magyarország egy mongol élelmiszer-kombináttal - tette hozzá a kormányfő.

Az úgynevezett kötött segélyhitelprogram keretében 25 millió dolláros kedvezményes hitelt nyújtott Magyarország. E programban a világ fejlettebb gazdaságai támogatnak fejlődő gazdaságokat hitellel. "Természetesen ennek az is része, hogy magyar technológia, magyar vállalkozások, magyar tudás, magyar export jelenik meg többnyire ezen ügyletek keretében" - indokolta a döntést Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint a mongol fővárostól valamivel több mint száz kilométerre nyugatra fekvő szonginói biokombinátban olyan speciális tudásra van szükség, amely "Magyarország számára is fontos exportot tesz lehetővé".

A vízgazdálkodás és a bányászat keretében is együttműködik majd a két ország: Magyarország 3,5 millió forintos segéllyel vízgazdálkodási, folyószabályozási terv elkészítésében segíti Mongóliát, emellett a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet ásvány- és kőzettani regisztrációs rendszer kidolgozásában segít az ásványkincsekben rendkívül gazdag közép-ázsiai országnak - mondta Bajnai Gordon.

A magyar kormány válságkezelései programjának egyik kiemelt célja volt, hogy a világ leggyorsabban növekvő térségeivel keresse a kapcsolatot. Ebbe illeszkedik a Mongóliával folytatott párbeszéd - tette hozzá.

Magyarország kész a Mongólia számára fontos kérdéseket felvállalni a 2011-es magyar elnökség idején is - emelte ki Bajnai Gordon.

Szühbátarín Batbold a találkozó után hangsúlyozta: a magyar uniós elnökséget Mongólia szeretné felhasználni arra, hogy erősítse az európai uniós kapcsolatait.

A 2009 őszén hivatalba lépett mongol miniszterelnök kiemelte, hogy kormányfőként a mostani az első külföldi útja.

Hozzátette: a kulturális és oktatási együttműködés mellett komoly lehetőségek vannak az üzleti kapcsolatok elmélyítésére is.

A kormányfő azt is elmondta, hogy szerdán Demszky Gábor főpolgármesterrel is tárgyalt, a találkozón együttműködési megállapodást írtak alá Budapest és Ulánbátor között. Szühbátarín Batbold magyarországi látogatásán Sólyom László köztársasági elnökkel és Katona Béla házelnökkel is találkozott.

Magyarország és Mongólia hatvan évvel ezelőtt, 1950. április 28-án vette fel a diplomáciai kapcsolatot, és 1965. augusztus 3-án emelték nagyköveti szintre a képviseletet.

Mongol vállalkozói csoportok az elmúlt években többször látogattak Magyarországra, befektetési és együttműködési lehetőségeket keresve. A gazdasági kapcsolatok erősítéséért 2005-ben Budapesten létrehozták a Mongol Kereskedelmi és Információs Központot.

Mongóliában 2009-ben kilencszázalékos volt a gazdasági növekedés, az egy főre jutó GDP 3.400 dollár volt. Az ország gazdasága hagyományosan az állattenyésztésre és a mezőgazdaságra épül. A mezőgazdaság mára a harmadik helyre szorult az ipari és a szolgáltatási szektor után. Az ipar a GDP mintegy negyven százalékát adja az ásványkincsekben - így aranyban, rézben és szénben - gazdag országban.

Olvasóink írták

  • 2. igaz1017 2010. március 11. 14:52
    „Én szeretnék látni b.gordonról olyan képeket,ami a cellájában készül és leveskét szürcsölget.Persze a cellatársait is elképzeltem már..”
  • 1. Szottó 2010. március 11. 11:49
    „Köszönjük Bajnai elnök úr!

    Remélem soha nem látjuk viszont egymást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták egy takarékszövetkezetet

Fegyverrel kirabolták szerda délelőtt a bezenyei takarékszövetkezetet - tájékoztatott a… Tovább olvasom