Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Bajnai baráti jobbot ajánlott a szlovákoknak

A Magyarország és Szlovákia közti jószomszédi viszony helyreállítását javasolta egy szlovák portálon megjelenő írásában Bajnai Gordon.
A magyar miniszterelnök mindezt abban az írásában fogalmazta meg, amely hétfőre virradóra jelent meg a Sme című szlovák lap honlapján.

Bajnai Gordon a szlovákul megjelent cikkben hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a közös megoldásokra, nem pedig a másik fél legyőzésére kell törekedni. A levél szerint a szélsőségeket karanténba zárva, a nacionalista tirádák ballasztjától megszabadulva új lendületet vehetnének a két ország közötti kapcsolatok.

"Bizalom nélkül nincsen jószomszédi politika. Bizalom nélkül nemcsak az ember, az állam is életképtelen. Ezért kezdetnek azt javaslom, húzzuk ki a viszálykodás egyik méregfogát, s Szlovákia a szlovákiai magyar politikai képviseletek, más kisebbségek és a civil társadalom képviselőivel karöltve emelje vissza az európai normák szintjére a vitatott államnyelvtörvényt" - olvasható a miniszterelnöki írásban.

A magyar kormányfő cikkében több konkrét javaslatot is tesz. Szerinte e javaslatok jegyében "a problémamegoldás, az akadálymentesítés és a továbblépés" céljával kell találkoznia neki és Robert Fico szlovák kormányfőnek.

Bajnai Gordon kezdeményezi többek közt a Komárom mellett az M1-esre kötő négysávos Duna híd és az Ipoly-hidak megépítését valamint azt, hogy a két ország állapodjon meg a Kassa-Miskolc útvonal átadásának időpontjáról.

Javasolja azt is, hogy Magyarország és Szlovákia működjön együtt a mindkét országban erőre kapó militáns nacionalizmus, romaellenesség és antiszemitizmus megfékezésében, valamint rendszeresen tartson közös kormányülést, hasonlóan az Ausztriával, Horvátországgal, Romániával és Szlovéniával kialakított sikeres magyar gyakorlathoz.

Bajnai Gordon a civil kapcsolatok erősítése érdekében azt javasolja, hogy hozzák létre a Magyar-Szlovák Együttműködés Tanácsát, amely a két ország neves közéleti személyeiből állna, és amelynek működését közösen finanszíroznák és segítenék. A magyar kormányfő szerint Magyar-Szlovák Együttműködési Alap finanszírozhatná pályázati rendszerben az együttműködési projekteket.

Véleménye szerint míg Magyarországon pártviszályok szivárogtak le a társadalom mélyrétegeibe, Szlovákiában a többségi nemzet politikai képviselői és a szlovákiai magyarok közti feszültségek nehezítik a gazdasági válság kezelését.

A kormányfő leszögezte: Magyarország nyílt lapokkal játszik. "Nincsenek álságos szándékaink egyetlen szomszédunkkal szemben sem. Ha valamiben hibázunk, félreérthetőek lennénk, kijavítjuk, európai módon elnézést kérünk, és reméljük, hogy viszonosságra találunk" - fogalmazott.
Úgy látja, a kapcsolatok mostani állapotában triviálisnak hangzó dolgokat is újra ki kell mondani, például azt, hogy Magyarországnak nincsenek területi követelései senkivel szemben. "Mindenkor és minden körülmények között tiszteletben tartjuk Szlovákia szuverenitását és területi integritását" - szögezte le.

Álláspontja szerint minden országban vannak ostoba emberek és szélsőséges nézeteket valló csoportok, akik ezt megkérdőjelezik, de Magyarországon egyetlen egy parlamenti erő sincs, amely ezt az alapvetést ne fogadná el. Ebből következően semmi alapja nincs annak, hogy valaki a szomszédban ezzel riogasson, majd erre hivatkozva korlátozza a szabad nyelvhasználatot, csorbítsa a kisebbségi közösségek jogait, példátlan módon kitiltsa a schengeni szomszéd köztársasági elnökét az országból - közölte.

Bajnai Gordon szerint szintén triviális, de fontos leszögezni: nagyszerű dolog az, ha egy nemzet fokozott erőfeszítéseket tesz a nemzeti nyelv és kultúra őrzésére és ápolására. A modern magyar nemzet tagjaiként fejet hajtunk a szlovákság történelmi nagyjai előtt - írta a magyar kormányfő.
"Közös állami keretek közt együtt megélt történelmünket nem engedhetjük át hivatásos provokátoroknak, nacionalista viszálykeltőknek. A vitás, konfliktusos kérdésekben is ideje lenne eljutnunk a megbékélés, a bocsánatkérés, a közös főhajtás gondolatáig, konkrét gesztusaiig" - tette hozzá.

Kitért arra: Szlovákia szövetséges, baráti ország, ám kormányában olyan szélsőséges erő van jelen, amelynek kivénhedt 19-20. századi szemléletmódja mérgezi a szlovákiai politikai életet, olykor sajnos magával rántva a politikai elit egy részét is.

"Nevezhetjük ezt akár megélhetési nacionalizmusnak is, hiszen a szlovák sajtó híradásai alapján egyesek igen jól megélnek ebből. Ez árt országainknak és közös érdekeinknek, a szlovákiai magyaroknak, a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és a szlovákiai többségieknek is. Számomra és valamennyi demokratikus magyar párt számára elfogadhatatlan, hogy bármely magyar kormányban helyet kapjon az SNS magyarországi ellenpárja, a szélsőséges Jobbik" - szögezte le írásában.

A kormányfő emlékeztetett arra: 1989-nek köszönhetően Szlovákia és Magyarország viszonya ma már két szövetséges, szuverén állam viszonyát jelenti. "Önrendelkezésüket, szabadságukat azonban kettős félsz terheli. Szlovák részről az állam területi integritásának, magyar részről a szlovákiai magyarok egyéni és közösségi identitásának veszélyeztetettsége. Közös felelősségünk, hogy ezt a bizalmatlanságot feloldjuk" - vélekedett.

Hozzátette: a szlovákok és a szlovákiai magyarok közti viszony egy szuverén nemzet és egy alapjában véve közösségi státusz nélküli félmilliós, vagyis 10 százalékos közösség kiegyensúlyozatlan viszonya, amelyben különféle integrációs és asszimilációs stratégiák feszülnek egymásnak. Magyarország - mint írta - kész segítséget nyújtani ahhoz, hogy ez a viszony normalizálódjon.

Olvasóink írták

 • 7. gróf 2009. szeptember 08. 20:07
  „6. hozzászólás aranka2 2009.09.07. 15:08

  ????????????????????”
 • 6. aranka2 2009. szeptember 07. 15:08
  „1-5. Ennyi ostobaságot! Él tőlünk északra öt-hat millió szlovák, köztük öt-hatszázezer magyar. Ez olyan tény, amin változtatni nem lehet, tehát megoldást kell találni. Egy ilyen üzenet mérhetetlenül hasznos, bár rövid távon nyilvánvalóan csak kevés eredményre vezethet. Csak így tovább!”
 • 5. bélás 2009. szeptember 07. 13:28
  „Szép dolog a jó szomszédi viszony, de az igazunkért csak kikelene állni.”
 • 4. 751510 2009. szeptember 07. 12:31
  „Bajnai egy ostoba idióta barom.

  "fejet hajtunk a szlovákság történelmi nagyjai előtt" Kikre gondolhatott szerencsétlen???”
 • 3. bo 2009. szeptember 07. 11:48
  „Ennyi erővel a seggüket is kinyalhatjuk!:-(”
 • 2. gróf 2009. szeptember 07. 09:40
  „Igaza van bajnainak, ha belénk rúgnak és megaláznak akkor illik bocsánatot kérni és kezet nyújtani! Javaslom még, hogy minden magyar állampolgár karácsonyra egy szlovák polgárt ajándékozzon meg!”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 07. 08:44
  „Bajnai inkább a 380.vóltnak nyújthtana baráti jobbot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV: milliók a fénymásolók felmérésére

Bruttó 19,2 millió forintot költött el 2007-ben a BKV a saját fénymásoló-állományának teljes… Tovább olvasom