Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai csomagja - jelentős megszorítások jönnek

Jelentős megszorításokat tervez a szocialisták új kormányfő-jelöltje: Bajnai Gordon "csomagjának" legfontosabb elemei megegyeznek a Reformszövetség korábbi javaslataival.
A jelölt 600 milliárd forinttal csökkentené a szerinte túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat. Megszűnne egyebek mellett a gázár- és távhőtámogatás, és a MÁV állami költségvetését is több tízmilliárddal kurtítaná.

Sajtóértesülések szerint Bajnai Gordon csomagjának elemei bizonyos szociális kiadások csökkentése mellett elsősorban a munkába állást, a munkakeresést ösztönzik.

Megszűnne több, korábban alanyi jogon járó vagy szociális szempontok szerint kiosztott támogatás. Ilyenek például a forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatás, valamint a "szocpol" és "félszocpol" kedvezmény. Nem járna ezentúl távhő- és gázkompenzáció. Információk szerint a családi pótlékot a következő két évben befagyaszthatják, a rendszeres szociális segély összegét pedig csökkentenék.

Ugyancsak a Bajnai-csomag része lehet, hogy az eredetileg tervezettnél jóval, akár több tízmilliárddal kevesebb állami támogatást kapna a MÁV Zrt.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. Zsoltee0716 2009. március 31. 10:39
  „Válaszátok meg őt jövőre is meg a pártot is!

  Kellene már vmi uj párt is nem csak ez a kettő! Ha már van jobb meg bal akkor kellene egy közép is! Egyszer eléritek hogy nagyon be fognak rágni rátok, de akkor végetek, kb 10millióan vagyunk de annak nagy részét éri ez a szituáció!”
 • 83. Zsoltee0716 2009. március 31. 10:30
  „Hát ez hülye! Röviden ennyi!”
 • 82. kutyafül 2009. március 30. 22:12
  „Popipárna! Igazad van. Valahogy a politikusok magukról elfeledkeznek, ha megszorítást emlegetnek.
  Hol van már Széchenyi szellemisége....?! :((((”
 • 81. waterbear 2009. március 30. 18:41
  „Esélytelen ugyan, de lenne egy két ötletem....

  A miniszterelnök mindenkori fizetése ne haladhassa meg a minimálbér tízszeresét bruttóban!
  Szorzó lefelé csökken a képviselőkig, ahol már csak 2-es a a szorzó.
  Állami szférában a legnagyobb és nyereséges vállalatnál 4-es szorzó max.
  MÁV START ZRT kivétel, ott a vezetők fizetnének vissza az államkasszába, lenne miből...
  Önkormányzatnál a legnagyobb szorzó lenne a 3-as...

  Nincs költség térítés, legfeljebb buszbérlet, ahogy a kétkezi munkásnak is, no meg ebédjegy, de az is adóztatva...
  Anyagi, erkölcsi felelősségre vonás biztosítása a politikusoknál is, nem csak a munkásoknál:-)

  Azt hiszem ezek után importálhatnánk a politikai élet szereplőit Ugandából...”
 • 80. gardista33 2009. március 30. 17:38
  „71nek: a Jobbikra! egyértelmü . más ut nincs.”
 • 79. bo 2009. március 30. 15:17
  „Eddig nyakig álltunk a sz.rban! Most már le is kell ülnünk!”
 • 78. Popipárna 2009. március 30. 13:36
  „Csak pár kérdés:
  -Mire ösztönöznek abban az esetben ha nincs szociális támogatás, ugyanakkor nincs munkahely?
  (A lehetőséget picivel hamarabb kellene megteremteni, nem?)
  -Szocpol megvonás? Gratula! Segítsünk a fiataloknak az első lakáshoz jutásban, gyerekvállalásban.
  -Politikusok költségtérítésének teljes megvonása!!!! Ezt miért nem olvasom a megszorító intézkedések között?
  Egyébiránt egyetértek azzal, hogy naggggyon meg kell vágni a kiadási oldalt, de ha ezeket tényleg megteszik amiket hangoztatnak, és mást nem.......sztem hamarabb fognak lógni mint hogy évfordulót ünnepeljenek.”
 • 77. babuja 2009. március 30. 13:11
  „Magukon mit fognak spórolni ?
  Egyszer már megpiszkálták a szocpolt, de vissza kellett állítani, most is ez lesz ?
  Szerencsére mi most vettük igénybe ! A 24. órában, egy picit győztünk a válságban.”
 • 76. dodó 2009. március 30. 12:23
  „A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc régi jó barátjaként Bajnai Gordon nagy utat tett meg az egyetemi években alapított Unió a Demokratikus Szocializmusért nevű platformtól, a Hajdú-Bét húsipari cég csődbe vitelén és beszállítók ezreinek megnyomorításán keresztül a mostani miniszterelnök-jelöltségig. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyelőjeként, nevéhez köthető az uniós pénzekkel kapcsolatos számtalan visszaélés, botrány és korrupciós eset is.

  Egy szóval: Megfelelő ember, megfelelő helyre!”
 • 75. lizbet 2009. március 30. 11:20
  „Mi most szeretnénk majd házat építeni és a szocpolt is igénybe szeretnénk venni mivel hamarosan megszületik a kisbabánk és így picit könnyebb lenne ha nen is sokkal. Ha elveszik még ezt a lehetőséget is a fiataloktól, tényleg érdemes lesz gyereket vállalni! Jó, hogy a drága kormányunk arra épít, hogy a fiatalokat és a családokat minél jobban arra ösztönözze, hogy minek gyereket vállalni ha azt sem tudjuk, hogy fogjuk majd felnevelni.
  Nemhogy támogatná a családokat és a fiatalokat, inkább teljesen elöregítik az Országot!
  Végülis minek a gyerek?! Nem kell az majd az országnak. Kár, hogy ezeket az oldalakat nem olvassák vezetőink, mert sokszor nagy igazságok vannak benne amit megfontolhatnának de ők inkább jót röhögnek a markukban.
  Az ő munkahelyük biztos és a fizetésük a vidéki ember számára elérhetetlen!”
 • 74. Power 2009. március 30. 11:10
  „Libás Gordon és koalíciós társai félnek a felelősségre vonástól és még egy évig tömhetik a zsebeiket. Demszky Gábort a bukás várja az eladósított Budapesten, ha nem csöpögtet neki a libás egy kis pénzt. A budapesti rablóbanda megpecsételte a vidék, a nemzet sorsát. Gazdasági miniszterként nulla teljesítményt mutatott fel, ő volt a kb. 8-9-ik jelölt. A bűnözők folytatják az ország kirablását. Minden maradt a régiben, úton vagyunk az államcsőd felé. Nem lehet gazdaságot építeni felelőtlen, hazug és csaló vezetőkkel társadalmi konszenzus nélkül.”
 • 73. lajosbácsi 2009. március 30. 10:50
  „itt a válasz a bizonytalan szavazóknak:

  SZEPESSY ZSOLT - Monok polgármestere.

  Egy friss hír szerint kisgazdák indítanák Szepessy Zsolt monoki polgármestert az európai parlamenti választáson. A hír szerint a megkeresés, a kapcsolatfelvétel a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt és Szepessy Zsolt között megtörtént. Kisgazdaszínekben indul? Indul egyáltalán? Ha igen, akkor hol, hová? Az Unióba? A Parlamentbe?

  Monok polgármestere így kezdte válaszát: "Való igaz, hogy megkerestek. Több párttól is. Ismertektől és kevésbé ismertektől..." Mit ajánlottak? - kérdeztük. Szepessy Zsolt elmondta: "Különböző ajánlatokat tettek. Senkinek nem mondtam igent. De tény: szívesen vállalnék alkotó munkát például a parlamentben, vagy akár miniszterként. Nem a cím érdekel, nem egyéni ambíció vezérel, hanem az, hogy segítsem a hazámat, amelynek sorsát veszélyben érzem. Meggyőződésem, hogy tudnék segíteni."

  Mégis: milyen párt kebelén belül tudja elképzelni a politikai jövőjét? - firtattuk. Szepessy Zsolt így fogalmazott: "Nincs olyan parlamenti párt, amelyiknek a programjával maradéktalanul egyetértenék. Számomra a legfontosabb erény a becsület és mások segítése. Nem szeretem a radikalizmust, a józan ész politikájának a híve vagyok. Úgy gondolom, talán egy olyan új párt színeiben indulnék, amelyik nem járatta le magát."”
 • 72. cselac 2009. március 30. 10:48
  „Mekkorát röhögnék, ha nem támogatnák :)))

  Így vagy úgy, de menni fog hamar...

  Nagyon el van szállva magától, pedig nem ilyen ember.

  "Magyarországot a gazdasági válság veszélye fenyegeti!" Téééényleg?”
 • 71. kakoszeged 2009. március 30. 10:35
  „Nekem is az első gondolatom, hogy előrehozott választásokat, de kire szavazzak akkor? Komolyan nem tudnám!”
 • 70. cselac 2009. március 30. 10:33
  „Fájni fog...nagyon fájni fog, Gordon, abban biztos lehetsz...”
 • 69. spiler 2009. március 30. 10:32
  „fiatal tacskokból igy lesz KIRÁNY /BUKOTT KIRÁLY......./
  ez az ürge már mindent tönkretett...........most jön MAGYARORSZÁG.
  DE ez már az MSZp POLITIKUSOK felelösége/ na és az szdsz-é/”
 • 68. munkanélküli 2009. március 30. 10:31
  „"Elsősorban a munkába állást, a munkakeresést ösztönzik"? Na ez remek gondolat! De először munkahelyeket kellene teremteni! Én nem vagyok politikus ,de munkanélküli az vagyok . Munkát keresek 4 hónapja ,de semmi siker . 31500 Ft a munkakeresési támogatásom! Ebben a városban (HMVHELYEN) én ki merem jelenteni ,munkát találni lehetetlen . Vegyék el a segélyeket persze,de előbb több munkahely legyen mint munkanélküli!”
 • 67. persona 2009. március 30. 10:30
  „"E program végrehajtása fájni fog" - jelentette ki hétfői parlamenti sajtónyilatkozatában Bajnai Gordon kormányfőjelölt. Bajnai azután tett sajtónyilatkozatot, hogy Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök, az MSZP elnöke bejelentette: pártja támogatta Bajnai kormányfőjelöltségét.

  Bajnai azt mondta: ismertette programját mind a szocialistákkal, mind az SZDSZ-szel, és a két párt képviselői programjának ismeretében szavazták meg jelöltségét, így biztosítva van a parlamenti többség programja végrehajtásához.

  Bajnai szerint a gazdasági válság miatt nincs vesztegetni való idő, gyökeres változtatásokat kell végrehajtani az állam működtetésében, késlekedés nélkül, azonnal. A kormányfőjelölt szerint nehéz, embert próbáló időszak következik, kemény, de gyógyító hatűsú lépések megtételére van szükség.

  A Gyurcsány azt mondta régebben, hogy nem fog fájni. Talán hazudott?:) Most gondolom jót röhög a markába: -Én nem voltam elég jó neketek, majd jön a Bajnai barátom, és megtudjátok hol lakik az Úristen..:)”
 • 66. Boytronic 2009. március 30. 10:28
  „Oké "cselac"!!Én kérek elnézést félreértettem,62-hozzászólás:-Ne lenne ennyi "hazafi"beérném egy becsületes politikussal is..de ez teljességgel kizárt..mert becsület és politika??????Legalább is nálunk...”
 • 65. mocskos 2009. március 30. 10:25
  „Miert is a legszegenyebb reteget sanyargatja ez a koponyegforgato ge.....i? Mennyen es a jo @va anyjatol vegye el a nyugdijat es ne a nagycsaladosoktol a csaladi potlekot ami amugy is csak konyor adomany!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás indult a Pannon Szárnyas ellen

Felszámolási eljárást kezdeményezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon több baromfitermelő… Tovább olvasom