Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Bajnai: együtt sírunk, együtt nevetünk

10 százalékkal csökkentené a táppénz mértékét, két évre befagyasztaná a családi pótlékot, a GYES és a GYED összidejét a mostani három évről két évre rövidítené.
A közszférában a bruttó fizetések két évre történő befagyasztása, a 13. havi juttatás megszüntetése 2010-től, az önkormányzati támogatások csökkentése és a 2009-es második félévi keresetkiegészítések felülvizsgálata szerepel a kormány vasárnap elfogadott válságkezelő programjában - jelentette be a vasárnapi kormányülést követően a miniszterelnök.

Bajnai Gordon elmondta: a nyugdíjak területén a kabinet 2009 második felétől megszüntetné a 13. havi nyugdíjat, gyorsítaná a nyugdíjkorhatár emelését 62-ről 65 évre, elhalasztaná az idei évre tervezett nyugdíjkorrekciót, a 2010-es korrekciót pedig elhagyná. A szociális rendszerben a kabinet 10 százalékkal csökkentené a táppénz mértékét, két évre befagyasztaná a családi pótlékot, a GYES és a GYED összidejét a mostani három évről két évre rövidítené, a lakástámogatásokat július 1-től megszüntetné, a gáz- és távhőtámogatásokat pedig két év alatt kivezetnék a rendszerből.

Ezen kívül a kormány csökkenteni akarja a közösségi közlekedés és a közmédia támogatását, illetve a közösségi agrártámogatásokat is - tette hozzá Bajnai Gordon.

Tervezett adóváltozások

2009-től a minimálbér kétszereséig 5 százalékkal csökkentené a kormány a munkaadói járulékokat, a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatárát pedig még idén 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelnék - jelentette be a miniszterelnök vasárnap a kormányülést követően programját ismertetve. A kabinet ennek ellensúlyozására 25 százalékra emelné az áfát, kivéve a tej, a tejtermékek, a kenyér, a pékáruk és a távhő esetében, ahol egy köztes kulccsal 18 százalékos áfát vezetne be.

2010-től a kabinet tervei szerint minden jövedelemre vonatkozna az 5 százalékos járulékcsökkentés és megszüntetnék a tételes egészségügyi hozzájárulást is. Emellett a kormány átalakítaná a teljes szja-rendszert: az elképzelések szerint az alsó sávban 15-17 százalékos, a felsőben pedig 30-35 százalékos lehet az szja mértéke, a sávhatár pedig 4-5 millió forint körül lehet. Eszerint a munkavállalók több mint 90 százaléka az alacsonyabb sávban adózhat - mondta Bajnai Gordon. A kormány emellett minél hamarabb szeretné bevezetni az ingatlanadót, megszüntetné a társaságok különadóját és helyette egy új, 19 százalékos társaságokat sújtó adót vezetne be, viszont megtartaná a megánszemélyek különadóját 2010 végéig.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. Beth 2009. április 21. 23:36
  „Egyetértek veled Kalajka.
  Trixi! Ha azt látnád, amit én tudok, velem értenél egyet.
  tudod a társadalmi berendezkedésben a tanulatlan gyereknek előbb van gyereke, mint a tanultnak.
  A félig tanult ember is legalább 18 éves (érettségi). A tanulatlan ember köpködi a többit, hogy majd ti eltartotok, ti kifizetitek helyettem a büntetést, ha cigizek ott ahol tilos, mivel ti adtok nekem segélyt. A gyereknek nem adnak jövőképet. Nincs rendszer az életében. Köpködhet, szidalmazhat, a másikat nem tekinti embernek.
  A tanulatlan nő pedig széttárja a kezét: otthon is ezt csinálja velem,sőt még meg is ver... Ennek érdemes volt szülni.
  Pl: aranka és párja sétál Szegedre, hogy láthassa a 3 gyerekét. Nem tilthatta meg neki senki, hogy ne szüljön. De esze nem volt ahhoz, hogy így se tudja eltartani az elsőt, a harmadikról nem is beszélek. Talán van még neki kettő, azt az anyukájánál hagyta. Őket nem látogatja.

  Egy ismerősöm kb 24 éves. Van egy 6 és egy 4 éves gyereke. Neki 8 általánosa van. Külön él az élettársától albérletben, mert összevesztek. Egyedülállóként veszi fel a magasabb összegű családi pótlékot. (előtte is úgy vette, pedig akkor már megszülte neki a két gyereket.) Talán minden ingyen jár neki, az étkezést nem tudom. Nem akart tanulni, vesebeteg. Cigizik. Sajnáltatja magát. Állandóan bulizni jár. Mindene megvan, nem dolgozik, a gyerekeit sem igazán neveli. És ő jobban néz ki, mint én, aki dolgozom, csak egy gyerekem van, diplomám, saját házam... És ez dühíti fel az embereket. És félek a jövő hónaptól. Hogy mire lesz elég a pénzem, mit nem adhatok meg a gyerekemnek. Mert tőlem elvárják,hogy rendesen öltöztessem, rendesen nézzek ki, mindent kifizessek. És ezért tanultam?

  Tudod, nem az a baj, hogy boldogul az, akinek 8 általánosa van, esetleg szült 4-7 gyereket. Hanem az, hogy azt a gyerekeket is az én adómból (meg a tiedből is) látják el, akiket ezek az emberek ellöknek maguktól, de még szül kettőt, hogy a gyes miatt. Nem a gyereket tartom hibásnak.
  Pláne, hogy a tanultak nem boldogulnak olyan jól, ahogyan szeretnének.
  Milyen jó lenne, ha tanult embereket jobban preferálnák... Milyen tumultus lenne a gimnáziumokba, az egyetemeken. Lehet,hogy én is olyan szakmát szeretnék tanulni, amihez nem kell diploma. De legalább én tanultam. És rosszabbul élek, mint az, aki sz@rt az egészre, tahó volt, esetleg hülye, mint a segg.”
 • 105. flexsnake 2009. április 20. 22:18
  „majd megoldják.”
 • 104. citromdíj 2009. április 20. 15:41
  „Gordonka lemondást vár. Rendben, én benne vagyok.
  De előbb ő mondjon le!”
 • 103. Kalajka 2009. április 20. 14:10
  „90. nem igazán értek egyet veled.Az ötleted nem előre hanem vissza vinné az országot.Már most nagy probléma,hogy az emberek túl iskolázottak.Miközben egyre nő a hiányszakmák száma.Abban igazad van,hogy 8 általánossal még nem kellene szülni.Legalább szakmát szerezzen.Az összeget is kevésnek tartom,annyiból még a pelenkát sem veszi meg.Ha valaki megkérdezne én inkább a ledolgozott időt venném figyelembe.Családi pótlékot pedig csak akkor adnék ha a gyerek tiszta,és rendesen jár iskolába óvodába.Valamint a szülők dolgozni.Akkor senki nem tudna a gyerekből élni mert ha pénzt akarna dolgoznia kéne és rendesen nevelni a gyereket.A segélyeket viszont megszüntetném.Helyette inkább ingyen tankönyvet adnék és ingyen iskolákat.Az is tanulhasson aki szegény.”
 • 102. Kalajka 2009. április 20. 13:39
  „Arra vajon miért nem gondol egyik kormány sem,hogy ha behajtanák az adótartozásokat az több milliárdos bevételt jelentene?Valamint nőne az emberek bizalma,és lehetne ez az első lépés a fekete gazdaság kifehérítésére.Ezekkel a milliárdokkal vajon miért nem számolnak,csak nem megfosztaná őket a vagyonuk egy részétől?”
 • 101. trixi11 2009. április 20. 10:51
  „90. hozzászólás Beth 2009.04.19. 22:04
  Ekkora ökörséget rég hallottam! És mi van akkor ha a 8 általánost végzett, sokkal többet dolgozott és ezáltal több adót fizetett, mint az egyetemi végzettségű? Ugyan már! Ráadásul kifelejtetted a felsorolásból azokat akik szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek! Szép kis törvényalkotó lennél mondhatom!”
 • 100. spiler 2009. április 20. 09:09
  „MI CSAK SIRINK--------------TI MEG NEVETTEK”
 • 99. jobbikosember 2009. április 20. 06:48
  „ez hülyébb mint gyurcsány”
 • 98. jobbikosember 2009. április 20. 05:46
  „adocsalo hogyan lehet min-elnök?”
 • 97. keresztény 2009. április 20. 05:33
  „Kedves 95-ös! A kormány legitim, ezt mondta még Sólyom köztársasági elnök is. Aki ezt kétségbe vonja vagy tudatlan, vagy tudatosan félrevezeti az embereket!”
 • 96. rozator 2009. április 19. 23:03
  „Lesz@rom a kormányprogramot! 35éve dolgozom, és rájöttem arra hogy a kétkezi munkásra mindig szükség van!Vállalok épitést, bontást,stb!Sajnos ma mindenki kommunikációs médiamenedzser, pr tanácsadó meg vezérigazgató akar lenni!Szükségem lenne kemenceépitőre és szőlő és gyümölcsfametszőre!”
 • 95. Power 2009. április 19. 22:36
  „Beth! Nem az a kérdés, hogy te mit tennél meg az adókerülő Bajnai helyett!
  A nagy kérdés az, hogy jogosultak-e azok megszorító intézkedéseket hozni, akik egyébként eladósították az országot. Ráadásul egy illegitim kormánnyal állunk szemben. Leegyszerűsítve, ha mondjuk egy részeg tengerész hitelre iszogat, mert már elitta a teljes fizetését, elköltheti-e a felesége keresetét. Ez itt a kérdés.”
 • 94. Beth 2009. április 19. 22:28
  „a 4. sorban gyes-takartam írni!!!!!!”
 • 93. Beth 2009. április 19. 22:28
  „Tudod milyen sok anyuka küzd azzal, hogy gyerekszülés után nincs hova visszamennie? Nem talál munkát?
  legalább kipróbálnák hogy milyen dolgozni. Viszonyítási alap.
  Csak azt írtam le, hogy a munkaviszonnyal egyáltalán nem rendelkezőknek nem adnék csak gyedet.Legalább 1 év kellene hozzá.
  így lenne mire segélyt is osztogatni.
  Lehetne hozzá kötni, ha valaki hitelt akar felvenni: lakáshitelre gondolok. Máshogy néznek az emberre, ha volt munkája előtte.
  Ezért szent dolog az gyerekvállalás.
  A házassághoz sem elég érettek a mai fiatalok. Tudod hány veszekedős párt látok mostanában? Nincs tűrőképességük.”
 • 92. Beth 2009. április 19. 22:19
  „???”
 • 91. Zsoltee0716 2009. április 19. 22:16
  „Cseszd meg az egyes pontjaidat!”
 • 90. Beth 2009. április 19. 22:04
  „Én bevezetném a sávos gyed-et és gyes-t!
  Meghagynám az időt: 2-1 év.

  aki nem dolgozott még:
  Gyes: a 8 általánost végzettek: 15 ezret max
  az érettségizettek: 25 ezret max
  a főiskolát végzetteknek: 35 ezret max
  az egyetemet végzetteknek: max 45 ezret.

  A GYED-nél: kikötném: 8 általánossal nincs gyed. Gyes is alig. Először tanuljon, aztán szüljön...
  A jelenlegi szabályozás jó.

  Vita tárgyát képezi az elgondolásom.

  Megszüntetném a pártfinanszírozást állami pénzből! Tartsák el magukat! MIndenkinek tele van a töke a pártokkal. Meg a milliós fizetésekkel.

  És egy kicsit hagyatkoznék az emberek önérzetére.
  aki szemét, azt meglincseltetném a tömeggel... de előtte bizonyítani kéne ezt is. nehéz, de visszatartó erejű lenne.”
 • 89. Power 2009. április 19. 21:37
  „geza! Ezzel mindig úgy vagyok, ha több pénzem van többet is költök. Ha kevés pénzem van, semmit nem veszek, csak a legszükségesebbet. A megszorítások miatt legfeljebb csak növekvő kínálat lesz, a kereslet pedig egyre kevesebb. Ha nem forog a pénz, a gazdaság leáll. Vállalkozások ezrei, munkahelyek szűnnek meg, egyre kevesebb lesz a befizetett adó. Csökken a GDP, még a kölcsönöket sem tudjuk majd visszafizetni.

  ,,Bajnai Gordon a válságra való tekintettel lemondást kért Magyarországtól. Magyarország a válság és a megroppant bizalom okán lemondást kér Bajnai Gordontól, akit soha senki, semmire nem választott meg"

  ,,megszületett a reménytelenség koalíciója...a ,,reménytelenség bt.", amelyben a beltag lett a kültag, a kültag pedig a beltag, de ettől a társaság maradt az, ami volt. ,,

  ,,Magyarország legnagyobb problémája nem a pénzügyi egyensúly, hanem az, hogy hiányzik egymillió legális munkahely."”
 • 88. geza 2009. április 19. 21:22
  „Alkalmatlannak tartja az azonnali válságkezelésre a vasárnap bejelentett programot a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint az intézkedéseknek nem lesz érdemi hatása a gazdaságra.

  Az elnök úgy számol: a csomag leghamarabb csak 2010 második felére hozhat bármilyen eredményt. A szuper bruttósítás bevezetését - vagyis azt, hogy az adóalapot a bruttó bér és az utána fizetendő járulékok teljes összegéből képeznék-látszatintézkedésnek tartja a szakértő. Hangsúlyozta: az áfa 20 százalékra csökkentése 2006-ban rossz lépés volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy most ennek visszaállítása helyes lenne, az áfa 5 százalékos emelése ugyanis fogyasztás visszaeséshez vezet, ez pedig a gazdaság élénkítése ellen hat.

  Zara László nem tartja elegendőnek az 5 százalékos járulékcsökkentést sem, szerinte ennek minimum kétszeresére lenne szükség ahhoz, hogy a kis és középvállalkozóknál hatása legyen a foglalkoztatás élénkítésére.”
 • 87. Eagleeye 2009. április 19. 20:50
  „Egyetértek, hogy nem szabad kábítani a népet, amit churchill papa ígért kb. az néz ki.
  De mecsoda különbség, hogy ki mondja ezt, aki elkúrta, vagy aki majd próbálja helyrehozni.
  Csak ezt kéne felfogni sok beírónak, de akkor meg nem lehetne fityiszezni, maszatolni, dezinformálni.
  Ugye 85!?
  A medián már 70:18 arányt mond, ami ha bejön akkor lazán meglesz a 2/3-ad.”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány-képre lőtt célba Rózsa-Flores hazai birtokán

Esküvőre készült a Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardo, akinek nógrádi családi házában… Tovább olvasom