Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Bajnai Gordon és a munka becsülete

Az elmúlt 2 évtized legjelentősebb adócsökkentése növeli a megélhetés biztonságát - ezt mondta hétfőn napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon a parlamentben.
A miniszterelnök szerint a legfontosabb cél a munka becsületének helyreállítása. A Fidesz frakcióvezetője azonban úgy vélte: a kormány által beterjesztett törvényjavaslatban nyoma sincs adócsökkentésnek.

Az egy hónapja hivatalba lépett új kormány célja a Magyarország iránti bizalom helyreállítása volt - mondta napirend előtti felszólalásában a kormányfő. Bajnai Gordon a múlt pénteken benyújtott adómódosító csomagot a kormány eddigi legfontosabb lépésének nevezte. A miniszterelnök szerint az adórendszerben kell megjelennie a munka becsületének.

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy jövőre a munkavállalók több mint 90 százaléka a legalacsonyabb adósávba kerül, ha elfogadják a változtatásokat. Rosszabbul csak a havi 2 millió forintnál is többet keresők járnak, ez körülbelül 10 ezer embert érint kedvezőtlenül. Az átlagos, bruttó 200 ezer forintot kereső munkavállalóknak jövőre csaknem másfél havi nettó bérrel több marad a zsebében.

A kormány azoknak is kedvezni akar, akik munkát adnak. Bajnai Gordon ezzel indokolta az 5 százalékkal csökkenő munkát terhelő adót és a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését. A munkaadóknak jövőre 500 milliárd forinttal kevesebbet kell befizetniük, amely új energiákat szabadít fel, és megalapozza a hosszú távú növekedést - fogalmazott a miniszterelnök.

A jövedelmi típusú adók ellentételezéseként növelik a fogyasztási típusú adókat és bevezetik a vagyonadót. A 30 millió forint feletti ingatlanok megadóztatásából befolyó összeget teljes egészében a munkát terhelő adók csökkentésére fordítják - mondta a kormányfő. Bajnai Gordon hozzátette: a nyugdíjasok és a munkanélküliek esetén halasztásra is lesz lehetőség. A nagycsaládosok védelmében - a 3 vagy több gyermeket nevelőknél - 100 millió forintig ad kedvezményt a kormány a tervek szerint.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP csak a választások közeledtével kezd adócsökkentésről beszélni. Navracsics Tibor azt mondta, hogy a beterjesztett törvényjavaslatban nyoma sincs adócsökkentésnek. Az ellenzéki politikus hozzátette: az IMF feltételeinek enyhítésével, vagyis azzal, hogy 2,9-ről 3,9 százalékra emelték az elfogadható hiányt, minden megszorítás célját vesztette.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerint az ország most sínyli meg azt, hogy az elmúlt években elmaradt az adócsökkentés.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. 620829 2009. május 26. 08:35
  „az a hülye, aki a megtakarításait ingatlanban tartja, ahelyett, hogy élvezné az életet és elutazná......lásd én is.........azért meg, hogy adózzak dolgozzon aki akar-----a legális költségek mértékéig szabadcscak nyereséget csinálni!”
 • 20. comet 2009. május 25. 20:11
  „Bajnai Gordont a bukott Gyurcsány Ferenc juttatta hatalomra a választási törvények kijátszásával úgy, hogy mind saját lemondását, mind Bajnai jelőlését utólag a böszme párttársai akaratának tüntette fel.
  Bajnai fenti demokráciát sértő törvénytelenségben közreműködött, emellett alaposan gyanúsítható többszáz válakozó kijátszásával, és tönkretételével, melyek között 9-en önygyilkosságba menekültek. Bajnai a tőlük átvett libák ellenértékét nem fizette ki, hanem helyette jelentős vagyont játszott át a hitelező banknak, több félrevezető művelet által. Fentiek mellett jelentős offshore céges vagyonkimentéssel és kétes ügylettel is gyanúsítható.
  Bajnai miniszterelnöksége az egyik legszégyenteljesebb a magyar történelemben, úgy hogy szövegelés helyett haladéktalanul mondjon le, és bíróság előtt feleljen politikai és ember életet is követelő gazdasági mahinációiért.”
 • 19. siriusilant 2009. május 25. 18:09
  „Hagyjuk a szerecsenmosdatást! Bajnai egy köztörvényes bűnöző és hamarosan a helyére kerül a bűntársaival együtt! Utána mehet a hazájába, a Közel-Keletre...”
 • 18. gerbera 2009. május 25. 17:51
  „Munkáról beszél,,hmmm ,az büdös neki.Mások munkájából gazdagodott(Liba pénz még mindig a vagyonában van)”
 • 17. Logaritmus 2009. május 25. 17:29
  „Hazaipalya: attól, hogy 5-6x írsz be egymás után, egyre nagyobb butaságokat még nem leszel sem okosabb, és nem lesz igazad sem. Mondom, ha arra játszik az ellenzék, hogy ilyen módon tévessze meg az embereket akkor a legbutábbakat kivéve szerintem nem sok embert tud majd megszólítani.

  Jön fel a Jobbik? Tudom, és drukkolok nekik én is, mert legalább a hülyeség kontroll és figyelem alá kerül, a Fidesz pedig minden egyes Jobbikra leadott szavazattal gyengébb lesz.”
 • 16. hazaipalya 2009. május 25. 17:23
  „Bajnai Gordon és a munka becsülete -ez vmi utopisztikus gondolat társitás :D csak nem az ufo magazinbol talloztak?? EE”
 • 15. hazaipalya 2009. május 25. 17:23
  „ez a koka is agybeteg,támogatják a kormanyt minden szavazasnál,azutan meg ijen marhasagokat beszel.”
 • 14. hazaipalya 2009. május 25. 17:21
  „a magyar adózók pénzét külföldi offsore cégekbe mentette. ez azutan a pofatlansag!”
 • 13. hazaipalya 2009. május 25. 17:20
  „azt se felejtsük hogy 100 millát költenek most a komcsik EP kampanyra ,miböl ?? programjuk megint csak nincs. erre kár kidobni a pénzt!”
 • 12. hazaipalya 2009. május 25. 17:18
  „egy köztörvényes bünözö hogyan lehet minelnök??? erre válaszolj te szerencsetlenlogar.”
 • 11. hazaipalya 2009. május 25. 17:17
  „logar a JOBBIK már lehagyta a maszopot százalékban! HAHA majd a szdsz-el versennyezzetek a 3. erö cimért)) LOL”
 • 10. achilleus 2009. május 25. 17:05
  „7. hozzászólás Logaritmus 2009.05.25. 16:46
  A 9 halottat még senki nem cáfolta.
  Egyébként ezt a "helyreigazítást" már parafrazeáltam egyszer, hogy a legsötétebbeknek is leesen a lényeg, de akkor mégegyszer:

  Helyreigazítás:
  Tévesen állítottuk, hogy baxbaijnai goddskurdon azon a tárgyaláson, amelyen 125 millió forint átutalásáról döntöttek a Sawallis zrt számára a Hajfúrt Bét vagyonából, FEHÉR zoknit viselt.
  Az igazság ezzel szemben az, hogy baxbaijnai goddskurdon azon a tárgyaláson, amelyen 125 millió forint átutalásáról döntöttek a Sawallis zrt számára a Hajfúrt Bét vagyonából valójában FEKETE zoknit viselt.

  De jó nem észrevenni a cáfolat mögött megmaradt állítást, na de az ilyen ügyvédi szarakodásokra mindig vevők voltak a begyöpösödöttek.”
 • 9. achilleus 2009. május 25. 16:58
  „8. hozzászólás Logaritmus 2009.05.25. 16:51
  Aknamunka???? Azon már túl vagyunk logaritmus elvtárs.
  Látom el tetszettél felejteni az 5 éves adócsökkentési csomagról szóló törvény visszavonását, amit pedig az országgyűlés meg is szavazott, kinyomtatták vagy 5 millió példányban, és a bevallási csomaggal elküldték. Majd - miután megnyerték a választásokat - visszavonták.”
 • 8. Logaritmus 2009. május 25. 16:51
  „Egyébként meg a cikkhez érkező off-topic kommentek jól példázzák azt az ellenzéki aknamunkát és dezinformálást, amivel az egyszerűbb embereket össze akarják zavarni annyira, hogy a végén már a saját érdekeiket se ismerjék fel. Való igaz, hogy nem az adónemek megnevezésével kell szórakozni, vagy az ugyanazt a réteget sarcoló egyik adóból elvenni de a másikhoz ugyanannyit hozzácsapni, hanem békén kell hagyni a rendes adófizetőket, az adózás nélkül vagyonosodókat pedig szépen fejni, hogy végre igazi legyen a közteherviselés. Ez a mostani javaslat pont erről szól, a tróger ingyenélők állami juttatásainak elvételéről, a munkát terhelő adók némi mérsékléséről, és a vagyonosok megadóztatásáról. Páratlanul ostoba a Fidesz, ha politikai, önző érdekeik miatt mindezt ellenzik. Egyrészt ez mind racionális és végre normális javaslat, másrészt ők sem tudnak jobbat, lásd. a Jövőkép c. programot: "A dokumentum az általánosságok szintjén célul tűzi ki a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek, valamint a jövedelemtípusú adók csökkentését (az adóék valóban sürgető leszorítását), ezzel párhuzamosan pedig - és ez már érdekesebb - a vagyoni és forgalmi típusú adók emelése mellett foglal állást."”
 • 7. Logaritmus 2009. május 25. 16:46
  „6. hozzászólás siriusilant

  http://www.mno.hu/portal/528044

  Helyreigazítás
  2007. november 19. 00:00


  MN
  Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe - a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
  - valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
  - valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
  - valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
  - valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával.”
 • 6. siriusilant 2009. május 25. 16:19
  „Ha-ha-ha!
  Tolvaj, 9-szeres gyilkos Bajnai Gordon és a munka becsülete. Ezt a cinizmust!”
 • 5. cyt 2009. május 25. 16:05
  „"...Lencsi80 2009.05.25. 15:51
  Annyira felb...m magam, amikor millimodszorra szembesülö azzal a ténnyel, hogy .... vagyok, mert nincs átlagbérem. 200 ezer....."

  Hát igen, és akkor most képzeld el, hogy ha a TÖBBSÉG csak a minimálbér környékén (vagy annak dupláján!?) van bejelentve, akkor hányan lehetnek mekkora fizuval, ha a bruttó átlag mégis 200,000.- Ft-ra jön ki országos szinten.”
 • 4. Lencsi80 2009. május 25. 15:51
  „Annyira felb...m magam, amikor millimodszorra szembesülö azzal a ténnyel, hogy balfasz vagyok, mert nincs átlagbérem. 200 ezer.....”
 • 3. Otaku 2009. május 25. 15:43
  „Kommunikálni tudnak!

  Azt hittem a legpofátlanabb az volt, amikor széltében-hosszában hirdették, hogy duplájára emelik a családi pótlékot (~4000Ft), de közben csendben elvették a családi adókedvezményt (~120000Ft). De atzért örüljünk.

  komcsiéknál mindig van lejjebb...”
 • 2. micsibucsi 2009. május 25. 15:41
  „"Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerint az ország most sínyli meg azt, hogy az elmúlt években elmaradt az adócsökkentés."
  Ez egész uralkodásotokat sínyli az ország b.meg!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a benzin

Két forinttal csökken a benzin ára szerdán - erősítették meg a holtankoljak.hu értesüléseit piaci… Tovább olvasom