Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bajnai: kevesen tolják a szekeret és sokan ülnek rajta

A legfontosabb az elkövetkezendő időben, hogy Magyarországnak az EU átlagát meghaladó tartós növekedésre van szüksége. Ennek érdekében több területen félfordulatot kell végrehajtania az országnak - mondta második munkanapján Bajnai Gordon az új Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
A következő években az Európai Unió átlagát legalább 2 százalékponttal tartósan meghaladó gazdasági növekedésre van szüksége Magyarországnak, ami a GDP 4-5 százalékának bővülését feltételezi - mondta Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca első embere leszögezte: szükség van a közterhek csökkentésére, de ezt csak az egyensúly megtartása mellett szabad végrehajtani. Az elmúlt időszak megtanított arra, hogy a populizmus, önámítás, hitegetés nagyon rossz útra viszi az országot - szögezte le.

A gazdaságfejlesztésben Bajnai az uniós forrásokra helyezi a hangsúlyt, mint mondta: soha nem látott mennyiségű pénz áll rendelkezésre. A növekedés egyik súlyos akadálya a munkához való viszony, a rendkívül alacsony foglalkoztatás - fogalmazott. Sokan ülnek a szekéren, és kevesen tolják, vagyis le kell szállítani azokat, akik képesek lennének tolni - mondta a miniszter. Ennek érdekében félfordulatra van szükség a munkahelyteremtésben, a munkára ösztönzésben és munkára képesítésben.

Bajnai hangsúlyozta, hogy a bürokrácia csökkentése, a GDP-hez viszonyított költségeinek az uniós átlagra vitele, vagyis megfelezése egymagában évente 750 milliárd forint megtakarítást eredményezne, ami ráadásul mérsékli a korrupciót is.

A foglalkoztatásban kettős feszültség figyelhető meg: egyszerre van mind nagyobb hiány jól képzettekből és felesleg képzetlenekből - mondta a miniszter, aki szerint a foglalkoztatást segítő uniós pályázatokban erre kell összpontosítani. Nagyvállalatok jelentős összegű támogatást már most is csak akkor kaphatnak, ha hátrányos helyzetű régiókban fektetnek be, növelve a foglalkoztatottságot - emelte ki Bajnai Gordon. A gazdaságfejlesztés másik ága a kis- és közepes vállalkozások tőkehiányának enyhítése, körükben is a foglalkoztatás kiterjesztésének elsődleges célját szem előtt tartva.

Bajnai Gordon kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem két évre, hanem hosszú távra kell tervezni. Ő partnerségre hív minden érdekeltet a gazdaságfejlesztés érdekében, akár jogszabályírásig menően. Hangsúlyozta, hogy elsősorban az érdekképviseletekkel szeretne megállapodásra jutni a programokban, s aztán a parlamentbe vinni a terveket. Hátha akkor az ellenzék nem mond dafke nemet, amint azt mostanában teszi - mondta Bajnai Gordon.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. maci52 2008. május 17. 21:20
  „Ez ugat,övé a fél Dunántúl,a milliárdjait meg a Jézuska hozta!!Meg van még a kötél gyár??”
 • 25. matriné 2008. május 17. 09:57
  „Kedves Didi! Az kevés, hogy Te ismered azokat a rokkantakat, akik szerinted nem rokkantak! Jelezd az illetékes hatóságoknak, ha valóban csalók! Hidd el, hogy e rendszerben az államot megkárosító kisembereket elkapják és meg is fogják büntetni! Az ,ha az állampolgárokat lopják meg az hivatalok a hatóságaik közreműködésével az már nem büntetendő ebben a rendszerben!”
 • 24. Zsebibaba 2008. május 16. 22:12
  „Bajnainak rohadt jó laptopja van, amikor baj van, akkor mindig van rajta valami. Most éppen 750 milliárdot talált rajta. Az enyémen 1000 milliárd euró van!”
 • 23. Pircsi 2008. május 16. 21:54
  „Amikor hazugságokkal vezettük félre az EU-t? Hát persze hogy bűn!”
 • 22. kíváncsi 2008. május 16. 21:45
  „Ebbe az is beletartozik, akik a magyarokat,Magyarországot külföldön lejáratják?
  # mert az is bűn ugye ?”
 • 21. Csöpike 2008. május 16. 21:40
  „A hazaárulást még módszerváltáskor törölték a törvényből, azért reménykedem, hogy a csalók és a bűnösök felelősségrevonása egyszer bekövetkezik.”
 • 20. kíváncsi 2008. május 16. 21:37
  „Kapuvári,te hol veszed a nyelvórákat ?”
 • 19. orgona 2008. május 16. 21:28
  „Munkahoz allo viszony, keves?Ilyen berek mellett hogy alljak a munkahoz?Sokaig voltam becsületes de mar abbol reg nem lehet megelni!”
 • 18. Pircsi 2008. május 16. 20:46
  „Nemrég azt olvastam, hogy a Vatikáni Zsinat a modernkori bűnök közé vette fel pl. a profitszerzés céljából mások szegénységbe taszítását és a luxuscikkek mértéktelen halmozását. Érdemes elgondolkodni rajta.”
 • 17. Kapuvári 2008. május 16. 20:34
  „Bajnai ti ültök rajta a balliberális rablóbandáddal együtt, meg a zuslaggal és a fleto haverjaival,meg 1 millió cigánnyal együtt,meg az ausztriában dolgozó rokkantnyugdíjasokkal és a 40 éves határőrnyugdíjasokkal!mi becsületesen dolgozó,és adózók meg toljuk a ti szekereteket,de állandóan lehugyoztok a szekérről a pofánkba!pattanjatok le a szekérről,amíg a tolók le nem kapnak onnan benneteket!nyakkendős csőcselék!”
 • 16. cserpes 2008. május 16. 20:15
  „Bajnai Pubi élen járhatna a jó példával: ha elsőként leszállna, talán még 400 ezer rokkantnyugdíjas is követné a 800-ból!”
 • 15. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 16. 20:07
  „Bajnai úr csak tudja, túl sok ember élete szárad a lelkén. Ha van neki egyáltalán lelke! Kétlem!”
 • 14. okostojás 2008. május 16. 19:27
  „már megint az mondja meg neked a tutit ,aki maga akozta ezt a helyzetet az ország lakossága körében!!!!de nem veszed észre!!!ember!!!!hol van a szemed és az eszed!!!!ne a zsebedben hordjad!!!!!hát ők adták el a munkahelyeket,ők,ott a kormányban szüntették meg vagy csökkentették a létszámot,mert túl sokan dolgoznak!!!nem kell ennyi ember pl.gondolj csak az egészségügyben!!!!most meg jajong,nincs ápoló,nincs orvos!!!!meg osztja az észt!!!ki gazdagodott meg!!!!ki a milliárdos 30 évesen!!!!!a te eladott munkahelyedből ,az ország eladott vagyonából!!!ember!!!!!figyelj már oda mert hülyébe vesznek!!!!!uszitanak össze fiatalt időset,nacióka,bármit és bárkit csak zűrzavar legyen,mert ott lehet halászni!!!!!”
 • 13. Didi 2008. május 16. 19:14
  „Elöször a rokkantnyugdíjjasokat kellene felülvizsgálni. Az ismeretségi körömben is, tudok 6 olyan rokkantat, aki folyamatosan dolgozik. Aki dolgozni tud az nem rokkant, és a szekérröl le kellene szállitani.”
 • 12. Nyögdíjas 2008. május 16. 18:47
  „Valóban szégyen és gyalázat, hogy a dolgozó nyugdíjasokkal is tovább fizettetik a 8,5%-os nyugdíjjárulékot 0,5%-os nyugdíjemelés fejében. Ezt lenne a piacgazdaság? A szabad rabláshoz elég nyolc általános is...”
 • 11. Sorponyi 2008. május 16. 17:53
  „Egyetértek azokkal, akik szerint a fejlődés alapja a MUNKA. Eddig ennek biztosítására sajnos eddig nem fordítottunk eléggé nagy figyelmet. Azt hittük, hogy halat kell adni, a halászat elsajátítása helyett. Azt is meg kellene érteni, hogy a munkában nem csak a műszakot kell kitölteni - tisztelet a kivételnek - hanem azt megfelelő aktivitással ki is dolgozni. Ami viszont az állam bevétele érdekében a legfontosabb /főleg a rászorultak támogatása érdekében/, hogy a munkával, ne pedig a járulékok elcsalásából gazdagodjunk. Szokjunk már le a "ki tudja az adót nagyobb mértékben elcsalni" népi játékról.
  Ami a nyugdíjasok foglalkoztatását illeti, jó lenne azt az egészségeseknek biztosítani, de csak azután, ha már az aktív korban lévők maradéktalanul dolgozhatnak. Nekik sokkal nagyobb szükségük van a nagyobb jövedelemre, mint a nyugdíjasoknak.”
 • 10. Jockey 2008. május 16. 17:50
  „Milyen okos gyerek ez a Bajnai. Csak annyi kérdeznék tőle szellemesen, hogyha ilyen jól tudják, mit kellene tenni, akkor az elmúlt időszakban miét nem tették? Igaz, beszélni róla sokkal könnyebb, mint megtenni. De akkor ki is a populista?”
 • 9. tr 2008. május 16. 17:22
  „Anyu 64 éves, már több éve nyugdíjban van, becsülettel ledolgozott 38 évet. 2003 óta, azaz 5 éve a nyugdíj mellet vállalkozik, dolgozik!!! És szégyen szemre tb is kell neki meg adot is kell neki fizetni. Szégyen gyalázat!!!”
 • 8. Tabornok 2008. május 16. 16:35
  „Papesz!
  Aki 20 évet trombitás vagy klarinétosként dolgozott annak megvan a 40 év szolgálati ideje!
  Irígyled?? Menj és fújd 20 évet, ha neked ez semmi!
  Teljesen mindegy kire gondolok. A nyugdijas, ha kap 60 ezret, akkor miért veszik el a nyugdíját, ha keres mellé ugyanennyit?
  Szerinted ez jóóóó???”
 • 7. papesz 2008. május 16. 15:53
  „ugye nem a 40éves nyugdíjasokról beszélsz?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy évet kapott a pellérdi pedofil nagypapa első fokon

Négy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Városi Bíróság azt a férfit, aki teherbe ejtette 12 éves… Tovább olvasom