Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Bajnai ma találkozik Ficoval

A Nógrád megyei Szécsényben tárgyal majd Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök.
Bajnai Gordon hétfőn cikket jelentett meg a szlovák Sme és az Új Szó című újságokban, amelyekben több konkrét javaslatot is tett a találkozóra vonatkozóan. Azt írta: e javaslatok jegyében "a problémamegoldás, az akadálymentesítés és a továbblépés" céljával kell találkoznia neki és Robert Fico szlovák kormányfőnek.

Azt javasolta többek közt, hogy "emeljék vissza az európai normák szintjére a vitatott államnyelvtörvényt", továbbá kezdeményezi a Komárom mellett az M1-esre kötő négysávos Duna-híd, illetve az Ipoly-hidak megépítését, valamint azt, hogy a két ország állapodjon meg a Kassa-Miskolc útvonal átadásának időpontjáról.

Javasolja azt is, hogy Magyarország és Szlovákia működjön együtt a mindkét országban erőre kapó militáns nacionalizmus, romaellenesség és antiszemitizmus megfékezésében, valamint rendszeresen tartson közös kormányülést, hasonlóan az Ausztriával, Horvátországgal, Romániával és Szlovéniával kialakított sikeres magyar gyakorlathoz.

Bajnai Gordon a civil kapcsolatok erősítése érdekében azt indítványozza, hogy hozzák létre a Magyar-Szlovák Együttműködés Tanácsát, amely a két ország neves közéleti személyiségeiből állna, és amelynek működését közösen finanszíroznák és segítenék. A magyar kormányfő szerint Magyar-Szlovák Együttműködési Alap finanszírozhatná pályázati rendszerben az együttműködési projekteket.

A TV2-nek szerdán a miniszterelnök úgy nyilatkozott, ha nem sikerül közös nevezőre jutnia Robert Ficóval, "akkor is menni kell tovább".

A magyar kormányfő augusztus 28-án kezdeményezte az egyeztetést Robert Ficóval, mert a kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott.

Olvasóink írták

 • 5. törpapa 2009. szeptember 10. 19:23
  „Nincs saját országuk, nem volt királyuk még annyi gógyijuk sem volt,hogy saját címert találjanak ki maguknak mert azt is tőlünk lopták és nincs saját múltjuk és Nem lesz saját jövőjük sem!”
 • 4. M_R 2009. szeptember 10. 08:30
  „<moderálva durva> De ennek a taplónak még azt sem lehet mondani hogy takarogy haza, mert az nincs neki, csak a Magyarországtól lopott terület.”
 • 3. törpapa 2009. szeptember 10. 08:09
  „Éljen Balassagyarmat és Salgótarján!!!!!! Remélem nagyon rossz emlék marad ennek a Fic(k)ának,hogy átlépte a MAGYAR határunkat!”
 • 2. turulvedo 2009. szeptember 10. 06:33
  „két gerinctelen találkozoja lesz.”
 • 1. horvathi 2009. szeptember 10. 06:18
  „Büszkék vagyunk rád Lajos!

  Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város még ma is Balassagyarmat!

  http://barikad.hu/node/36027”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó frakcióülést tart az MSZP-frakció

Évadnyitó ülést tart ma az MSZP parlamenti frakciója Budapesten, a képviselőcsoport ülésén részt… Tovább olvasom