Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Bajnai: már nincs idő a vagyonadó-törvény módosítására

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a kormány ebben a parlamenti ciklusban már nem lát lehetőséget a vagyonadóról szóló törvény szabályainak pontosítására, ezért a következő hetekben a kabinet áttekinti a költségvetési tartalékokat és a büdzsé egyes fejezeteit annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése nyomán kialakult helyzetben is tartani lehessen az idei hiánycélt.

A politikus a kormányülést követően szerdán Budapesten hangsúlyozta: a következő parlament előtt ott áll a lehetőség, hogy döntsön, milyen módon pótolja a vagyonadó bevezetésének elmaradása miatt kieső bevételeket, hiszen az ingatlanadó alkotmányos és korrekciókkal bevezethető Magyarországon.

A kormányfő véleménye szerint a következő parlament nem mentesülhet az alól, hogy válasszon: úgy oldja meg a vagyonadó pótlását, hogy a szegényeket érintő újabb megszorításokat vezet be, vagy megadóztatja a tehetősebbeket. "Én az utóbbira voksolok" - jelentette ki Bajnai Gordon.

Kiemelte: a lehetséges megoldásokról konzultált a kormányt támogató parlamenti frakciók vezetőivel is.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság döntését követően a kormánynak és a parlamentnek két lehetőséget kellett vizsgálnia: az egyik szerint a szabályok pontosításával elvileg megteremthetőek a vagyonadóztatás alkotmányos feltételei, hiszen a testület kimondta, hogy a vagyonadó Magyarországon alkotmányosan bevezethető; a másik szerint a kormány a kieső bevételt a büdzsében keresi meg, ekkor újabb takarékossági intézkedéseket kellene bevezetni.

Bajnai Gordon aláhúzta: a kitűzött hiánycélt tartani kell, ehhez pedig a kieső tételeket biztosítani kell.

A kormány álláspontját ismertetve leszögezte: a vagyonadó célja, hogy az ország legtehetősebb emberei, a lakosság mintegy öt százaléka, hozzájárulásával csökkentse a szegényebbek terheit. Hozzátette: azért hozták meg a vagyonadó bevezetéséről szóló döntést, hogy az adók ne az alacsony és a közepes jövedelműeket, ne a kisvállalkozókat "nyomják agyon".

A vagyonadó a szolidaritásról szól, így ha azt végképp eltörlik, akkor "nem az emberek győznek, hanem csak a vagyonosabbak, míg a kis- és közepes jövedelműek ezzel veszítenek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a bért és a munkát, a vállalkozókat terhelő adók csökkenjenek; ez kettős érdek, hiszen sokkal igazságosabb közteherviselést tesz lehetővé, illetve növeli az ország versenyképességét - fűzte hozzá Bajnai Gordon.

"A vagyonadóból képződő bevételek a költségvetés egyensúlyát is szolgálják, így az közvetve hozzájárul az ország biztonságához, egy stabil, gyarapodó ország jövőjéhez és belátható időn belüli euró bevezetéséhez" - emelte ki a kormányfő.

Az Ab kedden alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó részét. Az Ab szerint a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása önmagában nem alkotmányellenes, ugyanakkor a törvényhozó, amikor a lakóingatlanokat terhelő forgalmi érték alapú adót önadózással is párosítja, akkor a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázatát egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti.

A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személykocsikra vonatkozó rendelkezései alkotmányosak.

Olvasóink írták

 • 10. achilleus 2010. január 27. 19:39
  „"a következő parlament előtt ott áll a lehetőség, hogy döntsön, milyen módon pótolja a vagyonadó bevezetésének elmaradása miatt kieső bevételeket,"

  Azaz a költségvetés megbukott, amiért ezt a bandát az utóbbi egy évben etettük, tárgytalanná vált.
  ---Bajnai saját bevallása szerint!!”
 • 9. achilleus 2010. január 27. 17:30
  „8. hozzászólás Léni 2010.01.27. 17:19
  "A fidesz példájára ki kellene üríteni az államkasszát ,és átadni a stafétabotot!
  Ők is ezt csinálták 98-ban."

  Drága Léni, 1998-ban a Horn-kormány bukott (tudod Tocsik, Boldvai stb.), a Fidesz 2002-ben több mint 300 milliárd tartalékkal, működő, a térségben éllovas gazdaságot adott át Medgyessy által elismerten, az euró 2007-es bevezetésének lehetőségével. Mit gondolsz miből futotta a 19 000 forintra, az 50%-os közalkalmazotti béremelésre, hát abból!”
 • 8. Léni 2010. január 27. 17:19
  „2.! A népszavazás kiírásakor mégis belepiszkált a költségvetésbe, igaz szabálytalanul,
  ezek szerint nekik lehet szabálytalankodni /az AB-nak/, csak másoknak nem!

  Hagyni kell a fenébe az egészet, majd a fidesz az Alkotmánybírósággal megold úgy is mindent!
  Az IMF pedig majd lereagálja, a Ft árfolyama is megmozdulhat, csak tudatosuljon a környező
  országokban, hogy mire számíthatnak a jövőben országunkban.
  Fölösleges erőlködni, kínlódni, csinálhatnak bármit, az úgy sem lesz jó!
  A fidesz példájára ki kellene üríteni az államkasszát ,és átadni a stafétabotot!
  Ők is ezt csinálták 98-ban.”
 • 7. vogyo 2010. január 27. 16:38
  „Majd a nyugdíjasoktól vesz el megint valamennyit, vagy a gyerekektől, vagy a......mindegy kitől, csak hulljon a férgese.”
 • 6. Amira 2010. január 27. 16:25
  „Én bevezetném a politikus vagyok adót. Mindegyiknek a fele fizetése menne adóba. Úgy se halnának éhen..”
 • 5. FLEXSNAKE 2010. január 27. 16:03
  „neeee, ne hagyd abba drága bajnai, tessék megpróbálni!! :)”
 • 4. achilleus 2010. január 27. 15:49
  „Ipari, előtte fejlesztési miniszterként ennek sokszorosának hágott a nyakára a tudatlan hozzánemértésével, a haveri zsebek megtömésével. Ezeknek a hazug, álszent és ostoba dumákkal pedig etesse a vén libákat.”
 • 3. theseus 2010. január 27. 15:40
  „Mindenképpen új költségvetésre lesz szükség, mert a mostani kamu számokon alapul.”
 • 2. jq 2010. január 27. 15:31
  „Az alkotmánybíróságnak nem dolga a költségvetéssel bíbelődni (sőt, nincs is hozzá joga), azért van a kormány, meg a parlament”
 • 1. nemecsekerno_007 2010. január 27. 14:03
  „Akkor talán az Alkotmánybíróság azt is megmondja, hogy honnan pótoljuk a kiesô részt. Okosok.
  "a következő parlament nem mentesülhet az alól, hogy válasszon: úgy oldja meg a vagyonadó pótlását, hogy a szegényeket érintő újabb megszorításokat vezet be, vagy megadóztatja a tehetősebbeket." Én az utóbbira voksolok" - jelentette ki Bajnai Gordon.

  Választás elôtt állunk, az látszik :)

  Szerintem fizessen mindenki, aki nem tud és rászorul annak segítsünk, de ez a túl sok minden van ingyen életvitel nem m?ködik a jelenlegi világban. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyállót ivott kilenc ember

Túl vannak az életveszélyen azok a mérgezést szenvedett betegek, akik fagyálló folyadékot ittak a… Tovább olvasom