Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bajnai: nagykoalíció szolgálná az ország érdekeit

Bajnai Gordon szerint Magyarország érdekeit ma leginkább egy nagykoalíció vagy egy ezzel egyenértékű társadalmi szerződés szolgálná.
A miniszterelnök a Mozgó Világnak adott interjújában úgy fogalmazott: tudja, hogy ennek nincs realitása, de az országnak ez lenne a legjobb, mert még sok olyan alapvető átalakítási feladatot kell véghezvinni, ami kétharmados többséget igényel, ennek a kétharmadnak azonban megegyezésen, és nem valamely politikai erő hegemóniáján kellene alapulnia.

A kormányfő a január elején készített, kedden megjelent interjúban úgy vélekedett: meg kellene állapodni hosszú távra, kormányokon sokszorosan átívelő módon néhány alapvető teendőben azokkal a nagy rendszerekkel kapcsolatban, amelyeket az elmúlt húsz évben Magyarország meghaladott. Ide sorolta az adórendszer, az önkormányzati rendszer, az állam, a politika világának átalakítását, a kampány- és pártfinanszírozás kérdéseit, a korrupció visszaszorítását, a kisebb parlamentet ügyét, az oktatás területét és a szociális rendszerben az érdekeltségi viszonyok alapvető átalakítását.

Véleménye szerint a magyar állam - és benne a kormány - gyenge, tehát meg kellene erősíteni, nem azért, hogy erőszakosabb lehessen, hanem azért, mert most a magyar kormányzást, a központi közigazgatást részérdekek temetik maguk alá, pedig a kormányzásnak a közérdeket kellene érvényre juttatnia.

Bajnai Gordon szerint a válság kapcsán az a nagy kérdés a magyar társadalom számára, hogy abból a sokkból, amit az elmúlt évben elszenvedett - bár a legrosszabbat, az összeomlást nagy áldozatok árán sikerült elkerülnie -, képes-e levonni a tanulságokat. "Vajon képes lesz-e két legveszélyesebb ellenségével leszámolni: a csodavárással és a reményvesztettséggel?" - tette fel a kérdést.

Az interjúból kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc először 2004-ben hívta a kormányába Bajnai Gordont, aki akkor még azt válaszolta a felkérésre: "akkor szólj nekem, ha nagyon nehéz lesz a helyzet!" Mint mondta, 2006-ban ugyanezért mondott igent az ismételt felkérésre.

"Első alkalommal azt válaszoltam, akkor szóljon, ha nagy átalakításokat kell végrehajtani, és amikor nem pusztán a rövid távú logika működik. Azt nem gondoltam, hogy ennyire bejön, amit mondok. És amikor igent mondtam a felkérésre, nem azért tettem, mert politikai karrierre vágytam, hanem azért, mert azt gondoltam, hogy aki megteheti, hogy valamit adjon az országnak az életéből, cserébe azért a lehetőségért, amit addig kapott, mert én nagyon sok lehetőséget kaptam, akkor az elől nem szabad elmenekülni" - idézte fel a 2006-ban történteket.

Arra a kérdésre, hogy a 2008 elejéhez hasonló válságos helyzetben akár más színezetű, például jobboldali pártok felkérésére is igent mondott volna-e, azt válaszolta: az üzleti életben eltöltött tizenhat év során megtanulta, hogy mindig az adott helyzetre kell a legjobb megoldást megtalálni, de hozzá a liberális-szociáldemokrata vagy szociálliberális megoldások állnak általában közel. Éppen ezért csak olyan pártok támogatását fogadhatja el, amelyek osztoznak vele abban az elképzelésben, milyen irányba és milyen értékek szerint kell haladnia az országnak.

Bajnai Gordon az MSZP-vel és az SZDSZ-frakcióval kötött kompromisszumokról azt mondta: ezek sokszor jobbá tették a programot, de neki is, aki a gazdaságból érkezett a kormányzásba, voltak illúziói, amelyekkel le kellett számolnia.

A különböző ügyekben érintett szocialista politikusokkal kapcsolatban úgy vélekedett: ezek egyedi ügyek, majd a bíróság eldönti, ha valaki vétkes.

Arra a kérdésre, mekkora szerepe volt abban, hogy az MSZP kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontja megváltozott, úgy felelt: nem helyes, ha ezt - mint sok más témát - az egyik oldal sajátítja ki. "Ez nemzeti felelősség, nemzeti ügy, joggal várják tőlünk a segítséget, a támogatást a határ túloldalán. Magyarország számára ez az ügy önbecsülés kérdése is kell, hogy legyen" - jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök Sólyom László szavait idézve hangsúlyozta: a határon túli magyarok a kultúrnemzet részei, és van elvárásuk a magyar kormánnyal szemben. Ezt - fűzte hozzá - minden országban elismerik, a szomszédos országok kormányai is, ugyanakkor ennek szilárd elvi alapja kell, hogy legyen. "Magyarország az elmúlt száz évben súlyos, fájdalmas árat fizetett azért, hogy megtanulja, ennek nem szabad semmilyen területi követeléssel összekapcsolódnia, mert mindig több veszteséggel jár határon innen és túl, ha ezt megpróbálják valamifajta irredenta, revizionista vagy más köntösbe öltöztetni" - szögezte le.

Olvasóink írták

 • 17. flexsnake 2010. február 17. 11:02
  „fidesz mszp koalició? :D hagyjuk már :D
  a fidesz egyedül meg fogja oldani. nagy meglepetés lesz.”
 • 16. Hmmm... 2010. február 16. 18:15
  „Nyilvanvaloan a partok kepviseloinak szama a szavazatok aranya szerint oszlana meg, igy allandoan konrtrol alatt lehetne tartani a feleket!”
 • 15. Agyalapi 2010. február 16. 17:49
  „12-14: ilyen szemlélet miatt nem lehet nagykoalíció.”
 • 14. dodó 2010. február 16. 16:35
  „"Bajnai: nagykoalíció szolgálná az ország érdekeit", amelyikben mi is ott maradnánk a húsosfazéknál egy jó kis mentelmi joggal megtámogatva!”
 • 13. asztenoszsz 2010. február 16. 16:10
  „Őrizetben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora”
 • 12. ferenczydenes 2010. február 16. 14:21
  „Agyalapi: "Ennek a gondolatnak mindaddig nincs realitása, amíg gyűlölettől reszkető, hataloméhes ellenzék sújtja az országot. Majd ha a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor harmadszor is bukik, akkor majd talán....", és az elmúlt nyolc év "sikeréről" is a gyűlölettől reszkető ellenzék tehet?”
 • 11. Léni 2010. február 16. 14:02
  „Hol él Bajnai? Magyar országon, a magyarok, inkább megfojtják egymást egy kanál
  vízben! Meg kell nézni micsoda gyűlöletáradat van, a többségnek ez kell, nem nagykoalició!”
 • 10. KolompárRómeó 2010. február 16. 13:56
  „6. hozzászólás ferenczydenes 2010.02.16. 12:54

  A mai baloldal tele volt programmal, ferenc barátunk hetente .... a világra az újabbnál újabb, világot megrengető ötleteit. Szerencsére önkritikus volt és sokszor egymással teljesen ellentmondásban levő kijelentéseket és programokat hirdetett.

  Van amúgy mindkét oldalon ciklusokon átívelő program: amíg hatalmon vagyunk, addig sokat lopunk, amikor meg nem, akkor kevesebbet, de annyira azért maradjunk bent a pixisben, hogy ha megint mi jövünk, akkor ismét 110%-on lophassunk tovább.”
 • 9. KolompárRómeó 2010. február 16. 13:53
  „Csak abban a maszop még így sem lenne benne.”
 • 8. Agyalapi 2010. február 16. 13:42
  „Ennek a gondolatnak mindaddig nincs realitása, amíg gyűlölettől reszkető, hataloméhes ellenzék sújtja az országot. Majd ha a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor harmadszor is bukik, akkor majd talán....”
 • 7. dühös 2010. február 16. 13:29
  „Az OPNI-t sajnos bezáratták....”
 • 6. ferenczydenes 2010. február 16. 12:54
  „Azt hiszem elég irreális feltevés a a kormányokon átívelő, hosszútávú elképzelések véghezvitele társadalmi konszenzussal, amikor a jelenlegi baloldali kormánynak, még két ciklust átívelő programja sem volt.”
 • 5. nyomdasz63 2010. február 16. 12:52
  „.....nagykoalíció szolgálná az ország érdekeit....
  Még melyik ország érdekeit ?”
 • 4. nemecsekerno_007 2010. február 16. 11:46
  „Muszáj lesz megcsinálni, még 20 évet nem kéne el****ni maszatolásra. Az viszont ha tényleg megcsinálják ezeket a strukturális reformokat, az fájni fog, de ettöl függetlenül társadalmi konszenzusra lesz szükség hozzá.
  Ami nyílván nem azt kell jelentse, hogy ki hogy tudna kibújni alóla - jó magyar szokás szerint- hanem ki milyen áldozatot képes, hajlandó hozni ezért. MINDENKI. Aki sunnyogni próbál, azt a társadalomnak úgy is kell kezelnie, tök mindegy, hogy államtitkár v. az aki jegy nélkül utazik a villamoson.

  Amit Bajnaiék csináltak az "csak" stabilizálás, szerkezeti reform nélkül megint újratermelödik a hiány és mindig lesznek Hagyók, Zuschlag-ok, Ezüst Hajók meg kamu Bt.-k akik szétlopják. Ismerve kicsiny banánköztársaságunkat. :)”
 • 3. samsung10 2010. február 16. 11:35
  „2 éve még azt mondta semmi válság nem fenyeget . Most azt hogy ö jolkezelte.mániákus hazudozo.”
 • 2. Csecs 2010. február 16. 11:11
  „9:1-nél ki akar egyezni döntetlenben?
  LÓF.SZT!”
 • 1. Hmmm... 2010. február 16. 11:01
  „En is azt gondolom, a szukseges intezkedeseket kozosnevezore kell hozni. Minden szemleletnek es elkepzelesnek ervenyt kell adni, s azok alapos vizsgalata utan meghozni a kozos dontest, ami legtobbszor nem konnyu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védelmi pénzt szedett egy zsaroló diák

Védelmi pénzt szedett egy zsaroló diák kollégiumi társaitól Baktalórántházán, a 17 éves tanulót a… Tovább olvasom